Bu çalışmada,
bireysel fenolik bileşikler ve Siirt (Şirvan) bölgesinde yetişen 21 genotipin
birbirleriyle ilişkisi belirlenmiştir. Protocatechuic asit, vanillik asit,
gallik asit, rutin, kersetin, kateşin, klorojenik asit, kafeik asit, şırınga
edici, p-kumarik, ferulik asit ve ploridzin içerikleri kaydedilmiştir. Kateşin
baskın fenolik bileşik olarak tanımlanmıştır. 56 ŞİR 10 genotipi, istatistiksel
olarak, en yüksek beş fenolik bileşik içeriğine sahip olarak ön plana
çıkmıştır. 56 ŞİR 20 genotipi ise üç fenolik bileşik açısından en düşük içeriğe
sahip olmuştur. Syringic en düşük seviye
fenolik bileşik olarak kaydedilmiştir. Rutin, kafeik, vanilic ve ferulik asit
arasında pozitif korelasyonu olduğu görülmüştür. Ancak, siringik ve kafeik asit
arasında negatif korelasyon belirlenmiştir. Şirvan yöresindeki nar
genotiplerinin, sağlık üzerinde önemli etkileri olan fenolik bileşikler
açısından zengin olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the individual phenolic compounds and
relationship with each other of 21 genotypes of Siirt (Şirvan) region were
determined. Protocatechuic acid,
vanillic acid, gallic acid, rutin, quercetin, catechin, chlorogenic acid,
caffeic acid, syringic, p-coumaric, ferulic acid, and phloridzin content were
recorded. Catechin was identified to be dominant phenolic. Statistically, 56
ŞİR 10 genotype had come to the fore with five phenolic compounds. The lowest
content of three phenolic compounds was measured in 56 ŞİR 20 genotype. Syringic was recorded to be the lowest level
phenolic compound. It was observed that there were positive correlation rutin,
caffeic, vanillic and ferulic acid. However, the negative correlation was
determined between syringic and caffeic acid. Pomegranate genotypes of Şirvan
have been found to be rich in phenolic compounds which have significant health
effects.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | January 23, 2019 |
Acceptance Date | March 3, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |