Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Pollen Quality Levels in Some Hazelnut Cultivars

Year 2019, Volume: 5 Issue: 2, 187 - 191, 13.12.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.544707

Abstract

In this study
the germination and viability of pollen of Tombul, Palaz, Çakıldak, Foşa,
Allahverdi, Sivri, Kalınkara and Yassı Badem hazelnut cultivars are
investigated. TTC test was applied to determine the pollen viability of the
cultivars. The germination of pollens were determined according to ‘agar in
petri method’. The highest rate of the viability of pollen has been determined
on the Allahverdi cultivar as 71.03%, while it was the lowest in Yassı Badem
cultivar as 1.61%. The highest germination of the pollen has been determined on
the Tombul hazelnut in both years. The highest pollen germination rate in 2015
determined at a concentration of 15% sucrose (64.07%). In 2016, the rate of
germination was the highest in 20% sucrose (53.12%). Pollen viability varied
depending on the cultivars and years and pollen germination rates have changed
according to the cultivars, years and sucrose concentrations. 

References

  • Beyhan, N., & Odabaş, F. (1995). Bazı Önemli Fındık Çeşitlerinde Çiçeklenme Dönemlerinin Çevresel Faktörlerle İlişkileri Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana.
  • Bolat, İ., & Pırlak, L. (1999). An investigation on pollen viability, germination and tube growth in some stone fruits. Turkish Journal of Agricultural and Forestry, 23, 383-388.
  • Eti, S., & R, Stösser. (1988). Fruchtbarkeit der mandarinensorte "clementine" (Citrus reticulata Blanco) I. Polen qualitat und Pollenschlauchwachstum. Gartenbauwiss, 53:4, 160-166.
  • Eti, S. (1991). Bazı meyve tür ve çeşitlerinde değişik in vitro testler yardımıyla canlılık ve çimlenme yeteneklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6:1, 69-88.
  • Fatahi, R., Mohammadzedeh, M., & Khadivi-Khub, A. (2014). Influence of different pollen sources on nut and kernel characteristics of hazelnut, Scientia Horticulturae, 173, 15-19.
  • Hampson, C. R., Azarenko, A. N., & Soeldner, A. (1992). Pollen-stigma interactions following compatible and incompatible pollinations in hazelnut. Journal of American Society for Horticultural Sciences, 118, 814-819.
  • Koç, N., & Kılavuz, F. H. (1999). Seleksiyon sonucu elde dilen ana tiplere tozlayıcı seçimi ile fındık çeşit ve tiplerinin pollen kalitesinin tespiti üzerine araştırmalar, Fındık Araştırma Enstitüsü Yayınları, 19, 1-9.
  • Mehlenbacher, S. A., & Miller, A. N. (1998). Pollinizer Management in a Hazelnut Orchard. Proceeding Nut Growers Society of Oregon and Washington, 73, 67-81.
  • Mert, C. (2009). Temperature responses of pollen germination in walnut (Juglans regia L). Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 3(8), 37-43.
  • Norton, J. D. (1966). Testing of plum pollen viability with tetrazolium salts. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, 89, 132-134.
  • Novara, C., Ascari, L., Morgia, V., Reale, L., Genre, A., & Siniscalco, C. (2017). Viability and germinability in long term storage of Corylus avellana pollen. Scientia Horticulturae, 214, 295–303.
  • Nyeki, J., & Buban, T. (1996). Pollination and fertilization, In: J., Nyeki & M. Soltesz (Eds). Floral Biology of Temperate Zone Fruit Trees and Small Fruits. Akademiai. Kiado, Budapest, Hungary.
  • Stanley, R. G., & Linskens, H. F. (1985). Pollen biologie, Biochemie Gewinnung und Verwendung. Urs Freund Verlag Greifenberg-Ammersee, 334.
  • Stösser, R., Hartman, W., & Anvari, S. F. (1996). General aspects of pollination and fertilization of pome and stone fruits. Acta Horticulturae, 423, 15-22.
  • Taylor, P. L., & Hepler, P. K. (1997). Pollen germination and tube growth. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 48, 461-491.

Bazı Fındık Çeşitlerinde Çiçek Tozu Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 5 Issue: 2, 187 - 191, 13.12.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.544707

Abstract

Bu çalışmada Tombul, Palaz,
Çakıldak, Foşa, Allahverdi, Sivri, Kalınkara ve Yassı Badem fındık çeşitlerinin
çiçek tozu canlılık ve çimlenme düzeyleri araştırılmıştır. Çeşitlerin çiçek
tozu canlılık düzeylerinin belirlenmesinde TTC testi uygulanmıştır. Çiçek
tozlarının çimlenme düzeyleri ise ‘Petride agar’ yöntemine göre belirlenmiştir.
Çiçek tozu canlılık oranı en yüksek Allahverdi (%71.03), en düşük ise Yassı
Badem çeşidinde (%1.61) tespit edilmiştir. Çalışmanın her iki yılında da çiçek
tozu çimlenme oranı en yüksek çeşit Tombul olmuştur. Tombul’da 2015 yılında %15
sakkaroz konsantrasyonunda (%64.07) 2016 yılında ise %20 sakkaroz
konsantrasyonunda (%53.12) çiçek tozu çimlenme oranı en yüksek olmuştur. Çiçek
tozu canlılık oranları çeşitlere ve yıllara, çiçek tozu çimlenme oranları ise
çeşit, yıl ve sakkaroz konsantrasyonuna bağlı olarak farklılık göstermiştir.

References

  • Beyhan, N., & Odabaş, F. (1995). Bazı Önemli Fındık Çeşitlerinde Çiçeklenme Dönemlerinin Çevresel Faktörlerle İlişkileri Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana.
  • Bolat, İ., & Pırlak, L. (1999). An investigation on pollen viability, germination and tube growth in some stone fruits. Turkish Journal of Agricultural and Forestry, 23, 383-388.
  • Eti, S., & R, Stösser. (1988). Fruchtbarkeit der mandarinensorte "clementine" (Citrus reticulata Blanco) I. Polen qualitat und Pollenschlauchwachstum. Gartenbauwiss, 53:4, 160-166.
  • Eti, S. (1991). Bazı meyve tür ve çeşitlerinde değişik in vitro testler yardımıyla canlılık ve çimlenme yeteneklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6:1, 69-88.
  • Fatahi, R., Mohammadzedeh, M., & Khadivi-Khub, A. (2014). Influence of different pollen sources on nut and kernel characteristics of hazelnut, Scientia Horticulturae, 173, 15-19.
  • Hampson, C. R., Azarenko, A. N., & Soeldner, A. (1992). Pollen-stigma interactions following compatible and incompatible pollinations in hazelnut. Journal of American Society for Horticultural Sciences, 118, 814-819.
  • Koç, N., & Kılavuz, F. H. (1999). Seleksiyon sonucu elde dilen ana tiplere tozlayıcı seçimi ile fındık çeşit ve tiplerinin pollen kalitesinin tespiti üzerine araştırmalar, Fındık Araştırma Enstitüsü Yayınları, 19, 1-9.
  • Mehlenbacher, S. A., & Miller, A. N. (1998). Pollinizer Management in a Hazelnut Orchard. Proceeding Nut Growers Society of Oregon and Washington, 73, 67-81.
  • Mert, C. (2009). Temperature responses of pollen germination in walnut (Juglans regia L). Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 3(8), 37-43.
  • Norton, J. D. (1966). Testing of plum pollen viability with tetrazolium salts. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, 89, 132-134.
  • Novara, C., Ascari, L., Morgia, V., Reale, L., Genre, A., & Siniscalco, C. (2017). Viability and germinability in long term storage of Corylus avellana pollen. Scientia Horticulturae, 214, 295–303.
  • Nyeki, J., & Buban, T. (1996). Pollination and fertilization, In: J., Nyeki & M. Soltesz (Eds). Floral Biology of Temperate Zone Fruit Trees and Small Fruits. Akademiai. Kiado, Budapest, Hungary.
  • Stanley, R. G., & Linskens, H. F. (1985). Pollen biologie, Biochemie Gewinnung und Verwendung. Urs Freund Verlag Greifenberg-Ammersee, 334.
  • Stösser, R., Hartman, W., & Anvari, S. F. (1996). General aspects of pollination and fertilization of pome and stone fruits. Acta Horticulturae, 423, 15-22.
  • Taylor, P. L., & Hepler, P. K. (1997). Pollen germination and tube growth. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 48, 461-491.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Horticultural Sciences
Authors

Hüseyin İrfan Balık 0000-0002-9107-7032

Neriman Beyhan 0000-0002-1268-197X

Publication Date December 13, 2019
Submission Date March 26, 2019
Acceptance Date June 26, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Balık, H. İ., & Beyhan, N. (2019). Bazı Fındık Çeşitlerinde Çiçek Tozu Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 5(2), 187-191. https://doi.org/10.24180/ijaws.544707

17365       17368       17367        17366      17369     17370