EN
TR
Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât
Abstract
Bu çalışmada, Kenan Erdoğan tarafından hazırlanan Niyazî-i Mısrî Dîvânı’nda yer alan Hüseynî makâmı kayıtlı 163, 187 ve 189 no’lu gazeller incelenmiştir. Belirlenen gazellerin her bir beyti müstakil olarak ele alınmış, transkripsiyonlu metni ve günümüz Türkçesi verilerek açıklaması yapılmıştır. Gazellerin izahında konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için beyitlerdeki bazı kavram ve tamlamaların detayına ayrıca yer verilmiştir. Niyazî-i Mısrî’nin bu gazelleri üzerinden vahdet-kesret, zühd-aşk ve tecellîyât konularındaki görüş ve tasavvufî yorumlarının açıklanması amaçlanmıştır. Gazellerde vahdet-kesret, zühd-aşk ve tecellîyât ana konuları oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu konularda geniş açıklamalar ve çeşitli örneklerle anlatım zenginleştirilmiştir. Yine beyitlerin îzahında Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerden iktibaslara da yer verilmiştir. Gazellerde dille ilgili unsurlara değinilmeyip beyitlerin içeriğine, anlam dünyasına ve tasavvufî açıdan îzahına yer verilmiştir. Bu çalışma ile birlikte Niyazî-i Mısrî’nin gazellerde yer alan konulardaki düşünce ve duygu dünyasına girmek mümkün olacaktır. Daha sonra bu gazellerin makâm ile bağlantısı ‘Hüseynî Makâmı ve Gazellerle İlişkisi’ başlığı altında gazellerden örnekler verilerek incelenmiştir. Sonuç kısmında ise gazellerin ana tema ve kavramlarına yer verilmiş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Keywords
References
- Aşkar, Mustafa. “Niyazî-i Mısrî-i Mısrî”. TDV İslam Ansiklopedisi. 33/166-169. İstanbul: TDV Yayınları, 2007.
- Aydın, Mehmet S. Din Felsefesi. İzmir: İzmir İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, 2019.
- Ayverdi, İlhan. Misalli Büyük Türkçe Sözlük. Ahmet Topaloğlu. İstanbul: Kubbealtı Neşriyat, 2010.
- Barkçin, Savaş Ş. 40 Makâm 40 Anlam. İstanbul: Ketebe Yayınları, 2019.
- Bars, Mehmet Emin - Irmak, Yılmaz. “Tasavvuf ve Halk İnancı Işığında Yunus Emre’de Toprak İmgesi”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9/18 (Ağustos 2019). 1199-1211. 835647 (bingol.edu.tr) Cançelik, Ali. İznikli Büyük Bilge Eşrefoğlu Rûmî. İstanbul: Ketebe Yayınları, 2018.
- Ceyhan, Semih. “Zühd”. TDV İslam Ansiklopedisi. 44/530-533. İstanbul: TDV Yayınları, 2013.
- Çağbayır, Yaşar. Osmanlı Türkçesi Sözlüğü. İstanbul: Ötüken Neşriyat, 2017.
- Çelebi, İlyas. “Sünnetullâh”. TDV İslâm Ansiklopedisi. 38/159-160. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 15, 2022
Submission Date
August 3, 2021
Acceptance Date
November 14, 2021
Published in Issue
Year 2022 Volume: 8 Number: 1
APA
Cançelik, A., & Aksu, N. B. (2022). Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 8(1), 78-106. https://izlik.org/JA32GE32KX
AMA
1.Cançelik A, Aksu NB. Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât. İHYA Islamic Studies. 2022;8(1):78-106. https://izlik.org/JA32GE32KX
Chicago
Cançelik, Ali, and Nur Banu Aksu. 2022. “Niyâzî-I Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk Ve Tecelliyât”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8 (1): 78-106. https://izlik.org/JA32GE32KX.
EndNote
Cançelik A, Aksu NB (January 1, 2022) Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8 1 78–106.
IEEE
[1]A. Cançelik and N. B. Aksu, “Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât”, İHYA Islamic Studies, vol. 8, no. 1, pp. 78–106, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32GE32KX
ISNAD
Cançelik, Ali - Aksu, Nur Banu. “Niyâzî-I Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk Ve Tecelliyât”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8/1 (January 1, 2022): 78-106. https://izlik.org/JA32GE32KX.
JAMA
1.Cançelik A, Aksu NB. Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât. İHYA Islamic Studies. 2022;8:78–106.
MLA
Cançelik, Ali, and Nur Banu Aksu. “Niyâzî-I Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk Ve Tecelliyât”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, vol. 8, no. 1, Jan. 2022, pp. 78-106, https://izlik.org/JA32GE32KX.
Vancouver
1.Ali Cançelik, Nur Banu Aksu. Niyâzî-i Mısrî Dîvânı’nda Hüseynî Makâmı İle Kayıtlı Gazellerde Vahdet-Kesret, Zühd-Aşk ve Tecelliyât. İHYA Islamic Studies [Internet]. 2022 Jan. 1;8(1):78-106. Available from: https://izlik.org/JA32GE32KX