Bu çalışmada, kimyasal bileşiminde %20.1-41.7
nişasta, %20.9-30.2 yağ, %10.6-20.2 şeker ve %5.1-15.1 düzeyinde ham lif
bulunan, yerbademinin (Cyperus
esculentus) (Chufa) tarımı ve mekanizasyonu açısından problemlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bitkinin özellikle ürün yönetimi; toprak işleme, dikim, sulama,
gübreleme, tarımsal mücadele, bakım, hasat- harman, depolama ve değerlendirme
gibi faaliyetlerin yanı sıra taksonomisi ve botanik durumu ile ekonomik önemi
de irdelenmiştir. Dünyada birçok ülkede yerbademinin tarımı ülkelerin kendi
koşullarına göre mekanize olmuş, üretimi bilinçli bir şekilde yapılabilmekte
iken Türkiye için yeni bir ürün olan yerbademinin üretimi istenen düzeyde
değildir. Özellikle hasat döneminde yoğun bir işgücüne ihtiyaç duyulması, iklim
ve toprak yapısına uygun gereksinim duyulan alet-ekipman ve makinaların
bulunmaması, yerbademi tarımının gelişmemesinde önemli bir dezavantaj olarak
söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Manuscript Submission