In this study, 4 different cotton (Gossypium hirsutum L.) varieties (Carisma, Flash, PG2018 and Lydia) and a total of 7 doses including 6 NaCl concentrations and a control (0, 25 mM, 50 mM, 75 mM, 100 mM, 125 mM, 150 mM) group were used. Effects of different NaCl concentrations on germination of cotton varieties was examined. The study was arranged in a randomized complete plot in a factorial experiment design with 4 replications. As a result, it was obtained that the average germination rates between varieties were 44.29% (PG2018 and Flash), 35% (Carisma) and 28.57% (Lydia), respectively. In addition, 100 mM NaCl concentration decreased germination rate up to 30%, subsequent doses stopped germination almost completely for whole varieties. It was determined that PG2018 and Flash varieties were more resistant to increasing salt concentrations and different varieties showed significant variability of the response to the concentrations of salt.
Bu çalışmada 4 farklı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidi (Carisma, Flash, PG2018 ve Lydia) ve 6 NaCl konsantrasyonu (0 (kontrol), 25, 50, 75, 100, 125 ve 150 mM) ve kontrol grubu olmak üzere toplam 7 doz kullanılmıştır. Araştırmada farklı NaCl konsantrasyonlarının pamukta çimlenme üzerine olan etkisi incelenmiştir. Çalışma tesadüf parsellerinde faktöriyel düzenleme deneme desenine göre 4 tekerrürlü yürütülmüştür. Çalışma sonucunda çeşitler arasında ortalama çimlenme oranları sırasıyla % 44.29 (PG2018 ve Flash), % 35 (Carisma) ve % 28.57 (Lydia) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, bütün çeşitlerde 100 mM NaCl konsantrasyonunda çimlenme oranı % 30’a kadar düşmüş, daha yüksek dozlar ise çimlenmeyi neredeyse tamamen durdurmuştur. PG2018 ve Flash çeşitlerinin artan tuz konsantrasyonlarına daha dayanıklı olduğu ve farklı çeşitlerin tuz konsantrasyonlarına tepkilerinin önemli derecede değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Journal Section | Tarla Bitkileri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 8, 2016 |
Submission Date | June 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 2 Issue: 2 |