Research Article

Epistemological and Evidentiary Value of Ahaad (Singular) Khabar in the Discipline of Islamic Jurisprudence

Volume: 8 Number: 1 January 15, 2022
TR EN

Fıkıh Usûlü Disiplininde Âhâd Haberin Bilgi ve Delil Değeri

Öz

Şerʻî deliller hiyerarşisinde ikinci sırada yer alan sünnet genelde tüm İslâmî disiplinlerde özelde ise fıkıh ve fıkıh usûlü açısından büyük bir öneme sahiptir. Söz konusu öneme binaen âlimler Sünnetin sübutu ve delâleti hususunda ciddi bir çaba sarf etmişlerdir. İlk dönemden itibaren fıkıh usûlü disiplininde nakledilen Sünnetin Peygamber’e (s.a.v.) aidiyeti ve bilgi değeri hususu tartışılmış ve onu rivayet eden râvi sayısı esas alınarak bir kategoriye tabi tutulmuştur. Epistemolojik değer açısından Mütevâtir haber kesin bilgi ifade etmesi nedeniyle kesin delil kabul edilirken, âhâd haberin bilgi ifade edip etmediği hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Âlimler, hem âhâd haberin bilgi değeri hususunda hem de şerʻî amelî konularda onunla amel etme hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bu çalışma, âlimlerin âhâd haberin bilgi ve delil değeri hususundaki görüşlerini delilleriyle birlikte ortaya koymayı amaç edinmektedir. Çalışmada mevzubahis olan âhâd haberin bilgi ve delil değeri hususundaki tartışmaların tespiti ve ortaya konulması için alandaki temel kaynaklar esas alınmış, yanı sıra son dönemlerde yapılan çalışmalara da müracaat edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Agitoğlu, Nurullah. “Maliki Usûlcülere Göre Mütevâtir ve Âhâd Haberin Epistemolojik Değeri -Karâfî Örneği-”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9/2 (Ağustos 2018), 247-267.
  2. Âmidî, Ebü’l-Hasen Seyfuddîn Alî b. Muhammed b. Sâlim. el-İhkâm fî usûli’l-ahkâm. thk. ʻAbdurrazzâk ʻAfîfî. 4 Cilt. Beyrut: el-Mektebu’l-İslâmî, 2. Basım, 1402.
  3. Apaydın, H. Yunus. “Meşhur”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 29/368-371. Ankara: TDV Yayınları, 2004.
  4. Apaydın, H. Yunus. “Haber-i Vâhid”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 14/355-363. İstanbul: TDV Yayınları, 1996.
  5. Bâcî, Ebu’l-Velîd Süleymân b. Halef b. Sa‘d. el-İşâre fî maʻrifeti’l-usûl ve’l-vicâze fî maʻna’d-delîl. thk. Muhammed Alî Firkus. Beyrut: Dâru’l-Beşâiri’l-İslâmiyye, 1416/1996.
  6. Bağdâdî, Ebû Mansûr Abdulkâhir b. Tâhir b. Muhammed. el-Fark beyne’l-fırak. Beyrut: Dâru’l-Afâk el-Cedîde, 2. Basım, 1977.
  7. Bağdâdî, Ebû Mansûr Abdulkâhir b. Tâhir b. Muhammed. ʻİyâru’n-nazar fî ʻilmi’l-cedel. thk. Ahmed Muhammed Arrûbî. Kuveyt: Esfâr li Neşri Nefisi’l-Kutub, ts.
  8. Bâkillânî, Ebû Bekr Muhammed b. Tayyib b. Muhammed el-Basrî. et-Takrîb ve’l-irşâd. thk. Abdulhamîd Alî Ebû Zenîd. 3 Cilt. Beyrut: Müessesetu’r-Risâle, 1998.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 15, 2022

Submission Date

October 31, 2021

Acceptance Date

December 12, 2021

Published in Issue

Year 1970 Volume: 8 Number: 1

ISNAD
Buğda, Sadrettin. “Fıkıh Usûlü Disiplininde Âhâd Haberin Bilgi Ve Delil Değeri”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8/1 (January 1, 2022): 348-373. https://izlik.org/JA67YX42SG.