Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Different Pruning Practices on Yield and Quality in Organic Winter Squash Cultivation

Year 2018, Volume: 4 Issue: 2, 143 - 148, 30.12.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.414138

Abstract

This study
was carried out to determine the effects of different pruning practices on
yield and quality of organically grown winter squash genotypes. In the study,
four practices consisted of three pruning and control (1. Control, 2. Pruning
of fruitless branches, 3. Single-branch growing and 4. Two-branchs growing)
were investigated in 3 different winter squash (Cucurbita maxima Duch.) genotypes (61A1, 61A2 and 61A3). It was
determined that genotypes and pruning practices had significant (P˂0.05)
effects on days to flowering and fruit set, fruit width and length, flesh color
(L, chroma and hue), fruit flesh firmness, soluble solids content (SSC) and
also yield per plant and 100 seed weight. The highest plant yield (24.9 kg
plant-1) were obtained from the first pruning practice in 61A2
genotype. The highest fruit flesh firmness (4.5 kg) and SSC (5.9%) values were
also obtained from the second pruning practice in 61A3 genotype. With the
exception of fruit width and length, and L chrome, the effects of pruning
practices on fruit color, fruit flesh firmness and SSC were not significant. It
was determined that the pruning practice of fruitless branches increased plant
yield when compared with the control.
   

References

  • Ambroszczyk AM., Cebula S and Sekara A., 2007. The effect of plant pruning on yield and fruit quality of eggplant (Solanum melongena L.) in greenhouse cultivation. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 48(5): 277-285.
  • Balkaya A., Kurtar SE., Yanmaz R and Özbakır M., 2008. Karadeniz bölgesi’nde kışlık kabak türlerinde (Kestane kabağı Cucurbita maxima Duchesne ve Balkabağı Cucurbita moschata Duchesne) gen kaynaklarının toplanması, karakterizasyonu ve değerlendirilmesi. TÜBİTAK TOVAG Proje 104O144, 1-178.
  • Balkaya A., Kurtar ES., Yanmaz R and Özbakır M., 2011. Karadeniz Bölgesi kestane kabağı (Cucurbita maxima) popülasyonlarından seleksiyon ıslahı yoluyla geliştirilen çeşit adayları. Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, 14-17 Haziran, Samsun.
  • Gholipour A and Nazarnejad H., 2007. The effect of stem pruning and nitrogen levels of on some physico-chemical characteristics of pumpkin seed (Cucurbita pepo L.). Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(20): 3726-9.
  • Goda Y., Helaly AA., Abd El-Rehim AS., Mohamed AA and El-Zeiny OAH., 2014. Effect of pruning on growth, yield and fruit quality of husk tomato (Physalis pubescens L.). Journal of American Science, 10(1): 5-10.
  • Günay A., 2005. Sebze Yetiştiriciliği, Cilt-II, Meta Basımevi, İzmir.
  • Jarrick J., 1986. Training and Pruning. Horticulture Science.
  • Kurtar ES and Abak K. 1996. Alçak tünelde kavun yetiştiriciliğinde malçın ve değişik budama şekillerinin erkencilik, verim ve kalite üzerine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 101-116.
  • Nikkhah BR., Khodadadi M., Piry Pirivatlo S and Hassanpanah D., 2009. The effects of planting methods and head pruning on seed yield and yield components of medicinal pumpkin (Cucurbita pepo subsp. pepo convar. pepo var styriaca) at low temperature areas. Pakistan Journal of Biological Sciences, 12(6): 538-541.
  • Oga IO and Umekwe PN., 2016. Effects of pruning and plant spacing on the growth and yield of watermelon (Citrullus lanatus L.) in Unwana-Afikpo. International Journal of Science and Research, 5(4): 110-115.
  • Özer H and Sarıbaş HŞ., 2016. Organik patlıcan yetiştiriciliğinde farklı budama sistemlerinin büyüme ve verime etkisi. Bahçe(Özel Sayı), 45(2): 81-85.
  • Özkaraman F., 2004. Sera Koşullarında Sıcaklık, Işık ve Farklı Budamaların Kavunda (Cucumis melon L.) Büyüme, Gelişme ve Verim Üzerine Kantitatif Etkileri. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Poorbaghaiy KSA., Pouryousef M., Jamshidi K and Azimi MR., 2014. Effects of plant density and main stem pruning of head on yield and its components of pumpkin (Cucurbita pepocon var. pepo var. Styriaca). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(1): 1-9. Preece JE and Read PE., 2005. The Biology of Horticulture. 2th Ed., Copyright by John Wiley and Sons, New York, United States.
  • Sezer A., Uzun S., Üner A and Odabaş F., 1993. Bazı mahalli kestane kabağı (Cucurbita maxima Duch.) tiplerinin Samsun şartlarına adaptasyonu ve başlıca özellikleri üzerinde bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1: 100-113.
  • Şeniz V., Demirel F and Akbudak N., 2000. Serada yetiştirilen hıyar çeşitlerinde uygulanan budama sisteminin verim ve kaliteye etkisi. III. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-13 Eylül, Isparta.
  • TUİK 2017. Bitkisel üretim istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 [6 Kasım, 2017].
  • Turgut G., 2015. Çerezlik Kabak Genotiplerinin Erzurum Şartlarında Adaptasyonu, Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Ünivesitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Uygun N and Sarı N., 2000. Sera kavun yetiştiriciliğinde farklı budama yöntemleri ile meyve bağlatma yüksekliğinin bitki gelişimi, verim ve meyve özellikleri üzerine etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 365-373.
  • Yanmaz R., Akan S and Salman A., 2016. Türkiye'den toplanan kestane kabağı (Cucurbita maxima Duchesne) genotiplerinde meyve et rengi ile karotenoid miktarı arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Bahçe(Özel sayı), 45(2): 55-60.

Organik Kestane Kabağı Yetiştiriciliğinde Farklı Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Year 2018, Volume: 4 Issue: 2, 143 - 148, 30.12.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.414138

Abstract

Bu çalışma farklı budama
uygulamalarının organik olarak yetiştirilen kestane kabağı genotiplerinin verim
ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada, üç farklı (61A1, 61A2 ve 61A3) kestane kabağı (Cucurbita maxima Duch.)
genotipinde üç farklı budama ve kontrol olmak üzere 4 uygulama (1. Kontrol, 2.
Meyve vermeyen kolların budanması, 3. Tek kollu yetiştiricilik ve 4. İki kollu
yetiştiricilik) incelenmiştir. Farklı genotip ve budama uygulamalarının
çiçeklenme ve meyve tutumu başlangıç tarihi, meyve eni, boyu, et rengi (L,
kroma ve hue), meyve eti sertliği ve suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM)
ile bitki başına verim ve 100 tane ağırlığı üzerine önemli (P˂0.05) etkilerinin
olduğu tespit edilmiştir. En yüksek bitki verimi (24.9 kg bitki-1)
61A2 genotipinde birinci budama uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek meyve
eti sertliği (4.5 kg) ve SÇKM (%5.9) değerleri ise 61A3 genotipinde 2.
budama uygulamasından elde edilmiştir. Budama uygulamalarının meyve eni ve
boyu, L kroma değeri dışında meyve rengi, meyve eti sertliği ve SÇKM üzerine
etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Meyve vermeyen kolların budanmasının
verimi kontrole göre önemli derecede artırdığı belirlenmiştir.

