It is possible
to state that there has been an increase in the interest towards gastronomy
tours in recent years. However, those tours have predominantly been to
Mediterranean and Southeastern Anatolia Regions. The Black Sea Region in which
people coming from different ethnicity live together is rich in gastronomy.
“Circassians”, no doubt, one of those ethnic groups living in this region. On
the other hand, there is very limited research about experiencing Circassian
cuisine. With this research, it is aimed to fill the gap in the literature. In
accordance with this purpose, firstly, information was given about important
dishes in Circassian cuisine by handling Circassians who immigrated to Anatolia
from Caucasia during the second half of the nineteenth century, and settlement
policy of The Ottoman Empire. Then, a two-night tour schedule aiming to
experience predominantly both Circassian cuisine and culture in Duzce situated
in the Western Black Sea Region where population density of Circassians is very
high.
Türkiye’de son yıllarda gastronomi turlarına olan ilginin artış gösterdiğini söylemek mümkündür. Fakat uygulanan bu turlar, ağırlıklı olarak Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yoğunluk göstermektedir. Farklı etnik yapıdan gelen insanların birlikte yaşadığı Karadeniz Bölgesi, gastronomi açısından zengin bir coğrafyadır. Bu coğrafyada yaşayan etnik yapılardan birini şüphesiz “Çerkesler” oluşturmaktadır. Ancak literatürde Çerkes mutfağını deneyimlemeye yönelik bilimsel çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışma ile söz konusu boşluğu doldurmak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle, yoğun Çerkes göçlerinin gerçekleştiği 19. Yüzyılın ikinci yarısında Anadolu’ya göç eden Çerkesler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun iskân politikalarına değinilerek Çerkes mutfağında yer alan önemli tatlar hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çerkes nüfusunun yoğunluk gösterdiği Düzce iline, 2 gece konaklamalı, ağırlıklı olarak Çerkes mutfağını ve kültürünü deneyimlemeye yönelik bir tur programı oluşturulmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Original Scientific Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Submission Date | June 20, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 2 |