BibTex RIS Cite

Hemşirelerin Tükenmişlik ve Depresyon Düzeylerinin Çalışma Koşulları ve Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 21 - 34, 01.03.2015

Abstract

Çalışma ortamından kaynaklanan fiziksel ve ruhsal sorunlar nedeni ile oluşan tükenmişlik özellikle insanlarla birebir etkileşim içerisinde olan çalışanlarda oldukça yoğun olarak görülmektedir. Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda oluşan düşüklük olarak kendini üç farklı alt boyutta gösteren tükenmişlik çalışana ve hizmet verdiği insanlara zarar vermektedir. Çalışanların bulundukları ortam nedeni ile sahip olabilecekleri diğer bir olumsuzluk depresyon yaşama sıklıklarıdır. Bu çalışmada Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik ve depresyon düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ana kütleyi temsilen seçilen 82 hemşireden elde edilen demografik, çalışma şartları ve beck depresyon ölçeği sonuçları istatistiki olarak irdelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen tükenmişlik alt ölçek puanlarının literatürle büyük oranda uyumlu olduğu ancak duyarsızlaşma alt boyutunda önemli düzeyde bir artışın olduğu belirlenmiştir. Beck depresyon ölçeği puan ortalaması ise literatür değerleri ile uyumlu düzeyde olup ağır depresyon düzeyinde çalışan belirlenmemiştir.

Investigation of Level of Nurses’ Burnout and Depression in Terms of Working Conditions and Demographic Characteristics

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 21 - 34, 01.03.2015

Abstract

Burnout, being formed because of physical and mental problems which caused by working environment, especially appears among employees who are interact with human beings individually. Burnout differs in three ways as, emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment and it damages employees and the people who are served. Another negative condition caused by environment is frequency of depression experience. In this study, it aims to investigate burnout and depression level of nurses in Trabzon Kanuni Education and Research Hospital. Demographic, working conditions and scale of Beck depression results of selected 82 nurses are statistically studied. As a result of the study, subscales of burnout are related with previous studies but a significant raise is determined in depersonalization. Beck depression results are related to the previous ones and it is not determined any employee being in severe depression level.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA69EC84CB
Journal Section Research Article
Authors

İlknur Akyüz This is me

Publication Date March 1, 2015
Submission Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Akyüz, İ. (2015). Hemşirelerin Tükenmişlik ve Depresyon Düzeylerinin Çalışma Koşulları ve Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(1), 21-34.

15860

  This Web is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.