BibTex RIS Cite

Uluslararası Portföy Yönetiminde Rejim Geçişken Karar Destek Modelleri: Gelişmekte Olan Menkul Kıymet Piyasaları Üzerine Bir Uygulama

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 27 - 43, 01.06.2014

Abstract

Bu makale, portföy yatırımlarında bir karar destek sistemi olarak rejim geçişken modellerin ne şekilde kullanılabileceğini gelişmekte olan hisse senedi piyasalarına ait zaman serilerini ve Gauss yazılım programını kullanarak incelemektedir. Yönetim bilişim sistemlerinde, model riskinin minimize edilmesi, karar destek siteminin uygulanacağı problemin net olarak tanımlanması ve bu problemin çözümünde kullanılacak modelin doğru seçilmesi ile mümkündür. Ekonometrik testlerin sonuçları, Ukrayna hariç, gelişmekte olan ekonomilerde hisse senetleri piyasalarında 09/01/2004-13/09/2007 tarihleri arasında, ABD hisse senedi piyasaları ile karşılaştırıldığında kalıcı bir volatilitenin gözlemlendiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Brezilya, Lübnan, ABD (Dow Jones Industrial Average) ve MSCI (Morgan Stanley Composite Index) hisse senedi piyasalarında rejim geçişkenliği ekonometrik olarak karşılaştırmalı incelenmiştir.

Regime Switching Business Decision Making Models in International Portfolio Management: An Application on Emerging Equity Markets

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 27 - 43, 01.06.2014

Abstract

This article focuses on the use of regime switching models as business decision support systems for portfolio investment in emerging stock markets employing Gauss software package. In order to minimize the modelling risk associated with management information systems, the problem upon which the mentioned decision support system is implemented should be clearly defined and the relevant model should be correctly chosen. Using Gauss software program, applied econometric tests results show that, excluding Ukraine, emerging economies equity markets accommodate persistently higher volatility when compared to US equity markets between 09/01/2004 and 13/09/2007. In this scope, stock market regime shifts analysed econometrically comparative in Turkey, Russia, Ukraine, Brazil, Lebanon, U.S.A. (Dow Jones Industrial Average) and MSCI (Morgan Stanley Composite Index).

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA86GJ75EN
Journal Section Research Article
Authors

Kadir Tuna

Mehmet Turk This is me

Alper Ozun This is me

Publication Date June 1, 2014
Submission Date June 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Tuna, K., Turk, M., & Ozun, A. (2014). Uluslararası Portföy Yönetiminde Rejim Geçişken Karar Destek Modelleri: Gelişmekte Olan Menkul Kıymet Piyasaları Üzerine Bir Uygulama. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 2(2), 27-43.

15860

  This Web is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.