Review

GÜRCİYEF METODUNDA MÜZİK UYGULAMALARI VE PİYANO MÜZİKLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Volume: 4 Number: 1 March 26, 2018
TR EN

GÜRCİYEF METODUNDA MÜZİK UYGULAMALARI VE PİYANO MÜZİKLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Öz

20. yüzyılın başında Batı dünyasına sanat uygulamaları odaklı bir öğreti sunan Gürciyef, müziklerinde birçok farklı kaynaktan yararlanmıştır. Müzik yazma sürecinin dinleyici önünde gerçekleştiği ve pratik alanda yapılan çalışmaların parçası olan müzikler özgün bir dile sahiptir. Batı’ya sunulan üretimler olan müziklerde kullanılan çok çeşitli malzeme ve sembolik içerik, kategorize edilmesi güç niteliklere sahiptir. Tüm inançlara mesafeli, evrensel bir üst insan modelini hedefleyen metodun aynı zamanda ciddi bir modernizm eleştirisi ile kurduğu sıradışı, zaman zaman tutarsız ve kışkırtıcı dilinin derin sembolik araçları, çok sonra çözümlenmeye değer bulunmuştur. İnsanın bedensel, zihinsel ve duygusal uyumunu hedefleyen metot bağlamında yapılacak okumalarla içerik kendini görünür kılmaktadır. Müzik dışı eğilimlerin öne çıktığı beden deneyimi odaklı uygulamalar, insan algısının farklı biçimlerini hedeflemesi bakımından incelemeyi bekleyen bir alan olma özelliğini günümüzde de sürdürmektedir. Müzikler ve metodun ilişkisini kavramaya yönelik bir bakış açısı geliştirmeyi hedefleyen bu araştırmada, Gürciyef metodunda müziğin kullanımının nedenleri ve müzik malzemesinin temel özellikleri araştırılırken Gürciyef’e ait metinler temel kaynak olarak kullanılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Gürciyef metodu,Gürciyef sanat uygulamaları,Gürciyef piyano müzikleri,Thomas de Hartmann,Müzik dışı yönelimler

References

  1. 1. ALEXANDRE Christopher (1993), A Foreshadowing of 21st Century Art: The Color and Geometry of Very Early Turkish Carpets, Oxford University Press-NY. 2. Van DULLEMEN, Wim (2014), Gurdjieff’s Movements: The Pattern of All and Everything, Private Publication, Germany. 3. DE HARTMANN, Thomas (1992), Our Life with Gurdjieff, Arkana, New York. 4. GURDJIEFF, George I. (1991), Views From the Real World, Penguin Arkana, New York. 5. GURDJIEFF, George I. (1999), Beelzebub’s Tales to His Grandson: All and Everything, Arkana, New York 6. GURDJIEFF, George I. (2009), Olağanüstü İnsanlarla Karşılaşmalar, Çev. F. Seven-D. Yılmaz, RM Yayınları, İzmir. 7. NEEDLEMAN, J.-BAKER G.(1998), Gurdjieff: Essays and Reflections on the Man and His Teachings, Continuum Publishing, New York. 8. NOTT, Charles Stanley (1969), Further Teachings of Gurdjieff, Routledge and Kegan Paul, London. 9. PETSCHE, Johanna J.M.(2015), Gurdjieff and Music, Brill, Leiden. 10. Master’s of Wisdom, Sat 3 belgeseli, https://www.youtube.com/watch?v=t8GV0MX6Z00 ( Erişim tarihi: 23.03.2017)
  2. 11. Jean Cloude LUBTCHASKY, Documentary, 1976/INA
  3. 12. Miloslav DACIC ile özel ropörtaj, Aralık 2016
APA
Birgül Akçakmak, H. (2018). GÜRCİYEF METODUNDA MÜZİK UYGULAMALARI VE PİYANO MÜZİKLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ. İnönü Üniversitesi Kültür Ve Sanat Dergisi, 4(1), 9-26. https://doi.org/10.22252/ijca.409458