Tohum kalitesi ve gücü (vigor) sebze üretiminde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktördür. Çabuk bozulma özelliği gösteren pırasa tohumlarının (Allium porrum L. cv. İnegöl) çıkış ve gücünü iyileştirmek için tohumlar -1.0 MPa osmotik potansiyele sahip PEG6000 and KNO3 çözeltilerinde (osmopriming) ve suda (hidropriming) farklı sürelerde (6, 12 ve 24 saat) tutulmuştur. Daha sonra oda koşulları ve sabit 30°C’de çıkış testleri yürütülmüş ve fideler morfolojik olarak değerlendirilmiştir. En yüksek çıkış oranı 30°C’de tohumların 12 saat süreyle suda bekletilmesi ile (hidropriming) elde edilmiştir. Ağırlık, boy, çap ve yaprak sayısı gibi fide özelliklerindeki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı olmasada, tüm uygulamalar (hidro- ve osmopriming) fide özelliklerini iyileştirmiş ve en yüksek vigor indeks değerleri (0.731 and 0.637) 12 saat su ile muamele edilmiş tohumlardan elde edilmiştir. Ekimden önce pırasa tohumlarının 12 saat süreyle ıslatılması (hidropriming) tavsiye edilebilir.
Seed quality and vigor are the most critical factors affecting yield and quality in vegetable production. In order to improve the emergence and vigor of leek seeds (Allium porrum L. cv. İnegöl), has rapidly deteriorating properties, the seeds were kept in PEG6000 and KNO3 solutions (osmopriming) and water (hydropriming) having an osmotic potential of -1.0 MPa at different times (6, 12 and 24 hours) as pre-sowing treatments. After then, emergence tests were conducted at room conditions and constant 30°C and the seedlings were evaluated morphologically. The highest emergence rate was obtained at 30°C by keeping the seeds in water (hydropriming) for 12 hours. Although the differences in seedling characteristics such as weight, height, diameter and number of leaves were not statistically significant, all treatments (hydro- and osmopriming) improved seedling characteristics, and the highest vigor index values (0.731 and 0.637) were obtained from seeds treated with water for 12 hours. Soaking (hydropriming) leek seeds for 12 hours before sowing could be recommended.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Early Pub Date | August 14, 2023 |
Publication Date | August 21, 2023 |
Submission Date | March 21, 2023 |
Acceptance Date | July 2, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 9 Issue: 2 |