Bu çalışmanın amacı, bişkek kırmızı et sektörünün rekabetçilik düzeyi ve kümelenme potansiyeli arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmanın kümelenme araştırması olduğu için bölgesel temelde ele alınmıştır. Çalışma verilerinin toplanacağı alan Bişkek bölgesi ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sorusunu çözümlemek için gerekli olan çalışma verileri; anket, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve ikincil verilerden elde edilmiştir. Veri toplama aracı dört kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda “sektörel rekabet düzeyi ölçeği” isimli anket formu kullanılmıştır. İkinci kısımda ise aynı soru formu ile rekabeti ölçtüğü varsayılan değişkenlerin her birinin ilgili sektör için ne kadar önemli olduğu ölçen “Rekabette Kritik Faktör” ölçeği kullanılmıştır. Üçüncü form, literatür taraması sonucunda belirlenen kümelenme potansiyeli indikatörlerini kapsayan 20 değişkenden oluşan bir soru listesidir. Veriler, ilgili kişilerle yüz yüze görüşmek suretiyle toplanmıştır. Ölçekler geçerlilik ve güvenirlik çalışmaların sonucunda kullanılabilir olarak tesbit edilmiştir. Sektörel Rekabet Düzeyi Ölçeği’nin güvenirliği 0,95, Rekabette Kritik Faktör Ölçeğinin güvenirliği 0,95 ve Kümelenme Potansiyeli Ölçeği’nin güvenirliği ise 0,73 olarak hesaplanmıştır. Sektör paydaşlarından 57 kişiye ulaşılmış toplanan anketlerden 52’si değerlendirmeye alınmıştır. Toplanan veriler istatistiki paket programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Sonuç itibariyle bazı rekabet gücü faktörleri ile kümelenme potansiyeli arasında korelasyonlar tesbit edilmiştir.
Journal Section | Issue |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 15, 2014 |
Submission Date | May 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 5 Issue: 3 |