Strawberry is the most
produced and consumed species amongst berry fruits, both in Turkey and around
the world. Strawberry production potential of Turkey is improving day by day.
In this study, changes in such parameters as fruit yield, fruit number, fruit
weight, soluble solids content, titrable acidity ratio and fruit pH are
determined after application of humic acid on Albion, Monterey, San Andreas and
Sweet Charlie strawberry cultivars. Two-year data are evaluated in the study
and as a result, it is determined that the application of humic acid has significant
effects on fruit yield, fruit number, soluble solids content and titrable
acidity values (P < 0.05). The highest fruit yield is obtained from humic
acid application with 138.80 g plant-1 and from Albion cultivar with
146.44 g plant-1. The highest fruit numbers are observed in Albion
and Sweet Charlie cultivars with 12.60 and 12.41 number plant-1,
respectively, after humic acid application. As for the general averages,
soluble solids content is measured to be highest in the control application
with 7.87%. Humic acid application has a positive effect on titrable acidity
and the average titrable acidity is determined as 0.96%. The findings of the
study show that humic acid application positively affected some parameters and,
as a result, it can be recommended for a healthier and more quality production.
Çilek hem ülkemizde hem de
dünyada üzümsü meyveler içerisinde üretimi ve tüketimi en fazla olan türdür.
Ülkemizin çilek üretim potansiyeli her geçen gün giderek artmaktadır. Bu
çalışma ile Albion, Monterey, San Andreas ve Sweet Charlie çilek çeşitlerine
humik asit uygulaması sonucunda; meyve verimi, meyve sayısı, ortalama meyve
ağırlığı, suda çözünür kuru madde içeriği, titre edilebilir asitlik oranı ve
meyve pH’sı gibi parametreler üzerindeki değişimlerin belirlenmesine
çalışılmıştır. Çalışmada iki yıllık veriler değerlendirilmiş ve sonuçta; meyve
verimine, meyve sayısına, suda çözünür kuru madde içeriğine ve titre edilebilir
asitlik değerleri üzerine uygulamaların önemli etkide bulunduğu görülmüştür
(P<0.05). En yüksek meyve verimi 138.80 g bitki-1 ile humik asit
uygulamasından, 146.44 g bitki-1 ile Albion çeşidinden elde
edilmiştir. Meyve sayısı bakımından ise humik asit uygulaması sonucu en yüksek
değerler Albion ve Sweet Charlie çeşitlerinden sırasıyla 12.60 ve 12.41 adet
bitki-1 elde edilmiştir. Genel ortalamalar bakımından suda çözünür
kuru madde içeriği %7.87 olarak kontrol grubunda daha tespit edilmiştir. Humik
asit uygulaması titre edilebilir asitlik üzerinde olumlu etkide bulunmuş ve
%0.96 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda bazı parametreler üzerine humik
asit uygulamalarının olumlu etkilerde bulunduğu ve bu yönüyle daha sağlıklı ve
kaliteli bir üretim için önerilebileceği ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2020 |
Submission Date | December 3, 2019 |
Acceptance Date | January 11, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 1 |