Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ALANINDA TEMEL SANAT EĞİTİMİ UYGULAMALARI

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 175 - 192, 30.06.2020
https://doi.org/10.22252/ijca.733449

Öz

Temel Sanat Eğitimi ya da diğer adıyla Temel Tasarım dersi, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Mimarlık Fakültelerinin farklı bölümleri ve Resim-İş Eğitimi Anabilim Dallarında birinci sınıf ders planı içerisinde stüdyo/atölyelerde gerçekleştirilmektedir. Bu derslerde öğrencilerin farklı sanat ve tasarım alanlarına bakışını belirleyen temel teorik bilgiler aktarılır, bu bilgiler uygulamalı olarak pekiştirilir. Öğrenme sürecinde öğrencilerin edindikleri temel bilgi ve beceriler, alanlarına yönelik bilinçli davranışlara, uygulamalara, tartışmalara dönüşür. Bu çalışmanın amacı, Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde birinci ya da ikinci sınıfta okuyan öğrencilerin alanlarına yönelik edinimlerini, temel sanat eğitimi dersi sürecinde etkili tabak tasarımları ile sonuçlandırabilmelerine olanak tanımaktır. Bu doğrultuda çalışmada, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde 2019-2020 Güz Dönemi, 2. Sınıf 1. Dönem “Temel Sanat Eğitimi ve Estetik” dersi kapsamında gerçekleştirilen tabak tasarımı uygulamaları, öğrencilerin tasarımlarına yönelik yorumlarıyla desteklenerek sunulmaktadır. Çalışmanın, alanda yapılacak diğer uygulamalara örnek bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.

Destekleyen Kurum

YOK

Proje Numarası

YOK

Teşekkür

TEŞEKKÜR EDERİZ

Kaynakça

  • Kaynakça Arslan, İ. (2015). Sanat Olarak Gastronomi ve Görsel Sanatlarla İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı. Danışman: Ayhan Özer. Ağustos, Gaziantep. Aydın, S. M. (2019). Sanat İçin Yemek, Yemek İçin Sanat. Sanatta Yeterlik Tezi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı. Danışman: Hüsnü Dokak. Ankara. Bayraktar, N. vd. (2012). Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. 1. Basım, Haziran. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. ISBN:978-605-133-275-8. Çağlayan, E. (2019). Temel Sanat Eğitimi Dersinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitimindeki Yeri ve Önemi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. (2147-1185). (itobiad), 8 (4): 3084/3095. Yayın Sezonu: Ekim-Kasım-Aralık. ISSN: 2147-1185. Çellek, T. ve Sağocak, A. M. (2014). Temel Tasarım Sürecinde Yaratıcılık. Grafik Tasarım Yayıncılık, İstanbul. ISBN: 978-605-60892-4-4. Çevik, Naile. (2018). Disiplinler Arası Etkileşimler Kapsamında Alternatif Malzemeler ve Seramik-Baskı Resim Yakınlaşmaları Üzerine Bireysel Uygulamalar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Aralık, e-ISSN 2149 – 6595, Sayı:22, s.111-133. Kayahan, Zeliha. (2019). Disiplinlerarası Süreçte “Resim-Baskıresim Yakınlaşmaları” Üzerine Bireysel Söylemler, İdil Dergisi, Yıl:8, Sayı:61 (Eylül): s. 1133-1147. Kaymakcan, Müge. (2006). Yükseköğrenim Sanat Eğitiminde Temel Tasarım Eleman ve İlkelerinin Öğretimi ve Uygulamaları. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Öğretmenliği Programı Yüksek Lisans Tezi. Danışman: Emine Halıçınarlı. İzmir. Kırmızıgül, Fırat Çağrı. (2019). İnternet ve Sosyal Medyanın Sanattaki Etkin Rolü ve Buna Bağlı Değişen Dinamikler, AHBV GSF Sanat ve Tasarım Dergisi, Haziran 2019: s:205 -221. Ocvirk, O. G., Stinson, R. E., Wigg, P.R., Bone, R. O. Cayton, D. L. (2015). Sanatın Temelleri Teori ve Uygulama. Editör: Nazlı Eda Noyan. Çevirmenler: Nur Balkır Kuru. Karakalem Kitabevi Yayınları. İzmir. ISBN: 978-605-4146-12-3. Öney, H. (2016). Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35 (1), s. 193-203. Seylan, A. (2005). Temel Tasarım. M-Kitap, Dağdelen Basın Yayın Ltd. Şti. Baskı: Baran Ofset. Ankara. ISBN: 975-00158-0-0. Silav, M. (2014). Mimari Eskizlerde Suluboya, Pelikan Yayıncılık. Ankara. ISBN: 978-605- 63058-9-4. Uçuk, C. (2017). Gastronomide Tabak Tasarım Teknikleri ve Yenilikçi Sunum Anlayışları. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı. Danışman: Oya Özkanlı. Nisan, Gaziantep. Internet Kaynakçası Görsel 1: Picasso’s Drawings of Bulls Inspired Apple’s Fampusly Simple Designs, Abigail Cain. https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-picassos-drawings-bulls-inspired-apples-famously-simple-designs Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 2: Portrait of the Artist’s Mother at the Age of 63. From Wikipedia, the freee encyclopedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Portrait_of_the_Artist%27s_Mother_at_the_Age_of_63 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 3: Collection Online, Georges Mathieu, https://www.guggenheim.org/artwork/2826 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 4: Collection Online, Pierre Soulages, https://www.guggenheim.org/artwork/3980 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 5: Collection Online, Jackson Pollock, https://www.guggenheim.org/artwork/3482 Erişim Tarihi: 19.04.2020

