Bu araştırmanın amacı, tuzlu koşullarda hıyarın (Cucumis sativus L.) fide büyümesi üzerine değişen konsantrasyonlarda dışsal putresin (Put) uygulamalarının etkisini araştırmaktır. Çalışmada 200 mM NaCl ve üç farklı putresin dozu (0.4, 0.8 ve 1.2 mM) dahil olmak üzere toplam sekiz farklı uygulama, bireysel ve birleşik etkilerini değerlendirmek için kullanılmıştır. Sonuçlar, tuz stresinin fide boyu, fidelerin yaş ve kuru ağırlığı, gövde çapı, yaprak sayısı, klorofil içeriği, kuru madde oranı ve renk kalitesi gibi çok sayıda morfolojik ve fizyolojik özellikte önemli azalmaya yol açtığını göstermiştir. Ancak özellikle 0.4 mM Put uygulaması tuzluluğun olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltmış ve hem normal hem de tuzlu koşullar altında fide büyümesini iyileştirmiştir. Çoğu büyüme ve fizyolojik parametre için en yüksek değerler 0.4 mM Put uygulamasıyla gözlenmiştir. Öte yandan, özellikle tuz stresiyle birlikte daha yüksek putresin konsantrasyonları ek fayda sağlamamış ve genellikle tek başına tuzluluğun olumsuz etkilerini yansıtmıştır. 0.4 Put + 200 NaCl uygulamasının, 200 NaCl uygulamasına kıyasla fide boyunu %10.68, gövde çapını %25.23, fide yaş ağırlığını %41.94, yaprak sayısını %26.32, klorofil içeriğini %46.51 ve kuru madde oranını %24.97 oranında artırdığı bulunmuştur. Tuzlu koşullarda hıyarda fide büyümesini artırmak için 0.4 mM Put uygulamasının önerilebileceği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, optimum dozlarda dışsal putresin uygulamasının hıyar yetiştiriciliğinde fide büyümesini ve tuz stresine dayanıklılığı artırmak için pratik bir strateji olarak hizmet edebileceğini göstermektedir.
The objective of this research was to investigate the impact of external putrescine (Put) treatments at varying concentrations on the seedling growth of cucumber (Cucumis sativus L.) under saline conditions. A total of eight different treatments, including 200 mM NaCl and three different putrescine doses (0.4, 0.8, and 1.2 mM), were used to evaluate their individual and combined impacts. The results indicated that salt stress led to a significant reduction in multiple morphological and physiological traits, such as seedling height, fresh and dry weight of seedlings, stem diameter, number of leaves, chlorophyll content, dry matter ratio, and color quality. However, especially the 0.4 mM Put treatment significantly mitigated the adverse effects of salinity and improved seedling growth under both normal and saline conditions. The highest values for most growth and physiological parameters were observed with 0.4 mM Put treatment. On the other hand, higher putrescine concentrations, particularly in combination with salt stress, did not provide additional benefits and generally reflected the negative effects of salinity alone. It was found that 0.4 Put + 200 NaCl treatment increased seedling height by 10.68%, stem diameter by 25.23%, seedling fresh weight by 41.94%, number of leaves by 26.32%, chlorophyll content by 46.51% and dry matter ratio by 24.97% compared to 200 NaCl treatment. It was concluded that the 0.4 mM Put treatment could be recommended to enhance seedling growth in cucumber under saline conditions. These findings suggest that external putrescine application at optimum doses can serve as a practical strategy to improve seedling growth and salt stress resistance in cucumber cultivation.
The authors would like to thank undergraduate student Gamze Demir for her help in conducting the study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Vegetable Growing and Treatment |
Journal Section | Bahçe Bitkileri |
Authors | |
Early Pub Date | August 28, 2025 |
Publication Date | August 29, 2025 |
Submission Date | April 25, 2025 |
Acceptance Date | June 11, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 11 Issue: 2 |