Kivide farklı gövde şekilleri ve
dalların gövdeye olan uzaklıklarının, meyve özellikleri üzerine etkisini ortaya
koymak amacıyla yürütülen bu çalışmada, 2 farklı (bakımlı ve bakımsız bahçe)
üretici bahçesinde, 2 farklı gövde yapısına (düzgün-dik gövdeli, eğri-spiral
gövdeli) sahip bitkilerde dalların gövdeye uzaklıklarının meyve özelliklerine
etkileri incelenmiştir. Her bir bitkide gövdeye olan uzaklığa bağlı olarak
(gövdeye yakın: ~20 cm (NT), gövdeye
orta uzak: ~40 cm (MT) ve gövdeye uzak: ~60 cm (FT)) 3 dal seçilmiştir. Yıllara
göre değişmekle birlikte elde edilen sonuçlara göre; meyve sayısı 10,00-48,80,
meyve eni 5,07-6,12 cm, meyve boyu 6,41-7,70 cm, meyve ağırlığı 91,73-142,06 g,
meyve eti sertliği 5,20-7,55 kg, hasat olumu SÇKM %6,80-12,00, yeme olumu SÇKM
%14,35-16,37, hasat olumu TEA %1,24-1,85, yeme olumu TEA %0,40-0,70 değerleri
arasında değişmiştir. Sonuç olarak, gövde şeklinin (düzgün veya eğri gövde
olmasının) meyve özellikleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Kalite ve
kültürel uygulamaların kolaylığı için gövdelerin mutlaka düzgün gövde şeklinde
oluşturulması önerilmektedir.
In this study, different trunk shapes and distance of shoots
to trunk in kiwifruit vine on fruit characteristics were determined. The
effects of distance of shoots to the trunk on fruit quality parameters of
kiwifruit vine have different trunk shape (upright and unshaped) were
investigated in two different commercial kiwifruit orchards (well-cared and
uncared). Three branches for each kiwifruit vine were selected in terms of
distance of branches to trunk (near to trunk: ~20 cm (NT), medium distance to
trunk: ~40 cm (MT) and far to trunk: ~60 cm (FT)). It depends on the study
years fruit number (10.00-48.80), fruit diameter (5.07-6.12 cm), fruit length
(6.41-7.70 cm), fruit weight (91.73-142.06 g), fruit flesh firmness (5.20-7.55
kg), TSS amount in harvest maturity (14.35-16.37%), TSS amount in ripening
(6.80-12.00%), TA in harvest maturity (1.24-1.85%) and TA in ripening varied.
As a result, trunk shape (upright and unshaped) was found to affect fruit
quality parameters in order that upright trunk shape should be formed for fruit
quality and convenience in cultural applications.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | May 23, 2019 |
Acceptance Date | August 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |