This study is conducted to determine information
level about colony management of beekeepers in beekeeping enterprises in Igdir
province on colony management in order to contribute the development of the
activity in the region. A questionnaire is applied to 93 beekeepers determined
by simple random sampling method. The data are presented in numbers and
percentages and c2 test
is used for analytical analysis. The
average number of populated hives, the average number of swarms and the average
years of mother bee changes are 115.9 hives, 13.9±1.3 hives and 2.5±0.3 years,
respectively. The ratios of those who conduct beekeeping as the main source of
livelihood, as an extra source of income and as a hobby are 38.7%, 48.4% and
12.9%, respectively. The ratio of producers who conduct beekeeping as resident
(constant) beekeepers, as migrant beekeepers within the province and as migrant
beekeepers between provinces are determined as 16.1%, 73.1% and 10.8%,
respectively. Beekeepers prefer swarm formation (63.4%), parting (15.1%) and
artificial swarming+parting (21.5%) methods for propagation. The ratios of bee
species and genotypes used in the beekeeping enterprises are determined as
15.1% pure Caucasian, 3.2% Anatolian, 71.0% crossbred Caucasian 5.4% Belfast
and %5.4 other genotypes. 86.1% of the regional beekeepers expressed that they
prefer Caucasian bee or its crossbreeds. 57.0% of the beekeepers provides care
of their populated hives everyday while 40.9% provides care 2-3 days a week and
2.2% provides care for populated hives every 15 days. 35.5% of the beekeepers
use sugar syrup in feeding while 10.8% feed bee cake and 53.8% use sugar syrup+bee
cake for nutrition of their colonies. Average honey yield per hive is
determined as 8.73±0.52 kg. Beekeepers should prevent natural swarming and
efficiently use queen bees to increase honey yield per colony and reduce
workload. Thus, colonies are divided into two groups; one group is used in
production in the same year. It is changed queen bees of other group and
prepared for the next production year. This shape colony management is advised to
beekeepers.
Bu çalışma, Iğdır ilinde arıcılık yapan
işletmelerde yetiştiricilerin koloni yönetimi hakkındaki bilgilerini tespit
ederek, arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak için yapılmıştır. Basit
tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 93 arıcı ile anket yapılmış ve veriler
sayı ve yüzdelik olarak ifade edilmiştir. Analitik değerlendirmede ise c2 testi
kullanılmıştır. İşletmelerde ortalama arılı kovan sayısı, oğul veren koloni
sayısı ve ana arı değişimi sırasıyla 115.9±7.5 adet, 13.9±1.3 adet ve 2.5±0.3
yıldır. Arıcılık faaliyetini asıl iş, ek gelir ve hobi olarak yapanların
oranları sırasıyla %38.7, %48.4 ve %12.9’dur. Arıcılık faaliyetini sabit
arıcılık, il içi gezginci ve il dışı gezginci olarak yapan yetiştiricilerin
oranları sırasıyla %16.1, %73.1 ve %10.8
olarak tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin arı kolonilerini çoğaltmak için kullandıkları
yöntemler doğal oğul çıkışı (%63.4), suni bölme (%15.1) ve oğul çıkışı+bölme
(%21.5) olarak belirlenmiştir. İşletmelerde kullanılan arı ırk ve genotipleri
oranları ise sırasıyla %15.1 Saf Kafkas, %3.2 Anadolu Arısı, %71.0 Kafkas Melezi,
%5.4 Belfast ve %5.4 diğer tipleri olarak belirlenmiştir. Bölge arıcılarının
%86.1’inin Kafkas arısı ve melezlerini tercih ettikleri belirlenmiştir.
Yetiştiricilerin arılı kovanlarla ilgilenme durumları haftanın günleri için
değerlendirildiğinde her gün, iki-üç kez ve 15 günde bir şeklinde belirlenmiş
olup, sırasıyla %57.0, %40.9 ve %2.2 oranlarına sahiptir. Yetiştiricilerin
arılarını beslemede %35.5’inin şeker şerbeti, %10.8’inin arı keki ve %53.8’inin
ise şeker şerbeti+kek kullandıkları belirlenmiştir. Yetiştiricilerin kovan
başına ortalama bal verimi 8.7±0.5 kg olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin koloni
bal verimini artırmaları ve iş gücünü azaltmaları, doğal oğul verme olayının
büyük oranda önlenmesi ve ana arıların verimli kullanımına bağlıdır. Bu amaçla
koloniler her yıl iki gruba ayrılabilir, bir grup aynı yıl üretimde kullanılmalı,
diğer grup ana arıları değiştirilerek sonraki üretim yılı için hazırlanmalıdır.
İş yükünü azaltan ve koloni başına bal verimini yükselten böyle bir koloni
yönetimi arıcılara önerilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Animal Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | May 30, 2019 |
Acceptance Date | August 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a