This
study were carried out in the Misabık, Tayifi, Zeynebi, Raşe Gurnik, Payizi,
Sinceri, Bilbizeki, Bakari, Kerküş, Zerine, Gawre, Raşekewnar, Bahdo,
Beytilhamam, Goglani, Hasani, Mazrona, Nasiri, Şikari, Zeyti local grape
varieties grown in viticultural area of İdil district of Sirnak province in 2017
and 2018. At the end of the research, Effective Head Summation (EHS) values
were determined as 1837 degree-days (Misabık)-2942 degree-days (Mazrone)
between the bud breaking-ripening periods, while the vegetation period was
between 126 days (Misabık)-170 days (Mazrone). The EHS values were varied
according to year and variety. As a
result; Idil ecology, which is classified as hot climate, has been found to be
highly suitable for high value late table grapes and dried grape
varieties. While proposing about grape
varieties with high commercial value that can be grown in Sirnak province, the
right varieties can be selected with the suggestion of grape varieties close to
the EHS values determined as a result of the research.
Bu çalışma; 2017 ve 2018
yıllarında, Şırnak ili İdil ilçesinde yetiştirilen Misabık, Tayifi, Zeynebi,
Raşe gurnik, Payizi, Sinceri, Bilbizeki, Bakari, Kerküş, Zerine, Gawre, Raşe
kewnar, Bahdo, Beytilhamam, Goglani, Hasani, Mazrona, Nasiri, Şikari, Zeyti yerel
üzüm çeşitlerinde yürütülmüştür. Çalışmada çeşitlerin bazı genel özellikleri,
farklı fenolojik safhalara göre gelişme süreleri ve Etkili Sıcaklık Toplamı
(EST) değerleri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, gözlerin
uyanması-olgunlaşma dönemleri arasında hesaplanan EST değerleri 1837
gün-derece(Misabık) ile 2942 gün-derece(Mazrone) arasında; gelişme süresi ise
126 gün (Misabık) ve 170 gün (Mazrone) arasında değiştiği belirlenmiştir. EST
değerleri yıl ve çeşitlere göre farklılık göstermiştir. Sonuç olarak; “Sıcak İklim” sınıfına giren İdil ekolojisinin ticari
değeri yüksek geçci ve kurutmalık üzüm çeşitleri için son derece uygun olduğu
ortaya konulmuştur. Şırnak ilinde yetiştirilebilecek ticari değeri yüksek üzüm
çeşitlerine ilişkin önerilerde bulunulurken araştırma sonucunda belirlenen EST
değerlerine yakın isteği olan üzüm çeşitlerinin önerilmesi ile doğru çeşitler
seçilebilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | February 13, 2019 |
Acceptance Date | May 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |