One of the
most important factors in turkey meat production is the effects of stocking
density on meat quality as it is a favored source of animal protein consumed in
the world as it is in our country. This issue, may have important effects on
meat quality, is also regarded as a parameter that can make a difference in
terms of meat flavor. In the study, the subject was worked on both sides. In
the study, Hybrid Converter white meat turkey poults were used after numbering
right after hatch. The study was carried out on 200 turkeys with 30, 40, 50 and
60 kg live weights per square meter, with 25 different poults per pen,
separated by male and female in different sized pens. The study was carried out
for 16 weeks in females and 20 weeks in males. The slaughtering was carried out
under Islamic conditions and the necessary data were obtained from the animals
to determine the parameters related to meat quality. Findings obtained from the
study were subjected to statistical analysis and the effects of meat quality
and taste on the meat of these animals were evaluated in terms of general
stocking density applications in our country and the results were evaluated.
Despite the fact that the meat quality was not seriously affected in terms of
stocking density, better results were obtained in terms of appearance of meat
in thigh and generally in breast meat of females with decreasing stocking
density.
Dünyada da
ülkemizde olduğu gibi sevilerek tüketilen hayvansal protein kaynağı olan hindi
etinin üretimi bakımından önemli olan bir husus da yerleşim sıklığıdır. Et
kalitesi bakımından önemli etkileri olabilecek olan bu konu aynı zamanda et lezzeti
açısından da fark oluşturabilecek bir parametre olarak değerlendirilmektedir.
Çalışmada, konu her iki açıdan da çalışılmıştır. Çalışmada melez ticari etlik
hindi hatlarından Hybrid Converter beyaz etlik hindi palazları, yumurtadan
çıkışı takiben numaralandırılarak kullanılmıştır. Çalışma 200 hindi palazı,
kesim yaşında metrekareye 30, 40, 50 ve 60 kg canlı ağırlık gelecek şekilde
farklı ebatlarda yapılmış bölmelere erkek ve dişi ayrı olmak üzere, 25’er adet
palaz konacak şekilde yerleştirilmiştir. Çalışma dişilerde 16 hafta, erkeklerde
20 hafta sürdürülmüş olup, kesim işlemleri İslami koşullarda gerçekleştirilmiş
olup kesilen hayvanlardan et kalitesi ile ilgili parametrelerin tespiti için
gerekli veriler alınmıştır. Çalışmadan
elde edilen bulgular istatistik analize tabi tutularak ülkemizdeki genel
yerleşim sıklığı uygulamaları bakımından hayvanların et kalitesi ve lezzetine
etkileri incelenerek sonuçları değerlendirilmiştir. Hindilerde et kalitesinin
ciddi şekilde etkilenmemiş olmasına rağmen yerleşim sıklığının artışına bağlı
olarak et görünüşü bakımından erkeklerde fark olmamakla birlikte, dişilerde but
etinde görsel, göğüs etinde de genel olarak yerleşim sıklığı düşük gruplarda
daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Animal Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | September 7, 2018 |
Acceptance Date | December 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |