Hazelnut whose cultural homeland is known as Anatolia
has been grown in Turkey for centuries.
Even though Çakıldak and Yağlı is the most commonly cultivated hazelnut
cultivars in Ordu province, other cultivars are also cultivated. The effect of
different altitudes for two years (2016-2017) on fruit traits of 5 hazelnut
cultivars (Çakıldak, Kara, Palaz, Sivri, and Yağlı), which meet 31.64% of total
hazelnut production in Turkey and 36.34% of the production in Black Sea Region
and are cultivated in Ordu province, was investigated in this study. For this purpose, nut samples were taken from
5 hazelnut cultivars grown in orchards with low altitude (100 m= Turnasuyu),
medium altitude (350 m=Yemişli), and high altitude (800 m=Yeşilyurt) and
various measurements and weights were performed. Hazelnut cultivars grown at
different altitudes have average nut weight ranging between 1.52 g (350
m-Çakıldak cv.) and 2.92 g (350 m-Kara cv.), a kernel weight ranging
between 0.80 g (350 m-Sivri cv.) and
1.47g (350 m-Kara cv.), a kernel ratio ranging between 46.88% (350 m-Sivri cv.) and 55.52% (350
m-Çakıldak cv.), a shell thickness ranging between 0.94 mm (350 m-Yağlı cv.)
and 1.29 mm (800 m-Kara cv.), a nut size ranging between 14.27 mm (350 m-Sivri
cv.) and 18.67 mm (350 m-Kara cv.) and a bleaching ratio ranging between 0.00%
(350 m and 800 m Sivri cv.)- 87.58% (800 m Palaz cv.). The results revealed
that fruit quality traits in hazelnut cultivars grown at different altitudes in
Ordu province varied based on altitude.
Anavatanları arasında Anadolu’nun da olduğu bilinen fındık, asırlardır
ülkemizde yetiştirilmektedir. Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen fındık
çeşitleri Çakıldak ve Yağlı olmakla birlikte diğer çeşitlerle de yetiştiricilik
yapılmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye toplam fındık üretiminin %31.64’nü ve
Karadeniz Bölgesi üretiminin %36.34’nü karşılayan Ordu ilinde yetiştirilen
fındık çeşitlerinin (Çakıldak, Kara,
Palaz, Sivri ve Yağlı) meyve özellikleri üzerine rakım ve lokasyon farkının
etkisi incelenmiştir. Bu amaçla rakımları düşük (100 m = Turnasuyu), orta (350
m =Yemişli) ve yüksek (800 m =Yeşilyurt) olan bahçelerde yetiştirilen bu beş
fındık çeşidinden iki yıl süreyle (2016-2017) meyve örnekleri alınmış, çeşitli
ölçüm ve tartımlar yapılmıştır. Farklı lokasyonlarda yetiştirilen fındık
çeşitlerinde ortalama kabuklu meyve ağırlığı 1.52 g (Çakıldak çeşidi-350 m) ve
2.92 g (Kara çeşidi-350 m) arasında, iç ağırlığı 0.80 g (Sivri çeşidi -350
m)-1.47 g (Kara çeşidi -350 m) arasında, iç oranı %46.88 (Sivri çeşidi -350
m)-55.52 (Çakıldak çeşidi -350 m) arasında, kabuk kalınlığı 0.94 mm (Yağlı
çeşidi -350 m)-1.29 mm (Kara çeşidi -800 m) arasında, meyve iriliği 14.27 mm
(Sivri çeşidi -350 m)-18.67 mm (Kara çeşidi -350 m) arasında ve beyazlaşma
oranı da %0.00 (Sivri- çeşidi 350 ve 800 m)- %87.58 (Palaz çeşidi-800 m)
arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Ordu ilinin farklı
rakımlarında yetiştirilen fındık çeşitlerinde bazı meyve kalite özelliklerinin
değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | January 2, 2019 |
Acceptance Date | March 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |