Hedonic Consumption in Purchasing Mobile Phone: Adana Sample

Volume: 5 Number: 1 March 1, 2017
  • Onur Çelik
TR EN

Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği

Abstract

Geleneksel pazarlama bakış açısında, tüketiciler elde etmek istedikleri ürünlerde somut ihtiyaçlarını gidermeyi hedeflerken, modern pazarlama dünyasında ise tüketiciler somut olmayan bazı ihtiyaçlarının da (psikolojik veya felsefi) tatmin olmasını beklemektedir. Tüketicilerin bu beklentisi, pazarlama dünyasında kendine “hedonik tüketim” olarak yer bulmuştur. Hedonizm hazcı tüketimdir. Bu çalışmada tüketicilerin mobil telefonu satın alım davranışlarında hedonik tüketimin yerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu durumun demografik değişkenlere ve markalara göre farklılaşıp farklılaşmadığı da elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Adana ilinde kolayda örnekleme yönetimi kullanılarak 450 kişiden anket yolu ile veri toplanmıştır. Verilerin analizinde iki örneklem T- testi ve tek yönlü varyans analizleri uygulanmıştır. Sonuçlara göre kadınların mobil telefon tüketiminde hedonik eğilimi erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca Apple ve Samsung markalarını satın alan tüketicilerde mobil telefonlara yönelik hedonik tüketim eğilimi diğer markalara kıyasla daha yüksektir. Elde edilen önemli sonuçlardan bir tanesi de yaş yükseldikçe mobil telefonlara karşı hedonik tüketim eğiliminin düşmesidir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Onur Çelik This is me

Publication Date

March 1, 2017

Submission Date

March 1, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 1

APA
Çelik, O. (2017). Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 5(1), 21-27. https://izlik.org/JA87ZZ46AH
AMA
1.Çelik O. Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği. JBES. 2017;5(1):21-27. https://izlik.org/JA87ZZ46AH
Chicago
Çelik, Onur. 2017. “Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği”. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi 5 (1): 21-27. https://izlik.org/JA87ZZ46AH.
EndNote
Çelik O (March 1, 2017) Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 5 1 21–27.
IEEE
[1]O. Çelik, “Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği”, JBES, vol. 5, no. 1, pp. 21–27, Mar. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87ZZ46AH
ISNAD
Çelik, Onur. “Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği”. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 5/1 (March 1, 2017): 21-27. https://izlik.org/JA87ZZ46AH.
JAMA
1.Çelik O. Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği. JBES. 2017;5:21–27.
MLA
Çelik, Onur. “Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği”. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, vol. 5, no. 1, Mar. 2017, pp. 21-27, https://izlik.org/JA87ZZ46AH.
Vancouver
1.Onur Çelik. Mobil Telefon Satın Alımlarında Hedonik Tüketim: Adana Örneği. JBES [Internet]. 2017 Mar. 1;5(1):21-7. Available from: https://izlik.org/JA87ZZ46AH

15860

  This Web is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.