Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Fruit Quality Traits in Some Hazelnut Cultivars Grown at Different Altitudes and Locations in Ordu Province

Year 2019, Volume: 5 Issue: 1, 25 - 30, 30.06.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.506932

Abstract

Hazelnut whose cultural homeland is known as Anatolia
has been grown in Turkey for centuries. 
Even though Çakıldak and Yağlı is the most commonly cultivated hazelnut
cultivars in Ordu province, other cultivars are also cultivated. The effect of
different altitudes for two years (2016-2017) on fruit traits of 5 hazelnut
cultivars (Çakıldak, Kara, Palaz, Sivri, and Yağlı), which meet 31.64% of total
hazelnut production in Turkey and 36.34% of the production in Black Sea Region
and are cultivated in Ordu province, was investigated in this study.  For this purpose, nut samples were taken from
5 hazelnut cultivars grown in orchards with low altitude (100 m= Turnasuyu),
medium altitude (350 m=Yemişli), and high altitude (800 m=Yeşilyurt) and
various measurements and weights were performed. Hazelnut cultivars grown at
different altitudes have average nut weight ranging between 1.52 g (350
m-Çakıldak cv.) and 2.92 g (350 m-Kara cv.), a kernel weight ranging
between  0.80 g (350 m-Sivri cv.) and
1.47g (350 m-Kara cv.), a kernel ratio ranging between   46.88% (350 m-Sivri cv.) and 55.52% (350
m-Çakıldak cv.), a shell thickness ranging between 0.94 mm (350 m-Yağlı cv.)
and 1.29 mm (800 m-Kara cv.), a nut size ranging between 14.27 mm (350 m-Sivri
cv.) and 18.67 mm (350 m-Kara cv.) and a bleaching ratio ranging between 0.00%
(350 m and 800 m Sivri cv.)- 87.58% (800 m Palaz cv.). The results revealed
that fruit quality traits in hazelnut cultivars grown at different altitudes in
Ordu province varied based on altitude.

References

  • Anonim. 2018 Fındık çeşitleri. http://www. kalitelifindik. org/index.php? sayfa= findik_cesitleri.33&d=tr
  • Ayfer M., Uzun A ve Başi F., 1986. Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi fındık ihracatçıları birliği yayınları. Ankara 95s.
  • Balık H ve Beyhan N., 2014. Ordu’nun Ünye ilçesinde palaz fındık çeşidinin klon seleksiyonu. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 29(3). 179-185.
  • Beyhan MA., 1992. Ülkemiz koşullarına uygun aspiratörlü bir fındık hasat makinesi tasarım ve imalatı. Doktora Tezi. A.Ü. Fen Bil. Ens. Ankara.
  • Beyhan N., 2000. Fındığın döllenme biyolojisi. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 15(2):116 122.
  • Beyhan O., Elmastas M., Genc N and Aksit H., 2011. Effect of altitude on fatty acid composition in Turkish hazelnut (Coryllus avellana L.) varieties. African Journal of Biotechnology. 10(71). 16064-16068.
  • Bostan SZ ve İslam A., 1999. Some nut characteristics and variation of these characteristics within hazelnut cultivar palaz. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 23: 367-370.
  • FAO 2018. FAO istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye ve Dünya fındık verileri http://www. fao.org/faostat/en/#data/QC
  • FR 2016. Fındık raporu (2015 Yılı). Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü. Ankara. 3s.
  • Islam A., Özgüven AI, Bostan SZ and Karadeniz T., 2005. Relationships among nut characteristics in the important hazelnut cultivars. Pakistan Journal of Biological Sciences 8 (6):914-917.
  • Karadeniz T and Kup M., 1997. The effects on quality hazelnut of direction. Acta Horticulturae. 445: 285–291.
  • Kasaplıgil B., 1972. A Bibliography on Corylus (Betulaceae) with Annotations. Ann. Rep. Northen Nut Growers Assoc. 63:107-162
  • Koyuncu MA, Balta F, Koyuncu F and Balta MF., 1997. Main composition of the fruits of the hazelnuts Tombul and Palaz cultivars preselected in Carsamba and Terme (Samsun) districts. Acta Horticulturae. 445: 119–122.
  • Köksal I., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık Tanıtım Grubu Yayınları. Ankara 136s.
  • Semiz M., 2016. Çarşamba ovası’nda (Samsun) yetişen bazı fındık (Corylus avellana L.) çeşit ve genotiplerinin morfolojik, pomolojik özellikleri ile akrabalık ilişkilerinin belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • TUİK 2018. Tuik istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye fındık üretim verileri https:// biruni.tuik. gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr

Ordu İlinin Farklı Rakım ve Lokasyonlarında Yetiştirilen Bazı Fındık Çeşitlerinin Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 5 Issue: 1, 25 - 30, 30.06.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.506932

Abstract

Anavatanları arasında Anadolu’nun da olduğu bilinen fındık, asırlardır
ülkemizde yetiştirilmektedir. Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen fındık
çeşitleri Çakıldak ve Yağlı olmakla birlikte diğer çeşitlerle de yetiştiricilik
yapılmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye toplam fındık üretiminin %31.64’nü ve
Karadeniz Bölgesi üretiminin %36.34’nü karşılayan Ordu ilinde yetiştirilen
fındık çeşitlerinin  (Çakıldak, Kara,
Palaz, Sivri ve Yağlı) meyve özellikleri üzerine rakım ve lokasyon farkının
etkisi incelenmiştir. Bu amaçla rakımları düşük (100 m = Turnasuyu), orta (350
m =Yemişli) ve yüksek (800 m =Yeşilyurt) olan bahçelerde yetiştirilen bu beş
fındık çeşidinden iki yıl süreyle (2016-2017) meyve örnekleri alınmış, çeşitli
ölçüm ve tartımlar yapılmıştır. Farklı lokasyonlarda yetiştirilen fındık
çeşitlerinde ortalama kabuklu meyve ağırlığı 1.52 g (Çakıldak çeşidi-350 m) ve
2.92 g (Kara çeşidi-350 m) arasında, iç ağırlığı 0.80 g (Sivri çeşidi -350
m)-1.47 g (Kara çeşidi -350 m) arasında, iç oranı %46.88 (Sivri çeşidi -350
m)-55.52 (Çakıldak çeşidi -350 m) arasında, kabuk kalınlığı 0.94 mm (Yağlı
çeşidi -350 m)-1.29 mm (Kara çeşidi -800 m) arasında, meyve iriliği 14.27 mm
(Sivri çeşidi -350 m)-18.67 mm (Kara çeşidi -350 m) arasında ve beyazlaşma
oranı da %0.00 (Sivri- çeşidi 350 ve 800 m)- %87.58 (Palaz çeşidi-800 m)
arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Ordu ilinin farklı
rakımlarında yetiştirilen fındık çeşitlerinde bazı meyve kalite özelliklerinin
değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.  

References

  • Anonim. 2018 Fındık çeşitleri. http://www. kalitelifindik. org/index.php? sayfa= findik_cesitleri.33&d=tr
  • Ayfer M., Uzun A ve Başi F., 1986. Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi fındık ihracatçıları birliği yayınları. Ankara 95s.
  • Balık H ve Beyhan N., 2014. Ordu’nun Ünye ilçesinde palaz fındık çeşidinin klon seleksiyonu. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 29(3). 179-185.
  • Beyhan MA., 1992. Ülkemiz koşullarına uygun aspiratörlü bir fındık hasat makinesi tasarım ve imalatı. Doktora Tezi. A.Ü. Fen Bil. Ens. Ankara.
  • Beyhan N., 2000. Fındığın döllenme biyolojisi. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 15(2):116 122.
  • Beyhan O., Elmastas M., Genc N and Aksit H., 2011. Effect of altitude on fatty acid composition in Turkish hazelnut (Coryllus avellana L.) varieties. African Journal of Biotechnology. 10(71). 16064-16068.
  • Bostan SZ ve İslam A., 1999. Some nut characteristics and variation of these characteristics within hazelnut cultivar palaz. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 23: 367-370.
  • FAO 2018. FAO istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye ve Dünya fındık verileri http://www. fao.org/faostat/en/#data/QC
  • FR 2016. Fındık raporu (2015 Yılı). Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü. Ankara. 3s.
  • Islam A., Özgüven AI, Bostan SZ and Karadeniz T., 2005. Relationships among nut characteristics in the important hazelnut cultivars. Pakistan Journal of Biological Sciences 8 (6):914-917.
  • Karadeniz T and Kup M., 1997. The effects on quality hazelnut of direction. Acta Horticulturae. 445: 285–291.
  • Kasaplıgil B., 1972. A Bibliography on Corylus (Betulaceae) with Annotations. Ann. Rep. Northen Nut Growers Assoc. 63:107-162
  • Koyuncu MA, Balta F, Koyuncu F and Balta MF., 1997. Main composition of the fruits of the hazelnuts Tombul and Palaz cultivars preselected in Carsamba and Terme (Samsun) districts. Acta Horticulturae. 445: 119–122.
  • Köksal I., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık Tanıtım Grubu Yayınları. Ankara 136s.
  • Semiz M., 2016. Çarşamba ovası’nda (Samsun) yetişen bazı fındık (Corylus avellana L.) çeşit ve genotiplerinin morfolojik, pomolojik özellikleri ile akrabalık ilişkilerinin belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • TUİK 2018. Tuik istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye fındık üretim verileri https:// biruni.tuik. gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Horticultural Sciences
Authors

Ersin Gülsoy 0000-0002-4217-0695

Mikdat Şimşek 0000-0002-6108-088X

Cumhur Çevik This is me 0000-0003-4249-8874

Publication Date June 30, 2019
Submission Date January 2, 2019
Acceptance Date March 7, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Gülsoy, E., Şimşek, M., & Çevik, C. (2019). Ordu İlinin Farklı Rakım ve Lokasyonlarında Yetiştirilen Bazı Fındık Çeşitlerinin Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 5(1), 25-30. https://doi.org/10.24180/ijaws.506932

Cited By









17365       17368       17367        17366      17369     17370