Research Article

TINA MODOTTI ÜZERİNDEN SANAT ELEŞTİRİSİNE SEMANTİK ÖNERİLER

Volume: 10 Number: 2 December 30, 2024
EN TR

TINA MODOTTI ÜZERİNDEN SANAT ELEŞTİRİSİNE SEMANTİK ÖNERİLER

Öz

Fotoğraf ve fotoğrafçılık tarihinde önemli bir yer edinmiş İtalyan kökenli sanatçı Tina Modotti’nin kariyeri boyunca oluşturduğu bazı eserler (1924-1929 arası üretimleri), bu araştırma kapsamında incelenmiştir. Modotti’nin yaşam öyküsü ve önemli çalışmaları özetlenerek; fotoğrafları, semiyoloji kavramları olan, Roland Barthes’in “punctum” ve “studium” kavramları çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu analiz, bir sanat eserinin sanatçısını, anlamını, üreticisini ve izleyicisini nasıl belirlediği sorunsalı üzerinden ilerlemektedir. Analiz sürecinde Terry Barrett, Jean-Paul Sartre ve Roland Barthes’in ortak anlamda ele aldığı “studium” ve “punctum”, “anlam (meaning)” ve “mana (significance)”, “özneleşmiş nesne” ve “nesneleşmiş özne” gibi kavramlar temel alınmıştır. Bu kavramlar, sanat eleştirisi için alternatif bir yöntem arayışını desteklemektedir. Araştırmada, bu kavramların (anlam ve mana ayrımı, özneleşmiş nesne ve nesneleşmiş özne kavramlarının) bir sanat eserine yaklaşımında; yorumlama ve inceleme araçları olarak kullanılabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca, tüm bu kavramların bir toplamı olarak değerlendirilebilecek “semantik” kavramıyla bağlantılar kurulmuş ve bu bağlamda yeni bir yöntem önerisi sunulmuştur. Sonuç olarak, araştırma, sanat eleştirisi ve yorumlama süreçlerinde kavramsal araçların nasıl etkili bir biçimde kullanılabileceğine dair bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Sanat eleştirisine, semantik araçları kullanarak yeni bir metodoloji sunma arayışındadır.

Anahtar Kelimeler

Tina Modotti , Punctum & Studium , Semantik , Sanat Eleştirisi

References

  1. ARMSTRONG, C. (2002). This Photography Which Is Not One: In the Gray Zone with Tina Modotti. October, MIT Press, s. 101, 19-52.
  2. BARRETT, T. (2017). Fotoğrafı Eleştirmek: İmgeleri Anlamaya Giriş. (Y. Harcanoğlu, Çev.) İstanbul: Hayal Perest.
  3. BARTHES, R. (2011). Camera Lucida. (R. Akçakaya, Çev.) İstanbul: Altıkırkbeş Basın Yayın.
  4. HINNOV, E. M. (2011). THE MATERNAL UTOPIA IN TINA MODOTTI’S MODERNIST MADONNA AND CHILD. Women’s Studies, s. 40(3), 249-268.
  5. Koselleck, R. (2022). Kavramlar Tarihi: Politik ve Sosyal Dilin Semantiği (5 b.). (A. Dirim, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  6. Palmer, F. R. (2024). Semantik: Yeni Bir Anlambilim Projesi (2 b.). (R. Şentürk, Çev.) Ankara: Fol Kitap.
  7. Sartre, J. P. (2020). Öznellik Nedir? (3 b.). (İ. M. Uysal, Çev.) İstanbul: Can Yayınları.
  8. UCSanDiego. (2024, Aralık 29). UCSD Edu. UCSD Edu: https://literature.ucsd.edu/people/faculty/emeriti/pverdicchio.html adresinden alındı
  9. Ulmann, S. (1978, Eylül). Anlambilimi. Türk Dili: Aylık Dil ve Yazın Dergisi(324), s. 355-363.
  10. VERDICCHIO, P. (2011). Looters, Photographres and Thieves. Fairleigh Dickinson University Press.
APA
Aksaray, M. E. (2024). TINA MODOTTI ÜZERİNDEN SANAT ELEŞTİRİSİNE SEMANTİK ÖNERİLER. İnönü Üniversitesi Kültür Ve Sanat Dergisi, 10(2), 246-255. https://doi.org/10.22252/ijca.1528002