In this study, as an important bioactive source, potential use of corn silk extract as natural antioxidant, total antioxidant activity (AA) and phenol amount (FMM) in immature silk of dent corn and pop corn, the differences between these terms genotype and ripening conditions is aimed to be determined. In this study we have executed, total FMM was determined by the Folin-Ciocalteu method, the antioxidant activity was determined by DPPH radical reduction activity method. According to the analysis, FMM amount in the silk of dent corn (822.404 and 713.507 mg GAE g-1), was significantly higher than local pop corn silk (311.072 and 433.936 mg GAE g-1). However, FMM amount with 684.717 mg GAE g-1, the matured silk of the local pop corn with the red kernel has a closer FMM amount with the silk of dent corn. In the AA analysis, butylated-hydroxytoluene’s (BHT) IC50 value is determined as 225.63 mg ml-1, we used as the Standard synthetic antioxidant. In the data of the research materials, hybrid dent corn data (381.51 and 403.47 mg ml-1) is high, local pop corn data (661.29 and 687 mg ml-1) was observed to be low. Considering the situation of corn silk maturation, matured silk has higher values (P>0.005) but statistically were not significant.
Yapmış olduğumuz bu çalışmada, doğal antioksidanların önemli bir biyoaktif kaynağı olarak mısır püskülü özlerinin potansiyel kullanımına yönelik, at dişi ve cin mısırında olgunlaşmış ve olgunlaşmamış püsküllerde bulunan toplam antioksidan aktivitesi (AA) ve fenolik madde miktarını (FMM) belirlemek, bu açıdan genotipler ve olgunlaşma durumları arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlanmıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışmada toplam FMM Folin-Ciocalteu metoduna göre, antioksidan aktivite ise DPPH radikali indirgenme aktivitesi metoduyla belirlenmiştir. Yapılan analizlerde, at dişi mısıra ait püsküllerde (822.404 ve 713.507 mg GAE g-1) bulunan FMM yerel patlak mısır püsküllerine (311.072 ve 433.936 mg GAE g-1) göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak yerel kırmızı renkli taneye sahip olan patlak mısırın olgunlaşmış püsküllerinde bulunan FMM 684.717 mg GAE g-1 ile at dişi mısır püskülüne ait FMM’na yakın bir değer almıştır. AA analizinde ise, standart olarak kullandığımız sentetik antioksidant olan Butillenmiş-hydroxytoluen (BHT)’nin IC50 değeri 225. 63 mg ml-1 olarak belirlenmiştir. Araştırma materyallerine ait verilerde ise, at dişi mısıra ait verilerin (381.51 ve 403.47 mg ml-1) yüksek olduğu, yerel patlak mısıra ait verilerin (661.29 ve 687 mg ml-1) ise düşük olduğu gözlemlenmiştir. Mısır püsküllerinin olgunlaşma durumları göz önüne alındığında ise olgunlaşmış püsküllere ait değerlerin daha yüksek olduğu fakat istatistiki açıdan (P>0.005) önemsiz bulunmuştur.
Journal Section | Tarla Bitkileri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 25, 2016 |
Submission Date | October 19, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 2 Issue: 1 |