Yapılan
araştırma, ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen Hayward, Bruno, Greenlight, Monty ve Topstar kivi çeşitlerine
ait meyvelerin, farklı gelişme dönemlerindeki pomolojik ve biyokimyasal
özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerden iki farklı
dönemde (1. dönem: hasat olumundan bir ay önce ve 2. dönem hasat olumu) alınan
meyve örneklerinde fiziksel ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. 1. dönem
toplanan örneklerde meyve ağırlığı (92.26 g), meyve eni (49.11 mm) ve meyve
boyu (68.60 mm) bakımından en yüksek değere sahip çeşit Hayward olmuştur. 2.
dönem toplanan örneklerdeki değerlere bakıldığında; meyve ağırlığı (97.73 gr)
ve eni (50.23 mm) en yüksek olan çeşit Hayward iken meyve boyunun en yüksek
olduğu çeşit Monty (69.71 mm) olmuştur. Yapılan çalışmada SÇKM, meyve eti
sertliği ve meyve rengi incelenen diğer meyve özellikleridir. Araştırmada
çeşitlerin organik asit içeriğine bakıldığında okzalik asit içeriği 1. dönem
2.20 mg 100 g-1 (Bruno) - 1.34 mg 100 g-1 (Greenlight) ve
2. dönem 1.57 mg 100 g-1 (Bruno)-1.221 mg 100 g-1
(Topstar), sitrik asit miktarı 1. dönem 1555.90 mg 100g-1 (Monty)-1030.98
mg 100 g-1 (Topstar) ve 2. dönem 1549.50 mg 100 g-1
(Monty)-1007.02 mg 100 g-1 (Topstar) değerleri arasında bulunmuştur.
Ayrıca organik asitlerden malik asit, süksinik asit, fumarik asit ve askorbik
asit içerikleri de incelenmiştir. Araştırma sonucunda meyvelerin kalite
kriterleri ve organik asit içerikleri açısından 2. dönemde hasatın yapılmasının
daha uygun olacağı belirlenmiştir.
In this study, it was carried out with the aim of
determining the pomological and biochemical properties of Hayward, Bruno,
Greenlight, Monty and Topstar kiwi varieties, which are cultivated intensively
in our country, in different development periods. Physical and biochemical
properties of fruit samples were examined in two different periods (1.
period: one month before harvest
maturity and 2. period: harvest maturity). Hayward has the highest value in
terms of fruit weight (92.26 g), fruit width (49.11 mm) and fruit size (68.60
mm). When the values of the samples collected in the 2nd period are examined;
the highest fruit weight (97.73 g) and width (50.23 mm) was the highest type of
Hayward, while the highest fruit size was Monty (69.71 mm). In the study, the
SÇKM, fruit meat hardness and fruit color are the other fruit characteristics
examined. In the study, when the organic acid content of the varieties is
examined, the content of oxalic acid 1. period 2.206 mg
100g-1 (Bruno) -1.34 mg 100g-1
(Greenlight) and 2. period 1.57 mg 100 g-1
(Bruno)-1.22 mg 100 g-1 (Topstar),
the amount of citric acid 1. period was found between 1555.90 mg 100 g-1 (Monty)-1030.87 mg 100 g-1 (Topstar) and 2. period 1549.50
mg 100 g-1 (Monty)-1007.02 mg 100 g-1 (Topstar). In addition,
organic acids, malic acid, succinic acid, fumaric acid, ascorbic acid contents
were also examined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2020 |
Submission Date | February 26, 2020 |
Acceptance Date | March 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 1 |