This study was conducted to investigate the effect
of different plant growth promoting bacteria (Nitrogen-1, Nitrogen-2,
Phosphor-1, Phosphor-2, Nitrogen+Phosphor) on yield and some fruit
characteristics of three strawberry cultivars (Albion, San Andreas, and
Monterey). Among
bacteria applications, phosphor-1 gave the highest yield amount with an average
of 99.88 g plant-1. The highest yield amount was recorded for San Andreas
cultivar (93.02 g plant-1). In fruit number, nitrogen-1 application produced
the highest value (3.48 number plant-1). Besides, the highest fruit number was
obtained by applying Nitrogen-1 to Monterey cultivar with 4.28 number plant-1. Phosphor-2 among bacteria applications
provided the best result in fruit index (30.17 g/fruit). Similary, the highest
value of the fruit index was also obtained from San Andreas cultivar with the
same application. The best soluble solid
content (10.02%) was achieved with Nitrogen-1 application. Among the strawberry
cultivars, Monterey cultivar gave the highest level of soluble solid content
(10.98%). The highest pH value of 3.97
was obtained for Nitrogen-2 application. The highest pH value of 9.92 was
possible with the control group in Albion cultivar. In titrable acidity, the highest value of
0.92% was obtained by Phosphor-2 application. The highest titrable acidity
value (1.18%) was achieved by applying Phosphor-2 to San Andreas cultivar. As a
result of the study, root bacterium applications are thought to be beneficial
in terms of yield and quality.
Bu çalışma farklı kök bakterilerinin (Azot-1,
Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2, Azot+Fosfor), 3 çilek çeşidinde (Albion, San
Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine etkilerini
araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada bakteri uygulamalarından meyve verimi üzerine en
etkili sonuç 99.88 g bitki-1 ile Fosfor-1 uygulamasından elde
edilmiştir. Bakteri uygulaması sonucunda çeşitler arasında en yüksek verim,
93.02 g bitki-1 ile San Andreas çeşidinden elde edilmiştir. Bakteri uygulamaları bakımından, en yüksek
meyve sayısı 3.48 adet bitki-1 ile Azot-1 uygulamasından elde
edilmiştir. Bunun yanında en fazla meyve sayısı 4.28 adet bitki-1
ile Monterey çeşidindeki Azot-1 grubundan elde edilmiştir. Bakteri
uygulamalarında ortalama meyve ağırlığı bakımından, en yüksek sonucu 30.17 g
meyve-1 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Aynı şekilde en yüksek
ortalama meyve ağırlığı 32.38 g meyve-1 ile San Andreas çeşidinde
Fosfor-2 uygulamasında belirlenmiştir. Suda çözünür kuru madde
içeriği açısından bakteri uygulamalarından en yüksek değer %10.02 ile
Azot-1 uygulamasında belirlenmiştir. Fosfor-2 uygulamasında en yüksek suda
çözünür kuru madde miktarı %10.98 ile Monterey çeşidinde elde edilmiştir.
Bakteri uygulamaları sonucu en yüksek pH değere 3.97 ile Azot-2 uygulamasından
ulaşılmıştır. İncelenen çilek çeşitleri arasında en yüksek pH 9.92 ile Albion
çeşidinde kontrol grubundan elde edilmiştir. Bakteri uygulamalarında en yüksek
titre edilir asitlik %0.92 ile Fosfor-2 uygulamasında belirlenmiştir. Çilek
çeşitlerinde ise en fazla titre edilir asit %1.18 ile San Andreas çeşidinde
Fosfor-2 uygulamasından elde edilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen
parametreler bakımından kök bakterisi uygulamalarının verim ve kalite yönünden
faydalı olacağı düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 20, 2018 |
Submission Date | April 24, 2018 |
Acceptance Date | June 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 1 |