This study
was carried out to determine the effects of different pruning practices on
yield and quality of organically grown winter squash genotypes. In the study,
four practices consisted of three pruning and control (1. Control, 2. Pruning
of fruitless branches, 3. Single-branch growing and 4. Two-branchs growing)
were investigated in 3 different winter squash (Cucurbita maxima Duch.) genotypes (61A1, 61A2 and 61A3). It was
determined that genotypes and pruning practices had significant (P˂0.05)
effects on days to flowering and fruit set, fruit width and length, flesh color
(L, chroma and hue), fruit flesh firmness, soluble solids content (SSC) and
also yield per plant and 100 seed weight. The highest plant yield (24.9 kg
plant-1) were obtained from the first pruning practice in 61A2
genotype. The highest fruit flesh firmness (4.5 kg) and SSC (5.9%) values were
also obtained from the second pruning practice in 61A3 genotype. With the
exception of fruit width and length, and L chrome, the effects of pruning
practices on fruit color, fruit flesh firmness and SSC were not significant. It
was determined that the pruning practice of fruitless branches increased plant
yield when compared with the control.
Bu çalışma farklı budama
uygulamalarının organik olarak yetiştirilen kestane kabağı genotiplerinin verim
ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada, üç farklı (61A1, 61A2 ve 61A3) kestane kabağı (Cucurbita maxima Duch.)
genotipinde üç farklı budama ve kontrol olmak üzere 4 uygulama (1. Kontrol, 2.
Meyve vermeyen kolların budanması, 3. Tek kollu yetiştiricilik ve 4. İki kollu
yetiştiricilik) incelenmiştir. Farklı genotip ve budama uygulamalarının
çiçeklenme ve meyve tutumu başlangıç tarihi, meyve eni, boyu, et rengi (L,
kroma ve hue), meyve eti sertliği ve suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM)
ile bitki başına verim ve 100 tane ağırlığı üzerine önemli (P˂0.05) etkilerinin
olduğu tespit edilmiştir. En yüksek bitki verimi (24.9 kg bitki-1)
61A2 genotipinde birinci budama uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek meyve
eti sertliği (4.5 kg) ve SÇKM (%5.9) değerleri ise 61A3 genotipinde 2.
budama uygulamasından elde edilmiştir. Budama uygulamalarının meyve eni ve
boyu, L kroma değeri dışında meyve rengi, meyve eti sertliği ve SÇKM üzerine
etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Meyve vermeyen kolların budanmasının
verimi kontrole göre önemli derecede artırdığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | April 10, 2018 |
Acceptance Date | May 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 2 |