EN
TR
Ulusal Mermer İşletmesi Temsilcilerinin Mermer Atığı Oluşumuna Yönelik Gözlemleri ve Atık Değerlendirme Konusundaki Düşünceleri Üzerine Bir Araştırma
Öz
Mermer üretim faaliyetleri sırasında, önemli miktarlarda mermer atığı ortaya çıkmaktadır. Atığın değerlendirilmesi, doğal kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımının yanı sıra, çevre sorunlarının azaltılması açısından da gereklidir. Atıkların değerlendirilmesi konusunda, pek çok faktörün yanı sıra, işletmeyi temsil eden kişilerin konuya olan yaklaşımları da önem taşımaktadır. Bu bağlamda araştırmanın başlıca amacı; mermer işletmelerini temsil eden kişilerin, çalıştıkları işletmelerde mermer atığı oluşumuna ilişkin gözlemlerinin ve mermer atığının değerlendirilmesine ilişkin düşüncelerinin tespit edilmesidir. Ayrıca mermer işletmelerinin çeşitli özelliklerinin belirlenmesi, işletme temsilcilerinin mermer atıkları ve değerlendirilmesi konusundaki gözlemleri, düşünceleri ve işletme özellikleri arasında, istatistiksel açıdan anlamlı ilişki olup olmadığının tespit edilmesi de amaçlanmaktadır. Araştırmada, anket formu ile elde edilen veriler üzerinde, frekans analizleri ki kare uyum iyiliği testleri ve ki kare bağımsızlık testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda mermer atığını değerlendirmeyen işletme sayısının, üretime giren mermerin % 30 - % 70’u arasındaki bir oranda atık haline geldiğini gözlemleyen temsilci sayısının, mermer atıklarının yapı malzemesi üretiminde ve farklı sektörlerde kullanılamayacağını düşünen temsilci sayısının beklenen değerden anlamlı bir şekilde fazla olduğu belirlenmiştir. Ayrıca işletme temsilcilerinin, atık satışını, atığın değerlendirilmesi olarak görmedikleri de tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Akın, E. (2007). Mermer Tozlarının Uçucu Kül ile Polimer Esaslı Kompozit Malzeme Üretiminin Araştırılması [Yüksek Lisans Tezi]. [Ankara]: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim Dalı Anabilim Dalı.
- Akkoyun, Ö. ve Ankara, H. (2007). Kalite Maliyet Modelleri ve Mermer Fabrikaları İçin Bir Uygulama. Madencilik, 46 (1), 3-14.
- Arel, H. Ş., (2016). Recyclability of Waste Marble in Concrete Production. Journal of Cleaner Production. 131, 179-188.
- Bilensoy, M. (2010). Mermer Fabrikaları Toz Atıklarının Değerlendirilmesi [Yüksek Lisans Tezi]. [Eskişehir]: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı.
- Bilgin, Ö., Koç, E. (2013). Mermer Madenciliğinde Çevresel Etkiler. Madencilik Türkiye. [Erişim Adresi: www.madencilik-turkiye.com]
- Boztaş, S.C. (2009). Burdur İli Yeşilova İlçesi Kağılcık Mevkii Kireçtaşlarının Mermer Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması [Yüksek Lisans Tezi]. [Adana]: Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Anabilim Dalı.
- Ceylan, H. (2000). Mermer Fabrikalarındaki Mermer Toz Atıklarının Ekonomik Olarak Değerlendirilmesi [Yüksek Lisans Tezi]. [Isparta]: Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı.
- Ceylan, H., Mança, S. (2013). Mermer Parça Atıklarının Beton Agregası Olarak Değerlendirilmesi. SDU Teknik Bilimler Dergisi, 3(2): 21-25.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Architecture
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 15, 2022
Submission Date
October 15, 2021
Acceptance Date
February 6, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 4 Number: 1
APA
Şimşek, S., & Perker, Z. S. (2022). Ulusal Mermer İşletmesi Temsilcilerinin Mermer Atığı Oluşumuna Yönelik Gözlemleri ve Atık Değerlendirme Konusundaki Düşünceleri Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik Ve Tasarım Dergisi, 4(1), 32-52. https://doi.org/10.47898/ijeased.1010079