This
study was carried out to determine the effects of different modified atmosphere
packaging (MAP) (Xtend, Aypek, Fresh and Fresh Plus) on total phenolics, total
flavonoids and antioxidant activity (DPPH and FRAP assay) of ‘Hayward’ cultivar
during cold storage and shelf life. Fruit of control were without the MAP.
Kiwifruits were stored at 0±0.5°C and 90±5% RH during 180 days, and at 21°C and
70% RH for shelf life (5 days). Total phenolic compounds, total antioxidant and
total flavonoid content of all treatments decreased during cold storage and
shelf life. Bioactive compounds of MAP treated-fruits were higher than control
during cold storage and shelf life. MAP treatments maintained fruit quality
during cold storage and shelf life. As a conclusion, Fresh
and Xtend was generally more
effective than other MAP treatments during cold storage and shelf life.
Bu çalışma soğukta muhafaza
ve raf ömrü süresince ‘Hayward’ kivi çeşidinin toplam fenolik bileşikler,
toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testine göre) üzerine
farklı MAP (Xtend, Aypek, Fresh ve Fresh Plus) uygulamalarının etkisini
belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Kontrol meyvelerine MAP uygulanmamıştır.
Meyveler, 0±0.5 °C ve % 90±5 nemde koşullarda 180 gün süre ile muhafaza
edilmiştir. Raf ömrü ölçümleri, 5 gün boyunca 21±1.0
°C ve %70±5 nemde muhafaza edilen meyvelerde
yürütülmüştür. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince tüm uygulamalarda toplam
fenolik, toplam antioksidan aktivitesi ve toplam flavonoid içeriği azalmıştır.
Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince biyoaktif bileşikler tüm MAP
uygulamalarında kontrole göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, soğukta
muhafaza ve raf ömrü süresince biyoaktif bileşikler üzerine genel olarak Fresh
ve Xtend uygulamalarının diğer MAP uygulamalarına kıyasla daha etkili olduğu
tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | October 11, 2018 |
Acceptance Date | December 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a