This study aim that the cattle farms activity indicative in Narman
District of Erzurum Province reveal the mistakes in colostrum usage habits and
application. For this purpose, data obtained from 175 enterprises with 20 head
and more dairy cattle were used. A large proportion of business owners (94.9%)
used colostrum and colostrum for two days or more had been identified. It had
been found that in enterprises that give colostrum with bucket or bottle, it
was mostly in warm temperature (15-30oC) (58%) and in 6 liters
(36%). In the study, while the rate of diarrhea cases was found to be 38.29%,
there was a statistically significant relationship between diarrhea cases with
colostrum amount (p<0.05). As a result, it is thought that the importance
and benefits of providing colostrum with the right time, quantity and quality
after calving can be explained to the breeders.
Bu çalışma Erzurum İli Narman İlçesinde faaliyet
gösteren sığırcılık işletmelerinin kolostrum kullanım alışkanlıklarını ve uygulamadaki
yanlışlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 20 baş ve daha
fazla süt sığırına sahip 175 işletmeden elde edilen veriler kullanılmıştır.
İşletme sahiplerinin büyük oranda (%94.9) kolostrum kullandığı ve kolostrumun
iki gün veya daha fazla süre ile verildiği tespit edilmiştir. Kovadan veya
biberonla kolostrum veren işletmelerde çoğunlukla ılık sıcaklıkta (15-30 oC)
(%58) ve 6 litre verildiği (%36) bulunmuştur. Çalışmada işletmelerde görülen
ishal vakası oranı %38.29 iken, ishal vakaları ile verilen kolostrum miktarı
arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç
olarak buzağılamanın akabinde doğru zaman, miktar ve kalitede kolostrum
verilmesinin önemi ve faydalarının yetiştiricilere kavratılmasıyla buzağı
kayıplarının ve diğer problemlerin önüne geçilebileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Animal Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | July 29, 2019 |
Acceptance Date | November 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |