Bu araştırma ile soğukta muhafaza (0±0.5 °C ve %90±5) sonrasında, 3 gün 21±1 °C ve %80±5 oransal nem koşullarında muhafaza edilen karayemiş meyvesinin kalite özellikleri üzerine modifiye atmosfer paket (MAP) ve Aloe vera jel uygulamalarının etkisini belirlemek hedeflenmiştir. Kontrol grubu meyveler ile kıyaslandığında, 45+3. günde tüm uygulamalarda, 60+3. günde ise MAP içerisindeki meyvelerden önemli derecede daha yüksek solunum hızı ölçülmüştür. 15+3. günde, MAP ve Aloe vera uygulamalarında; 30+3. günde ise Aloe vera+MAP uygulamasında kontrole göre daha yüksek etilen üretimi elde edilmiştir. Aloe vera+MAP uygulaması ile meyvelerin yumuşaması geciktirilmiştir. Son raf ömrü ölçümünde, MAP ile muamele olmuş meyvelerin L* değerleri daha yüksek bulunmuştur. Aksine tüm uygulamaların hue açı değerleri kontrolden önemli derecede daha düşük belirlenmiştir. 60+3. günde, Aloe vera uygulamasında en düşük titre edilebilir asitlik ölçülmüştür. MAP içerisinde muhafaza edilen meyvelerin daha az çürüdüğü görülmüştür. Sonuç olarak MAP içerisinde muhafaza edilen meyvelerin raf ömrü süresince daha az kalite kaybına uğradığı ortaya konmuştur.
Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
TF-1508
Bu araştırma Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından TF-1508 kodlu proje ile desteklenmiştir.
This research aimed to assess the effect modified atmosphere packaging (MAP) and Aloe vera gel treatments on the quality traits of cherry laurel fruit kept at 21±1 °C and 80±5% relative humidity for 3 days after cold storage (0±0.5 °C and % 90±5). Compared to the control, in all treatment on the 45+3 day, in fruit kept in MAP on the 60+3 day, respiration rate was higher. In MAP and Aloe vera treatments on the 15+3 day, in Aloe vera+MAP treatment on the 30+3 day, ethylene production was higher obtained than control treatments. The softening of fruit was delayed by Aloe vera+MAP treatment. At last measurement of shelf life, L* values of MAP-treated fruit was higher than control. But, hue angle of Aloe vera and MAP-treated fruit was lower shown. On the 60+3 day, the lowest titratable acidity was measured in Aloe vera treatment. It was observed that fruit stored in MAP were less rotten. As a result, it was revealed that fruit stored in MAP were exposed less quality losses of during shelf life.
TF-1508
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Project Number | TF-1508 |
Publication Date | December 21, 2020 |
Submission Date | August 17, 2020 |
Acceptance Date | September 21, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 3 |