References

  • Ambroszczyk AM., Cebula S and Sekara A., 2007. The effect of plant pruning on yield and fruit quality of eggplant (Solanum melongena L.) in greenhouse cultivation. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 48(5): 277-285.
  • Balkaya A., Kurtar SE., Yanmaz R and Özbakır M., 2008. Karadeniz bölgesi’nde kışlık kabak türlerinde (Kestane kabağı Cucurbita maxima Duchesne ve Balkabağı Cucurbita moschata Duchesne) gen kaynaklarının toplanması, karakterizasyonu ve değerlendirilmesi. TÜBİTAK TOVAG Proje 104O144, 1-178.
  • Balkaya A., Kurtar ES., Yanmaz R and Özbakır M., 2011. Karadeniz Bölgesi kestane kabağı (Cucurbita maxima) popülasyonlarından seleksiyon ıslahı yoluyla geliştirilen çeşit adayları. Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, 14-17 Haziran, Samsun.
  • Gholipour A and Nazarnejad H., 2007. The effect of stem pruning and nitrogen levels of on some physico-chemical characteristics of pumpkin seed (Cucurbita pepo L.). Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(20): 3726-9.
  • Goda Y., Helaly AA., Abd El-Rehim AS., Mohamed AA and El-Zeiny OAH., 2014. Effect of pruning on growth, yield and fruit quality of husk tomato (Physalis pubescens L.). Journal of American Science, 10(1): 5-10.
  • Günay A., 2005. Sebze Yetiştiriciliği, Cilt-II, Meta Basımevi, İzmir.
  • Jarrick J., 1986. Training and Pruning. Horticulture Science.
  • Kurtar ES and Abak K. 1996. Alçak tünelde kavun yetiştiriciliğinde malçın ve değişik budama şekillerinin erkencilik, verim ve kalite üzerine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 101-116.
  • Nikkhah BR., Khodadadi M., Piry Pirivatlo S and Hassanpanah D., 2009. The effects of planting methods and head pruning on seed yield and yield components of medicinal pumpkin (Cucurbita pepo subsp. pepo convar. pepo var styriaca) at low temperature areas. Pakistan Journal of Biological Sciences, 12(6): 538-541.
  • Oga IO and Umekwe PN., 2016. Effects of pruning and plant spacing on the growth and yield of watermelon (Citrullus lanatus L.) in Unwana-Afikpo. International Journal of Science and Research, 5(4): 110-115.
  • Özer H and Sarıbaş HŞ., 2016. Organik patlıcan yetiştiriciliğinde farklı budama sistemlerinin büyüme ve verime etkisi. Bahçe(Özel Sayı), 45(2): 81-85.
  • Özkaraman F., 2004. Sera Koşullarında Sıcaklık, Işık ve Farklı Budamaların Kavunda (Cucumis melon L.) Büyüme, Gelişme ve Verim Üzerine Kantitatif Etkileri. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Poorbaghaiy KSA., Pouryousef M., Jamshidi K and Azimi MR., 2014. Effects of plant density and main stem pruning of head on yield and its components of pumpkin (Cucurbita pepocon var. pepo var. Styriaca). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(1): 1-9. Preece JE and Read PE., 2005. The Biology of Horticulture. 2th Ed., Copyright by John Wiley and Sons, New York, United States.
  • Sezer A., Uzun S., Üner A and Odabaş F., 1993. Bazı mahalli kestane kabağı (Cucurbita maxima Duch.) tiplerinin Samsun şartlarına adaptasyonu ve başlıca özellikleri üzerinde bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1: 100-113.
  • Şeniz V., Demirel F and Akbudak N., 2000. Serada yetiştirilen hıyar çeşitlerinde uygulanan budama sisteminin verim ve kaliteye etkisi. III. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-13 Eylül, Isparta.
  • TUİK 2017. Bitkisel üretim istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 [6 Kasım, 2017].
  • Turgut G., 2015. Çerezlik Kabak Genotiplerinin Erzurum Şartlarında Adaptasyonu, Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Ünivesitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Uygun N and Sarı N., 2000. Sera kavun yetiştiriciliğinde farklı budama yöntemleri ile meyve bağlatma yüksekliğinin bitki gelişimi, verim ve meyve özellikleri üzerine etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 365-373.
  • Yanmaz R., Akan S and Salman A., 2016. Türkiye'den toplanan kestane kabağı (Cucurbita maxima Duchesne) genotiplerinde meyve et rengi ile karotenoid miktarı arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Bahçe(Özel sayı), 45(2): 55-60.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Horticultural Sciences
Authors

Harun Özer 0000-0001-9106-383X

Aysun Pekşen 0000-0001-9106-383X

Publication Date December 30, 2018
Submission Date April 10, 2018
Acceptance Date May 28, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Özer, H., & Pekşen, A. (2018). Organik Kestane Kabağı Yetiştiriciliğinde Farklı Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 4(2), 143-148. https://doi.org/10.24180/ijaws.414138

17365       17368       17367        17366      17369     17370