In the study, postharvest treatment of Guar gum edible coating (1%, 2% and 3%) was applied to cv. Fuyu persimmon and their effects on quality and storage period were investigated. After the applications, the fruits were kept in cold storage at 0-1oC and 85-90% relative humidity for 3 months. The effect of Guar gum coating on persimmon quality factors such as water loss, respiration rate, total soluble solids, titratable acidity, fruit flesh firmness, ascorbic acid, total phenolic compounds and taste of persimmon fruits were investigated during storage. According to the results, Guar gum application reduced weight loss and respiratory rate compared to control. However, 2% and 3% doses were found to be more effective among guar gum applications. These doses preserved fruit flesh firmness, ascorbic acid and total phenolic compounds better, but also slowed the taste change. These results suggest that surface coating with appropriate dose of guar gum can be used to maintain quality and extend storage life of Fuyu persimmon.
Bu çalışmada, Fuyu Trabzon hurması çeşidine ait meyvelere hasat sonrası Guar gam yüzey kaplama uygulamalarının (0, %1, %2 ve %3) meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar sonrasında meyveler soğuk hava deposunda 0-1oC ve %85-90 oransal nemli ortamda 3 ay süre ile muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza süresince Guar gam kaplamanın Trabzon hurması meyveleri üzerine su kaybı, solunum hızı, toplam suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, meyve eti sertliği, askorbik asit, toplam fenolik bileşikler ve tat değerlendirmesine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Guar gam uygulaması, kontrole kıyasla ağırlık kaybını ve solunum hızını azaltmıştır. Ancak, Guar gam uygulamaları içerisinde %2 ve %3'lük dozları daha etkili bulunmuştur. Bu dozlar meyve eti sertliğini, askorbik asit ve toplam fenolik bileşikleri daha iyi korumakla beraber tat değişimini de yavaşlatmıştır. Sonuç olarak, uygun dozda Guar gam ile yüzey kaplamanın Fuyu Trabzon hurması çeşidinde kaliteyi korumak ve depolama ömrünü uzatmak için kullanılabileceğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | August 22, 2022 |
Submission Date | March 13, 2022 |
Acceptance Date | June 6, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a