Macrolepiota procera Türkiye’de genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğadan
toplanan ve aynı zamanda yaygın olarak tüketilen lezzetli bir mantardır. Bu
çalışmada yenebilir doğa mantarı M.
procera’nın kültüre alınabilme olanakları araştırılmıştır. İlk adım olarak,
tohumluk misel üretimine en uygun sardırma materyalini belirlemek için buğday,
arpa, yulaf ve darı gibi 4 farklı tahıl taneleri test edilmiştir. Bir sonraki
adımda, M. procera’nın
yetiştiriciliği için farklı yetiştirme ortamları (Agaricus bisporus yetiştiriciliğinde kullanılan ticari hazır
kompost, buğday samanı, meşe yaprakları, torf ve farklı oranlarda bunların
karışımları) ve değişik uygulamalar (şoklama, örtü toprağı ve farklı
sıcaklıklar) değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, buğday M. procera’nın tohumluk misel üretimi
için en uygun sardırma materyali olarak belirlenmiştir. Mantarın misel gelişimi
buğday samanı, torf, meşe yaprağı, buğday samanı ve torf karışımı, meşe yaprağı
ve torf karışımı ile meşe yaprağı ve kepek karışımından hazırlanan yetiştirme ortamlarında
sağlanmıştır. Bununla birlikte, bu çalışmada ele alınan tüm yetiştirme
ortamları ve uygulamalarda mantar oluşumu sağlanamamıştır. Bu çalışmanın
sonuçları, Türkiye’de M. procera’nın
yetiştiriciliği konusunda yapılacak daha ileri araştırmalar için bazı temel
bilgileri ortaya koymuştur.
Macrolepiota procera is a mushroom collected from the nature during usually in spring and
autumn in Turkey and also a delicious mushroom widely consumed. In this study,
artificial cultivation possibility of M.
procera was investigated. As a first step, 4 different cereal grains such
as barley, wheat, oat and millet were tested to determine the most suitable
materials for spawn production. In the next step, different substrates
(commercial compost used in the cultivation of Agaricus bisporus, wheat straw, oak leaves, peat and the mixtures
of these materials at different ratios) and
different treatments (shocking, casing material and different temperatures)
were evaluated for the artificial cultivation of M. procera. In the result of the study, wheat was determined as the
most suitable material for spawn production of M. procera. The mycelial growth of this mushroom has been succeeded
in the substrates prepared from wheat straw, peat, oak
leaf, wheat straw and peat mixtures, oak leaf and peat mixture and oak leaf and
wheat bran mixtures. However, fruiting bodies has not been obtained
from all tested substrates
and treatments. The results of this study revealed basic information for the
further researches on cultivation of M.
procera in Turkey.
Journal Section | Horticultural Sciences |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 22, 2017 |
Submission Date | November 20, 2017 |
Acceptance Date | December 18, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a