Research Article

Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2018
EN TR

Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi

Abstract

Turistler, tatilleri boyunca yemeğe önem vermekteler ve yöresel tatları ve yöresel tatların sunduğu özgün yaşamı keşfetmek istemektedirler. Yeme- içme unsurunun sektörde hem turistler hem de uygulayıcılar için üzerinde en çok durulan ve önem oluşturan bir konu oldu olduğu söylenebilir. Bu araştırma Bodrum’a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında Ağustos ve Ekim 2017 tarihleri arasında Bodrum’a tatil amaçlı gelen turistlerden veri toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Katılımcılardan 385 adet veri toplanmış ve turistlerin yerel yemek tüketim motivasyonları analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; yabancı turistlerin yerel yemek tüketim motivasyonlarına yönelik dört adet motivasyon faktörü belirlenmiştir. Bu faktörler “Kültürel Deneyim”, “Sosyal Etkileşim”, “Heyecan Arayışı” ve “Duyusal Çekicilik” faktörleridir.  Uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyonlarının belirlenmesi, kültürel bir unsur olan yerel yemeklerin tanıtımına, korunmasına, turistik çekim unsuru olarak sunulmasına katkı sağlayacağı ve işletmelerin bu alanda faaliyetlerini artırmalarına yönelik stratejiler geliştirmelerine fayda sağlaması beklenmektedir.

Keywords

References

  1. Akdağ, G., Akgündüz, Y., Güler, O., ve Benli, S. (2015). Bir Seyahat Motivasyon Aracı Olarak Gastronomi: Hatay'ı Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Seyehat Motivasyonları, Yiyecek-İçecek Deneyimleri ve Seyaehat Memnuniyetleri Üzerine Bir Araştırma. 1. Eurisia İnernational Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators, (s. 448-464). Konya.
  2. Albayrak, A. (2013). Kış Turizmi Turistlerinin Seyehat Motivasyonları. 14. Ulusal Turizm Kongresi, (s. 144-163). Kayseri.
  3. Alpar, R. (2010). Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik-Güvenirlik. Ankara: Detay Yayıncılık.
  4. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. İstanbul: Sakarya Kitabevi.
  5. Baloğlu, Ş., ve Uysal, M. (1996). Market Segment of Push and Pull Motivations:a cannonical correlation aproach. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(3), 32-38.
  6. Bayrakçı, S., ve Akdağ, G. (2016). Yerel Yemek Tüketim Motivasyonlarının Tekrar Ziyaret ğilimlerine Etkisi: Gaziantep'i Ziyaret Eden Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(1), 96-110.
  7. Beh, A., ve Bruyere, B. L. (2007). Segmentation by Visitors Motivation in Three Kenyan National Reserves. Tourism Management, 28, 1464-1471.
  8. Bessiere, J. (1998). Local Development and Heritage: Traditional Food and Cuisine as Tourist Attraction in Rural Areas. European Society forn Rural Sociology, 38(1), 21-34.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tourism (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

June 30, 2018

Submission Date

June 11, 2018

Acceptance Date

June 26, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 2 Number: 1

APA
Semerci, H., & Akbaba, A. (2018). Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 41-57. https://doi.org/10.30625/ijctr.433081
AMA
1.Semerci H, Akbaba A. Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi. IJCTR. 2018;2(1):41-57. doi:10.30625/ijctr.433081
Chicago
Semerci, Hüseyin, and Atilla Akbaba. 2018. “Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi”. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2 (1): 41-57. https://doi.org/10.30625/ijctr.433081.
EndNote
Semerci H, Akbaba A (June 1, 2018) Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2 1 41–57.
IEEE
[1]H. Semerci and A. Akbaba, “Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi”, IJCTR, vol. 2, no. 1, pp. 41–57, June 2018, doi: 10.30625/ijctr.433081.
ISNAD
Semerci, Hüseyin - Akbaba, Atilla. “Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi”. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2/1 (June 1, 2018): 41-57. https://doi.org/10.30625/ijctr.433081.
JAMA
1.Semerci H, Akbaba A. Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi. IJCTR. 2018;2:41–57.
MLA
Semerci, Hüseyin, and Atilla Akbaba. “Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi”. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2018, pp. 41-57, doi:10.30625/ijctr.433081.
Vancouver
1.Hüseyin Semerci, Atilla Akbaba. Bodrum’a Gelen Uluslararası Ziyaretçilerin Yerel Yemek Tüketimindeki Motivasyon Faktörlerinin Değerlendirilmesi. IJCTR. 2018 Jun. 1;2(1):41-57. doi:10.30625/ijctr.433081

Cited By