Karamenüş’ ve ‘Yayla’ üzüm
çeşitleri “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve
Tanımlanması Üzerinde Araştırmalar” projesi ile Malatya ve Bolu illerinden
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde koleksiyon bağına getirilmiş ve daha
sonraki çalışmalarla şaraplık özellikleri açısından kaliteli sınıfta yer
alabilecekleri belirlenmiştir. Çeşitler bu çalışmalar doğrultusunda, tescil
ettirilerek milli çeşit listesine kaydettirilmiştir. Bu çalışmada Karamenüş ve
Yayla üzüm çeşitlerinde biyoklimatik isteklerin belirlenmesi, Tekirdağ ve
çeşitlerin orijinleri ile ekonomik ve ekolojik olarak yaygınlık göstermelerinin
muhtemel olduğu bazı illerimizin bu istekleri karşılama potansiyellerinin
hesaplanması amaçlanmıştır. Sonuç olarak önemli görülen Branas hidrotermik
göstergesi ve etkili sıcaklık toplamı göstergesine göre; 2900.00 °C.mm’nin üzeri
ve 1800.00 gün-derecenin altındaki değerler Yayla çeşidi, 4500.00 °C.mm üzeri ve 1700.00
gün-derecenin altı değerlerin Karamenüş çeşidinin yetiştiriciliği için riskli olabileceği
görülmüştür. Jones göstergesine göre her iki çeşidin vejetasyon periyodu
ortalama sıcaklığı yaklaşık 19.00 °C’nin üzerinde olan bölgelerde
yetiştirilmesi daha uygundur.
‘Karamenüş’ and ‘Yayla’ grape varieties
were brought to Tekirdağ Viticulture Research Institute collection vineyards
from Malatya and Bolu provinces by the project of “Researches on Determination,
Preservation and Description of Vine Genetic Sources of Turkey.” Subsequent
studies were determined that they can take place in the quality class in terms
of wine characteristics. Varieties were registered in the national varieties
list in line with these studies. In this study, it was aimed to determine the
bioclimatic demands and to calculate the potentials of some of the provinces
where these varieties are likely to be widespread economically and
ecologically. As a result, according to the Branas hydrothermal indice and
Winkler indice values above 2900.00 °C.mm and below 1800.00 day-degree for
Yayla grape variety and values over 4500.00 °C.mm and below 1700.00 day-degree
may be risky for the cultivation of Karamenüş variety. According to Jones
indicator, it is more suitable to grow both varieties in regions with average
temperature above 19.00 °C during vegetation period.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | July 26, 2019 |
Acceptance Date | October 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a