For all businesses, the effectiveness of cash management and the fulfillment of cash needs are of the utmost importance. In this study, cash conversion cycle (CCC) analysis was carried out using the balance sheet and income statement data of 5 companies operating in the Defence Industry Sector in the Borsa Istanbul (BIST) 100 index between 2019 and 2022. The effect of CCC, which is one of the basic indicators of cash management in enterprises, on the profitability and liquidity status of enterprises has been examined. As a result of the application, it has been determined that the fluctuations in the cash conversion cycle of Aselsan company over the years are low and that it has a negative cash conversion cycle every year. Since the company does not have any funding problems, it is selected as the one with the best performance. Katmerciler Company which has a positive cash conversion cycle every year, is selected as the company with the worst performance. It is evaluated that the study will contribute to the literature by examining the companies operating in the defense industry sector, which is extremely important for countries, by revealing the financial and financial status of the companies in the sector with a numerical method, and by allowing a comparative comparison by calculating the cash return periods of companies in different sectors in other studies to be conducted by researchers.In this study, the cash conversion cycle analysis of the companies operating in the Defense Industry Sector in Borsa Istanbul was carried out. The analysis of the cash conversion cycle between 2019-2022 of the Defense Industry companies traded on the IMKB has been carried out. The effect of the cash conversion cycle, which is one of the main indicators of cash management in enterprises, on the profitability and liquidity situations of enterprises was examined. For this reason, an analysis was carried out using the data between 2019-2022 belonging to 5 enterprises traded in the Defense Industry sector in the BIST 100 index.. In the study, the studies in the literature about NDS analysis were included and the application of cash conversion cycle analysis in the field of Defense Industry was carried out by making explanations about the content of NDS analysis. As a result of the application, it has been determined that the fluctuations in the cash conversion cycle of Aselsan company over the years have been low and that it has a negative cash return period every year. The company with the best performance was selected because the company did not have any funding problems. Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş, which has a positive cash conversion cycle every year on the other hand, it was selected as the company with the worst performance.
Cash Management Cash Conversion Cycle Defense Industry Firms
Tüm işletmeler için nakit yönetiminin etkinliği ve nakit ihtiyacının giderilmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksinde Savunma Sanayi Sektöründe faaliyette bulunan 5 firmanın 2019-2022 yılları arasındaki bilanço ve gelir tablosu verileri kullanılarak nakit dönüş süresi analizi (NDS) gerçekleştirilmiştir. İşletmelerde nakit yönetiminde temel göstergelerden olan NDS’nin işletmelerin karlılık ve likidite durumlarına olan etkisi incelenmiştir. Yapılan uygulama sonucunda Aselsan şirketinin yıllar içinde nakit dönüş süresindeki dalgalanmaların az olduğu ve her yıl negatif nakit dönüş süresine sahip olduğu saptanmıştır. Şirket fon problemi yaşamadığı için en iyi performansa sahip şirket seçilmiştir. Her yıl pozitif nakit dönüş süresine sahip olan Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise en kötü performansa sahip şirket olarak seçilmiştir. Çalışmanın literatüre ülkeler açısından son derece önemli olan savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketleri ele alıp incelemesi, sektördeki firmaların finansal ve mali durumlarını sayısal bir yöntem ile gözler önüne sermesi ve araştırmacılar tarafından yapılacak olan diğer çalışmalarda farklı sektörlerdeki firmaların nakit dönüş sürelerinin hesaplanarak mukayeseli bir karşılaştırmaya imkân tanıyarak katkı sunacağı değerlendirilmektedir.Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da Savunma Sanayi Sektöründe faaliyette bulunan firmaların nakit dönüş süresi analizi gerçekleştirilmiştir. İMKB'de işlem görmekte olan Savunma Sanayi şirketlerinin 2019-2022 yılları arasındaki nakit dönüş süresi analizi gerçekleştirilmiştir. İşletmelerde nakit yönetiminde temel göstergelerden olan Nakit Dönüş Süresinin işletmelerin karlılık ve likidite durumlarına olan etkisi incelenmiştir. Bu sebeple BIST 100 endeksinde Savunma Sanayi sektöründe işlem görmekte olan 5 işletmeye ait 2019-2022 yılları arasındaki veriler kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, NDS analizi hakkında literatürde yer alan çalışmalara yer verilmiş ve NDS analizinin içeriğine ilişkin açıklamalar yapılarak Savunma Sanayi alanında Nakit Dönüş Süresi analizine ilişkin uygulama gerçekleştirilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda; Aselsan şirketinin yıllar içinde nakit dönüş süresindeki dalgalanmaların az olduğu ve her yıl negatif nakit dönüş süresine sahip olduğu saptanmıştır. Şirket fon problemi yaşamadığı için en iyi performansa sahip şirket seçilmiştir. Her yıl pozitif nakit dönüş süresine sahip olan Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise en kötü performansa sahip şirket olarak seçilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Para Politikası |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 4 |
İzmir İktisat Dergisi
TR-DİZİN, DOAJ, EBSCO, ERIH PLUS, Index Copernicus, Ulrich’s Periodicals Directory, EconLit, Harvard Hollis, Google Scholar, OAJI, SOBIAD, CiteFactor, OJOP, Araştırmax, WordCat, OpenAIRE, Base, IAD, Academindex
tarafından taranmaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/
Dergi İletişim Bilgileri Sayfası
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ije/contacts
İZMİR İKTİSAT DERGİSİ 2022 yılı 37. cilt 1. sayı ile birlikte sadece elektronik olarak yayınlanmaya başlamıştır.