Bu çalışma Starks Gold kiraz çeşidinin hasat sonrası kalitesi üzerine
UV-C, Ultrason ve modifiye atmosfer paket (MAP) uygulamalarının etkilerini
belirlemek için yürütülmüştür. Bu amaçla meyvelere UV-C (15 W, 10 dk), Ultrason
(35 kHz, 10 dk, 20 °C) ve MAP
uygulanmıştır. Uygulama sonrası meyveler depoya (0 °C, %85-90 nem) alınmış ve
4, 8, 12 ve 16. gündeki kalite değişimleri incelenmiştir. Deneme süresince
%1.15 (4. Gün MAP) ile %10.54 (16.gün, Kontrol) arasında ağırlık kaybı, %3.63
(4. gün, MAP) - % 3.98 (16. gün, Kontrol) titre edilebilir asitlik, %15.73 (12.
gün, MAP) - %18.47 (4. gün, MAP) suda çözünür kuru madde miktarı, %14.81 (4.
gün, Kontrol) - %47.28 (16. gün, MAP) arasında hasat sonrası kayıplar tespit
edilmiştir. Deneme süresince yapılan renk ölçümlerinde 40.83 (4.gün, MAP) ile
57.37 (12.gün UV-C) arasında L* değeri,
10.21 (12. gün, UV-C) - 26.49 (8. Gün, UV-C) a değeri, 12.39 (4.gün,
MAP) - 25.13 (12. Gün, UV-C) b değeri, 20.85 (4. gün, UV-C) - 31.07 (8.gün,
UV-C) Kroma değeri, 31.18 (8.gün, UV-C)
ile 67.50 (12. Gün, UV-C) arasında hue değerleri tespit edilmiştir. Bu
çalışmada; Starks Gold çeşidinin hasat sonrası kalitesinin korunması için MAP,
UV-C ve Ultrason uygulamalarının tek başına yetersiz olduğu görülmüş,
uygulamalardan biri tercih edilmek istenirse MAP’ ın kullanılabileceği
belirlenmiştir. Farklı çalışmalarla konunun detaylandırılmasına ihtiyaç
duyulmaktadır.
This study was carried out to determine the effects of
UV-C, Ultrasound and modified atmosphere packaging (MAP) applications on
postharvest quality of Starks Gold cherry (Prunus avium L.) variety. For this
purpose UV-C (15 W, 10 min), ultrasound (35 kHz, 10 min, 20 °C) and MAP were
applied to fruit. After the application, fruit was taken to the store (0 °C,
85-90% humidity) and quality changes on 4, 8, 12 and 16 days were examined.
During the storage between 1.15% (4th
days, MAP) and 10.54% (Day 16, Control) weight lossses 3.63% (4th day, MAP) and
3.98% (Day 16, Control) titratable acidity values 15.73% (Day 12, MAP) and
18.47% (4th day, MAP) soluble solid contents 14.81% (Day 4, Control) and 47.28%
(16th day, MAP) postharvest losses had been determined. For color measurements
during the trial, from 40.83 (day 4, MAP) to 57.37 (day 12 UV-C) L * values,
10.21 (day 12, UV-C) - 26.49 (Day 8, UV-C) a, 12.39 (Day 4, MAP) - 25.13 (Day
12, UV-C) b, 20.85 (day 4, UV-C) - 31.07 (day 8, UV-C) Chroma and between 31.18
(Day 8, UV-C) and 67.50 (Day 12, UV-C) hue values were determined. In this
study it was seen that for the postharvest protection of the quality of Starks
Gold, MAP, UV-C and Ultrasound applications were insufficient and MAP was more
prominent if one of the applications was preferred. There was a need to
elaborate on the subject with different studies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | March 30, 2019 |
Acceptance Date | May 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |