Küresel iklim değişikliği sürecinde atmosferdeki
karbondioksit ve sıcaklıktaki artışın kuraklık ve tuzluluğu artıracağı bir
gerçektir. Bu değişikliklerin özellikle kurak ve yarı-kurak iklimlerde
yetiştirilen baklagilleri olumsuz yönde etkileyeceği bildirilmiştir. Bu
derlemede özellikle bu olumsuzlukların kök-nodül oluşumu ve biyolojik azot
özümlemesi (BNF) üzerine olan etkileri tartışılmıştır. Baklagiller ve
bakteriler arasındaki simbiyotik ilişki artan CO2 koşulları ile
birlikte artışı nodül gelişimini hızlandırmış ve BNF artışı görülmüştür. Buna
karşın iklim senaryolarına göre 2-4 0C sıcaklık artışı ve
beraberinde kuraklığın kök tüyü infeksiyonunu, nodül sayısını, nodül
büyüklüğünü, nodül gelişimini ve aktivitesini azaltarak BNF’yi olumsuz
etkilediği saptanmıştır. Öte yandan tuzluluğun nodül solunumunu ve
leghemoglobin içeriğini azalttığı vurgulanmıştır.
In the
context of global climate change, the increase in carbon dioxide and
temperature in the atmosphere is a fact that will increase drought and
salinity. These changes have been reported to adversely affect legumes grown
especially in arid and semi-arid climates. In this review, the effects of these
adverse events on root-nodule formation and biological nitrogen fixation (BNF)
are discussed. The symbiotic relationship between legumes and bacteria, together
with increased CO2 conditions, accelerated nodule development and
increased BNF. However, according to climate scenarios, temperature increases
of 2-4 ° C with accompanying drought, decreased root hair infection, nodule
number, nodule size, nodule growth and activity and BNF was found to be
adversely affected. On the other hand, it was emphasized that salinity reduced
nodule respiration and leghemoglobin content.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | December 15, 2017 |
Acceptance Date | March 9, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a