Research Article

Torba ve Blok Pres Yetiştirme Sistemlerinin Agaricus bisporus Mantarının Verim ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Volume: 7 Number: 2 August 25, 2021
TR EN

Torba ve Blok Pres Yetiştirme Sistemlerinin Agaricus bisporus Mantarının Verim ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Öz

Çalışmada silindir şekilli geleneksel torbalar ile son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak kullanılan blok pres torbalar ile yapılan yetiştiricilik sistemlerinin beyaz şapkalı (Agaricus bisporus) mantarların verim ve morfolojik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Torba ve blok pres sistemlerinden elde edilen mantarların ortalama mantar ağırlığı, şapka çapı, sap uzunluğu ve sertlik değerleri bakımından aralarında istatistiksel olarak fark olmadığı, toplam mantar sayısı, şapka yüksekliği, sap çapı ve uzunluğu bakımından ise farkın önemli (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Blok pres torba sisteminden elde edilen verim değeri (26.58 kg 100 kg kompost-1), torba sisteminden (22.23 kg 100 kg kompost-1) elde edilen verim değerine göre istatistiksel olarak önemli derecede yüksek bulunmuştur. Blok pres sistemi, torba sistemine göre %4.35 oranında verim artışı sağlamıştır. Çalışma sonuçları ve iki sistem farklı yönleriyle değerlendirildiğinde blok pres torba sisteminin kullanılması üreticilere önemli avantajlar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Çetin, M., & Eren, E. (2017). Hacimsel olarak farklı oranlardaki torf ve pomza karışımının mantarın (Agaricus bisporus (Lange) Sing) verim ve kalitesi üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 207-213.
  2. Çetin, M., Özaktan, H., & Boztok, K. (2016). Örtü toprağında bulunan bazı yararlı bakterilerin kültür mantarı Agaricus bisporus’un gelişim ve verimi üzerine etkileri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 4(3), 197-203.
  3. Duran, H. (2021). Farklı atık materyallerin mantar yetiştiriciliğinde örtü toprağı olarak kullanım olanakları. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Samsun.
  4. Erdoğan, F., Paksoy, M., Seymen, M., & Türkmen, Ö. (2018). Farklı sıcaklık uygulamalarının mantarda (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) verim ve karpofor özellikleri üzerine etkileri. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 8(2), 70‐77.
  5. Eren, E., & Boztok, K. (2013). Farklı artık materyallerin Agaricus bisporus mantar üretiminde örtü toprağı olarak kullanılabilme olanakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1), 9-16.
  6. Eren, E., & Pekşen A. (2019). Türkiye’de kültür mantarı üretimi ve teknolojik gelişmeler. Mantar Dergisi, 10, 225-233.
  7. Eren, E., Öztekin, G.B., & Tüzel, Y. (2016). Türkiye'de orta ve büyük ölçekli mantar işletmelerinin değerlendirilmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(3), 230-238.
  8. Erkal, S., & Aksu, Ş. (2000). Türkiye'de kültür mantarı sektöründeki gelişmeler ve işletmelerin yapısal özellikleri. Türkiye 6. Yemeklik Mantar Kongresi, Bergama, İzmir.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Horticultural Production

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 25, 2021

Submission Date

April 27, 2021

Acceptance Date

June 8, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 7 Number: 2

APA
Eren, E., Çetin, M., & Pekşen, A. (2021). Torba ve Blok Pres Yetiştirme Sistemlerinin Agaricus bisporus Mantarının Verim ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 7(2), 210-216. https://doi.org/10.24180/ijaws.929082

Cited By

17365       17368               17366