Bu araştırma 2017 ve 2018
yıllarında Samsun ili Tekkeköy (Türkiye) ilçesi mahallelerinde doğal olarak
yetişen muşmula (Mespilus germanica
L.) popülasyonu içerisinde ümitvar genotipleri belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmada 15 g ve üzeri meyve ağırlığına sahip genotipler
seçilmiştir. Çalışmada 33 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve
ağırlığı, meyve eti oranı, toplam kuru madde miktarı, suda çözünebilir kuru
madde miktarı ve C vitamini miktarı dikkate alınarak ümitvar genotipleri
belirlemek amacıyla tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Araştırmanın
ilk yılında (2017) meyve ağırlığı 15.08-25.44 g, meyve hacmi 14.36-24.11 mL,
meyve eti oranı %78.63-92.41, toplam kuru madde miktarı %64.20-78.01, SÇKM
içeriği %8.4-17.6, titreedilebilir asitlik %0.50-0.98, C vitamini miktarı
9.60-40 mg 100 g-1; ikinci yılında (2018) ise meyve ağırlığı
15.13-22.15 g, meyve hacmi 15.51-23.05 mL, meyve eti oranı %74.03-94.45, toplam
kuru madde miktarı %67.25-.79.24, SÇKM içeriği % 6.8-15.9, titreedilebilir
asitlik %0.27-1.34, C vitamini miktarı 7.0-34.0 mg 100 g-1 arasında
değişmiştir. Çalışmada ‘Tartılı Derecelendirme’ sonucunda en yüksek puanı
alarak çok iyi grupta yer alan 4, 25, ve 5 nolu genotipler ümitvar olarak
belirlenmiştir.
This study was carried out to determine the
promising genotypes of medlar (Mespilus
germanica L.) grown naturally in the neighborhoods of Tekkeköy district of
Samsun province (Turkey) in 2017 and 2018 years. In the study, genotypes with a
fruit weight of 15 g and more were selected. In the study 33 medlar genotypes
were examined. Weighted Ranked Method was used to determine the promising
genotypes by considering fruit weight, fruit flesh content, total dry matter
content, soluble solid content and vitamin C content in the examined genotypes.
In the first year (2017) fruit weight ranged from 15.08 g to 25.44 g, fruit
volume ranged from 14.36 mL to 24.11 mL, fruit flesh rate ranged from 78.63% to
92.41%, total dry matter content ranged from 64.20% to 78.01%, SSC ranged from
8.4% to 17.6%, titratable acidity ranged from 0.50% to 0.98%, vitamin C content ranged from 9.60 mg
100g-1 to 40.0 mg 100g-1; In the second year (2018) fruit
weight varied from 15.13 g to 22.15 g, fruit volume varied from 15.51 mL to
23.05 mL, fruit flesh rate varied from 74.03% to 94.45%, total dry matter
content varied from 67.25% to 79.24%, SSC varied from 6.8% to 15.9%, titratable
acidity varied from 0.27% to 1.34%, vitamin C content varied from 7.0 mg 100 g-1
to 34.0 mg 100 g-1 in the study. As a result of the ‘Weighing Ranked
Method’, in the best group has the highest score of three genotypes, 4, 25, and
5 genotypes were identified as promising genotypes in this study.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | August 22, 2019 |
Acceptance Date | October 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |