Bu çalışmada; Türkiye’de yetiştirilen standart nar çeşitleri (Hicaz narı, Silifke Aşısı, Katırbaşı, 33N23-Çevlik, 01N04-Fellahyemez, 33N34, İzmir-26, İzmir-23, İzmir-1513, 33N24, Kuş narı ) ile Gündoğdu (2006)’nun Pervari (Siirt) yöresinde daha önceden belirlemiş olduğu en iyi 5 nar genotipinde (56PER021, 56PER022, 56PER020, 56PER019, 56PER003) meyvelerin pomolojik özellikleri ve bazı kimyasal içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada meyve ağırlığını 251.01-530.25 gr, meyve uzunluğunu 60.30-89.97 mm, meyve enin 75.57- 100.68 mm, meyve hacminin 230.00-542.50 cm3, meyve suyu miktarının 106.66-186 ml ve meyve yoğunluğunun 0.92 -1.19 gr cm-3, SÇKM miktarının % 11.50-14.62, pH 3.45-4.71, şekil indeksinin 0.82-0.92 ve toplam asitliğin % 0.19-1.17 arasında değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında incelenen çeşit ve genotiplerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, üst odacık sayısı, alt odacık sayısı, odacıkların görünümü ve daneleme kolaylığı belirlenmiştir.
This study aimed to determine the pomological and some chemical properties of fruits in the standard pomegranate varieties (Hicaz narı, Silifke aşısı, Katırbaşı, 33N23-Çevlik,- 01N04fellahyemez, 33N34, İzmir26, İzmir23, İzmir1513, 33N24, and Kuş narı) are grown in Turkey and previously identified the best 5 genotypes of pomegranate (56PER021, 56PER022, 56PER020, 56PER019, and 56PER003) by Gundogdu (2006). In the study, fruit weights ranged from 251.01 to 530.25 g; fruit height ranged from 60.30 mm to 89.97 mm; fruit diameter ranged from 75.57 to 100.68 mm; fruit volume ranged from 230.00 to 542.50 ml; fruit juice amount ranged from 106.66 to 186.00 ml; fruit densitie ranged from 0.92 to 1.19 g cm-3; soluble solid content (SSC) ranged from 11.50 to 14.62 %; pH ranged from 3.45 to 4.71 and total acidity ranged from 0.19 to 1.17 %. Moreover, sub skin color, upper skin color, seed hardness, fruit taste, seed color, upper fruit compartment, sub fruit compartment, compartment number, compartment appearance, easiness in separating arils and were also determined.
Journal Section | Horticultural Sciences |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Submission Date | October 21, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 1 Issue: 2 |