BASIC ART APPLICATIONS IN GASTRONOMY AND CULINARY ARTS

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 175 - 192, 30.06.2020
https://doi.org/10.22252/ijca.733449

Öz

Basic Art Education or Basic Design course is carried out in studios/workshops within the first class course
plan in Faculties of Fine Arts, different departments of the Faculty of Architecture and in the Division of Art
Education. In these lessons, the basic theoretical information that determines the students view of different
art and design areas is conveyed and this information is reinforced practically. The basic knowledge and
skills that students acquire during the learning process turn into conscious behaviors/practices/discussions
about their fields. The aim of this study is to enable students of the Faculty of Tourism to study at the first or
second grade in the Department of Gastronomy and Culinary Arts to be able to conclude their acquisitions
for their fields with effective plate designs during the basic art education course. In this regard, in the study,
plate design applications carried out in Ankara Hacı Bayram Veli University, Faculty of Tourism, Department
of Gastronomy and Culinary Arts within the scope of the 2019-2020 Fall Semester, 2nd Class, 1st Term
“Basic Art Educaiton and Aesthetics” course are supported with the students comments on their designs.
The study is thought to be an exemplary resource for other applications in the field. 

Proje Numarası

YOK

Kaynakça

  • Kaynakça Arslan, İ. (2015). Sanat Olarak Gastronomi ve Görsel Sanatlarla İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı. Danışman: Ayhan Özer. Ağustos, Gaziantep. Aydın, S. M. (2019). Sanat İçin Yemek, Yemek İçin Sanat. Sanatta Yeterlik Tezi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı. Danışman: Hüsnü Dokak. Ankara. Bayraktar, N. vd. (2012). Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. 1. Basım, Haziran. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. ISBN:978-605-133-275-8. Çağlayan, E. (2019). Temel Sanat Eğitimi Dersinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitimindeki Yeri ve Önemi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. (2147-1185). (itobiad), 8 (4): 3084/3095. Yayın Sezonu: Ekim-Kasım-Aralık. ISSN: 2147-1185. Çellek, T. ve Sağocak, A. M. (2014). Temel Tasarım Sürecinde Yaratıcılık. Grafik Tasarım Yayıncılık, İstanbul. ISBN: 978-605-60892-4-4. Çevik, Naile. (2018). Disiplinler Arası Etkileşimler Kapsamında Alternatif Malzemeler ve Seramik-Baskı Resim Yakınlaşmaları Üzerine Bireysel Uygulamalar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Aralık, e-ISSN 2149 – 6595, Sayı:22, s.111-133. Kayahan, Zeliha. (2019). Disiplinlerarası Süreçte “Resim-Baskıresim Yakınlaşmaları” Üzerine Bireysel Söylemler, İdil Dergisi, Yıl:8, Sayı:61 (Eylül): s. 1133-1147. Kaymakcan, Müge. (2006). Yükseköğrenim Sanat Eğitiminde Temel Tasarım Eleman ve İlkelerinin Öğretimi ve Uygulamaları. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Öğretmenliği Programı Yüksek Lisans Tezi. Danışman: Emine Halıçınarlı. İzmir. Kırmızıgül, Fırat Çağrı. (2019). İnternet ve Sosyal Medyanın Sanattaki Etkin Rolü ve Buna Bağlı Değişen Dinamikler, AHBV GSF Sanat ve Tasarım Dergisi, Haziran 2019: s:205 -221. Ocvirk, O. G., Stinson, R. E., Wigg, P.R., Bone, R. O. Cayton, D. L. (2015). Sanatın Temelleri Teori ve Uygulama. Editör: Nazlı Eda Noyan. Çevirmenler: Nur Balkır Kuru. Karakalem Kitabevi Yayınları. İzmir. ISBN: 978-605-4146-12-3. Öney, H. (2016). Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35 (1), s. 193-203. Seylan, A. (2005). Temel Tasarım. M-Kitap, Dağdelen Basın Yayın Ltd. Şti. Baskı: Baran Ofset. Ankara. ISBN: 975-00158-0-0. Silav, M. (2014). Mimari Eskizlerde Suluboya, Pelikan Yayıncılık. Ankara. ISBN: 978-605- 63058-9-4. Uçuk, C. (2017). Gastronomide Tabak Tasarım Teknikleri ve Yenilikçi Sunum Anlayışları. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı. Danışman: Oya Özkanlı. Nisan, Gaziantep. Internet Kaynakçası Görsel 1: Picasso’s Drawings of Bulls Inspired Apple’s Fampusly Simple Designs, Abigail Cain. https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-picassos-drawings-bulls-inspired-apples-famously-simple-designs Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 2: Portrait of the Artist’s Mother at the Age of 63. From Wikipedia, the freee encyclopedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Portrait_of_the_Artist%27s_Mother_at_the_Age_of_63 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 3: Collection Online, Georges Mathieu, https://www.guggenheim.org/artwork/2826 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 4: Collection Online, Pierre Soulages, https://www.guggenheim.org/artwork/3980 Erişim Tarihi: 19.04.2020 Görsel 5: Collection Online, Jackson Pollock, https://www.guggenheim.org/artwork/3482 Erişim Tarihi: 19.04.2020
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Mehtap Pazarlıoğlu Bingöl 0000-0002-9979-2604

Fügen Özkaya 0000-0003-2893-9557

Proje Numarası YOK
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Pazarlıoğlu Bingöl, M., & Özkaya, F. (2020). GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ALANINDA TEMEL SANAT EĞİTİMİ UYGULAMALARI. İnönü Üniversitesi Kültür Ve Sanat Dergisi, 6(1), 175-192. https://doi.org/10.22252/ijca.733449

https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijca