Çalışma; çeşitlerin ve bitki sıklığının kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkisinin verim, verim unsurları ve uçucu yağ verimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla; 2012 ve 2013 yıllarında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında, Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre 8 uygulama ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Faktörler; çeşitler (Arslan ve Gürbüz) ve 4 farklı bitki sıklığı (20, 30, 40 ve 50 bitki m-2)’dır. Çalışma sonuçları; Arslan çeşidine kıyasla Gürbüz çeşidinden daha yüksek bitki boyu, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi elde edildiğini göstermiştir. Ayrıca bitki sıklığı değerlendirmeye alınan özelliklerin tümü üzerinde önemli etkiler göstermiştir. Maksimum bitki boyu, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi 50 bitki m-2; en yüksek bitki başına şemsiye sayısı, 1000 tohum ağırlığı ve tohum verimi sırasıyla 20, 30 ve 40 bitki m-2 bitki sıklıklarından elde edilmiştir.
To study the effect of cultivars and plant density on yield, yield components and the essential oil yield of coriander (Coriandrum sativum L.), experiments were conducted as factorial experiments in the base of a randomized complete blocks design with eight treatments and three replications at an experimental field site of the University of Eskişehir Osmangazi, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2012 and 2013. The factors were cultivars (Arslan and Gürbüz) and plant density in four levels (20, 30, 40 and 50 plants m-2). The results showed that higher plant height, essential oil rate and essential oil yield were obtained by using Gürbüz cv. rather than Arslan cv. Plant density also showed significant effects on all studied traits. The maximum plant height, essential oil rate and essential oil yield were obtained with 50 plants m-2, and the highest umbel number per plant, weight of 1000 fruits and fruit yield were obtained with 20, 30 and 40 plants m-2, respectively.
Journal Section | Tarla Bitkileri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 25, 2016 |
Submission Date | March 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 2 Issue: 1 |