Research Article

Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması

Volume: 5 Number: 2 October 20, 2018
TR EN

Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması

Abstract

Bu araştırma; akademisyen eşlerin çift kariyerli olmaya dair tutumlarını ölçmek, iş yeri ve evdeki mutluluklarının demografik özellikler ile farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlı gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda iş yeri ve evdeki mutluluğun arasındaki ilişkiyi tespit etmek bu çalışmanın bir diğer amacıdır. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde bulunan çift kariyerli akademisyenler üzerine yapılan bu çalışma, kartopu yöntemiyle seçilmiş 244 çiftin katılımı sağlanarak yapılmıştır. Yüz yüze anket yöntemi uygulanarak veriler toplanmıştır. Ankette; akademisyen eşlere ait demografik bilgiler, eşlerin çift kariyerli olmaya yönelik tutumları, çocuk sayısı ve çocuk yapmaya dair tutumları, iş yerindeki ve evdeki mutluluğun değerlendirilmesine yönelik veriler çeşitli istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; 1’den fazla çocuk sahibi olanların işyerlerinde daha mutlu olduğu, çift kariyerliliğe dair olumsuz tutum ile çocuk sayısının alakalı olmadığı, çocuk sahibi olmanın akademik kariyer üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Evdeki mutluluk, iş yerindeki mutluluk ve iş tatmini arasında anlamlı, pozitif ve kuvvetli düzeyde ilişki mevcuttur. Çift kariyerli olmaya yönelik olumsuz tutum içinde olan akademisyen eşler, iş yerinde ve evde daha mutsuzdur. Ayrıca akademik çiftlerde kadın akademisyenlerin erkeklere göre üretilen eserler açısından daha başarılı olduğu da ortaya konan bulgulardandır.

Keywords

References

  1. KAYNAKÇA Acar F. (1990). Türkiye’de Kadınların Akademik Kariyere Katılımı, İş ve İşçi Bulma Kurumu Konferansı, Değişen Toplumda Kadınların İstihdam İmkânlarının Geliştirilmesi Konulu Uluslararası Konferans, 7-8 Kasım, Ankara.
  2. Alp A., Yeni Çalışma Biçimleri ve Aile Yapısı Bağlamında Çalışan Kadınlar, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tezsiz Yüksek Lisans Projesi, İzmir, 2007.
  3. Alparslan A. M. (2016). Emek İşçilerinde Fazladan Rol Davranışının Öncülü: İş Tatmini mi İşyerinde Mutluluk mu?, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(1), 203-206.
  4. Apaydın D. M. (2004). Çift Kariyerli Ailelerde İş-Aile ve Aile-İş Çatışmalarının Kendini Kurgulama Düzeyleri ile İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  5. Aytaç M. (2001). Akademisyenlerin Çalışma Yaşamı ve Kariyer Sorunları, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
  6. Aytaç S. (2001). Çift Kariyerli Eşler ve Çalışma Yaşamındaki Yeri, Ezgi Kitabevi, Bursa.
  7. Bayer A. (2013). Değişen Toplumsal Yapıda Aile, Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(8), 104-108).
  8. Betz N. E. ve Fitzgerald L. F. (1987). The Career Psychology Of Women, Academic Press Inc. London.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 20, 2018

Submission Date

December 19, 2017

Acceptance Date

July 13, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 5 Number: 2

APA
Alparslan, A., Öztürk, M., & Çarıkçı, İ. H. (2018). Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması. İş Ve İnsan Dergisi, 5(2), 145-155. https://doi.org/10.18394/iid.368544
AMA
1.Alparslan A, Öztürk M, Çarıkçı İH. Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması. İş ve İnsan Dergisi. 2018;5(2):145-155. doi:10.18394/iid.368544
Chicago
Alparslan, Ali, Mehtap Öztürk, and İlker Hüseyin Çarıkçı. 2018. “Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri Ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması”. İş Ve İnsan Dergisi 5 (2): 145-55. https://doi.org/10.18394/iid.368544.
EndNote
Alparslan A, Öztürk M, Çarıkçı İH (October 1, 2018) Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması. İş ve İnsan Dergisi 5 2 145–155.
IEEE
[1]A. Alparslan, M. Öztürk, and İ. H. Çarıkçı, “Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması”, İş ve İnsan Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 145–155, Oct. 2018, doi: 10.18394/iid.368544.
ISNAD
Alparslan, Ali - Öztürk, Mehtap - Çarıkçı, İlker Hüseyin. “Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri Ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması”. İş ve İnsan Dergisi 5/2 (October 1, 2018): 145-155. https://doi.org/10.18394/iid.368544.
JAMA
1.Alparslan A, Öztürk M, Çarıkçı İH. Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması. İş ve İnsan Dergisi. 2018;5:145–155.
MLA
Alparslan, Ali, et al. “Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri Ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması”. İş Ve İnsan Dergisi, vol. 5, no. 2, Oct. 2018, pp. 145-5, doi:10.18394/iid.368544.
Vancouver
1.Ali Alparslan, Mehtap Öztürk, İlker Hüseyin Çarıkçı. Çift Kariyerli Akademisyenlerin İş Yeri ve Evdeki İyi Oluşları Üzerine Bir Saha Araştırması. İş ve İnsan Dergisi. 2018 Oct. 1;5(2):145-5. doi:10.18394/iid.368544

Cited By