The study was carried out in 2017 in the semi-dwarf apple orchard established in 2010 in Kemalpaşa village in Tokat province in order to determine the effect of AVG application in different concentrations on the pre-harvest fruit drop and fruit quality of Red Chief and Braeburn apple cultivars. In the study, 7 years-old apple trees of Red Chief and Braeburn cultivars grafted on MM106 rootstock were used. AVG, at 0, 75, 150 and 225 mg L-1 combined with a Regulaid’ surfactant at 0.1% v/v, was applied to the trees before anticipated harvest. Fruit drop ratio, which varied depending on the cultivar, was lower in the AVG treated trees, and the effect of the application concentration was significant. AVG application was effective in maintaining the fruit retention force. The significant differences in fruit retention force occurred between application concentrations. It was determined that the the fruit retention force was higher in the fruits belonging to the Breaburn cultivar. The effect of AVG on fruit size, SSC pH and acidity rates varied depending on the variety. There was no significant differences in fruit firmness and starch index between cultivars. AVG application increased the fruit firmness and decreased the amount of starch both cultivar. As a result, of this study, it has been revealed that AVG can be used effectively in preventing pre-harvest fruit drop in Redchief ve Braeburn.
Farklı konsantrasyonlarda AVG uygulamasının Red Chief ve Braeburn elma çeşitlerinde hasatönü meyve dökümü ve meyve kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma Tokat ili Kemalpaşa köyünde 2010 yılında kurulmuş olan yarı bodur elma bahçesinde 2017 yılında yapıldı. Çalışmada MM106 anacı üzerine aşılı Red Chief ve Braeburn çeşitlerine ait 7-yaşlı elma ağaçları kullanıldı. 0, 75, 150 ve 225 mg L-1 konsantrasyonlarda ve %0.1 v / v 'de bir sürfaktan ile kombine edilen AVG, tahmini hasattan 4 hafta önce ağaçlara uygulandı. Çeşide bağlı olarak değişiklik gösteren hasat önü meyve dökümü AVG uygulanmış ağaçlarda daha düşüktü ve uygulama konsatrasyonun etkisi önemliydi. AVG uygulaması meyvede kopma direncinin muhafaza edilmesinde etkili olurken uygulama konsantrasyonları arasında da önemli farklılıklar meydana geldi. Breaburn çeşidine ait meyvelerde kopma direncinin daha yüksek olduğu belirlendi. AVG uygulaması meyvede büyüklük, SSC pH ve asitlik değerleri üzerine etkisi çeşide bağlı olarak farklılık gösterdi. Et sertliği ve nişasta indeksi açısından çeşitler arasında önemli bir faklılık oluşmadı AVG uygulaması meyve et sertliğini arttırırken, nişasta miktarını azalttı. Sonuç olarak bu çalışmadan elde edilen bulgular, AVG’nin Redchief ve Braeburn elma çeşitlerinde hasat önü dükümlerin önlenmesinde etkili bir şekilde kullanılabileceği ortaya koymuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2021 |
Submission Date | April 19, 2021 |
Acceptance Date | June 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 7 Issue: 2 |