Research Article
BibTex RIS Cite

Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu

Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 39 - 52, 20.06.2020

Abstract

Bu çalışma, Endonezya’da ekonomik öneme sahip olan yemeklik ve yemlik baklagillerin tarımının durumu hakkında bilgiler vermektedir. Endonezya nüfusu 2018 yılında 250 milyonu aşmış, gıda tüketimi ve protein ihtiyacı artmıştır. İnsan ve hayvan beslemesinde baklagiller önemli protein kaynaklardan biridir. Endonezya’da tarla bitkileri üretimi yapılmakta olan alanlarda ağırlıklı olarak tahıllardan (özellikle çeltik) sonra yemeklik baklagiller yetiştirilmektedir. Yemlik baklagiller ise stratejik bir ürün değildir. Endonezya’da yemeklik ve yemlik baklagiller yetiştiriciliğinde ortaya çıkan sorunlar kendine özgü̈ yapısal sorunlar ve uygulanan politikalar olarak ifade edilmektedir.

References

  • Anwar, S. (2010). Persfektif ekofisiogenomik tanaman pakan untuk peningkatan produksi ternak ruminansia. Diponegoro Univesity Publishing, Semarang. 63s
  • Balitkabi. (2016a). Deskripsi Varietas Unggul Kedelai 1918-2016. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content /uploads/2016/09/kedelai.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016b). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Tanah 1950-2016. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacangtanah.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016c). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Hijau 1945-2014. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacanghijau.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016d). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Tunggak 1991-1998. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacangtunggak.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016e). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Gude 1987. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2017/03/kacanggude.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitsa. (2018a). Varietas Buncis. (Erişim: 27.04.2019) http://balitsa.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php/varietas/buncis.
  • Balitsa. (2018b). Varietas Kacang Panjang. (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019). http://balitsa.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php/varietas/kacang-panjang
  • Benih Pertiwi. (2014a). Kacang Panjang Pangeran. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pangeran/#.XQiZOy2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2014b). Kacang Panjang Impala. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-impala/#.XQiZZC2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2014c). Kacang Panjang Sonia. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-sonia/#.XQibKi2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2015a). Kacang Panjang Pertiwi. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pertiwi/#.XQiUFC2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2015b). Kacang Panjang Pangeran Anvi. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pangeran-anvi/#.XQiUYy2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan 2019).
  • BPS. (2015). Statistik Indonesia- Statistical Yearbook of Indonesia 2015. Badan Pusat Statistik, Jakarta. 670 s.
  • FAO. (2015). Faostat, Crops. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Ghulamahdi, M., Melati, M., & Sagala, D. (2009). Production of soybean varieties under saturated soil culture on tidal swamps. J. Agron. Indonesia, 37(3):226-232.
  • Haliza, W., Purwani, E. Y., & Thahir, R. (2010). Pemanfaatan kacang-kacangan lokal mendukung diversifikasi pangan. Pengembangan Inovasi Pertanian, 3(3):238-245.
  • Hanafiah, D. S., Trikoesoemaningtyas, Yahya, S., & Wirnas, D. (2010a). Induced mutations by gamma ray irradiation to Argomulyo soybean (Glycine max) variety. Nusantara Bioscience, 2(3):121-125.
  • Hanafiah, D. S., Trikoesoemaningtyas, Yahya, S., & Wirnas, D. (2010b). Agronomic improvement of Argomulyo soybean variety [Glycine max (L.) Merr] through induced mutation by gamma irradiation in M1 and M2 generation. Biosfera, 27(3):103-111.
  • Julfri, P. A. (2010). Analisis Finansial Usaha Kacang Kapri (Studi Kasus: Desa Suka, Kecamatan Tiga Panah Kabupaten Karo) (Lisans Tezi). Sumatra Utara Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Ziraat Fakültesi Sumatra Utara, Indonesia.
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2015). Rencana Strategis Kementrian Pertanian 2015-2019. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 340s. (Endonezya dili)
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2017). Statistik Pertanian 2017. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 362s. (Endonezya dili)
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2018). Statistik Pertanian 2018. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 427s. (Endonezya dili)
  • Messakh, O. S. (2004). Kacang-kacangan: sumber protein dan pupuk nitrogen. Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. Sayfa 32.
  • Poerwoko, M. S. (2016). Breeding of the soybean varieties, aged maturity and resistant to rust disease. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 9:197-201.
  • Prawiradipura, B. R., Sutedi, E., Sajimin, & Fanindi, A. (2012). Hijauan pakan ternak untuk lahan sub-optimal. IAARD Press, Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementrian Pertanian, Jakarta. 63s.
  • Purwanti, N. D. (2016). Revitalisasi perbenihan tanaman pakan ternak di Indonesia (Revitalization of Forage Seed Production in Indonesia). Wartazoa 26:1-8.
  • Rasyid, H. (2013). Peningkatan produksi dan mutu benih kedelai varietas hitam unggul nasional sebagai fungsi jarak tanam dan pemberian dosis pupuk P. Jurnal Gamma, 8(2):46-63.
  • Sajimin. (2011). Medicago sativa L. (Alfalfa) sebagai tanaman pakan ternak harapan di Indonesia (Alfalfa (Medicago sativa L.) as a promising forage in Indonesia). Wartazoa, 21(2):91-98.
  • Sri Puryono, K. S. (2016). Mengelola Laut untuk Kesejahteraan Rakyat. PT Gramedia Pustaka Utama, Jakarta. 164s
  • Subantoro, R. (2009). Mengenal karakter alfafa (Medicago sativa L.). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 5(2):50-62.
  • Subantoro, R. (2013). Pertumbuhan dan Hasil Tiga Varietas Alfalfa (Medicago sativa L.) dengan Perlakuan Macam Rhizobium Pada Media Tanam Regosol Asal Banguntapan (Yüksek Lisans Tezi). Gajah Mada Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yogyakarta. (Endonezya dili)
  • Subantoro, R., Sasongko, L. A., & Prabowo, R. (2014). Pengaruh panjang hari terhadap produksi biji alfalfa (Medicago sativa L.) di Semarang. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 10(2):1-13.
  • Widyati-Slamet, Sumarsono, Anwar, S., & Widjajanto, D. W. (2014). Pertumbuhan generatif alfalfa (Medicago sativa L.) mutan tropis, respon terhadap pemupukan fosfat (hasil mutasi induksi EMS). Pastura, 3(2):61-64.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 39 - 52, 20.06.2020

Abstract

References

  • Anwar, S. (2010). Persfektif ekofisiogenomik tanaman pakan untuk peningkatan produksi ternak ruminansia. Diponegoro Univesity Publishing, Semarang. 63s
  • Balitkabi. (2016a). Deskripsi Varietas Unggul Kedelai 1918-2016. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content /uploads/2016/09/kedelai.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016b). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Tanah 1950-2016. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacangtanah.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016c). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Hijau 1945-2014. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacanghijau.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016d). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Tunggak 1991-1998. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/kacangtunggak.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitkabi. (2016e). Deskripsi Varietas Unggul Kacang Gude 1987. Balai Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2017/03/kacanggude.pdf (Erişim tarihi 26 Nisan 2019).
  • Balitsa. (2018a). Varietas Buncis. (Erişim: 27.04.2019) http://balitsa.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php/varietas/buncis.
  • Balitsa. (2018b). Varietas Kacang Panjang. (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019). http://balitsa.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php/varietas/kacang-panjang
  • Benih Pertiwi. (2014a). Kacang Panjang Pangeran. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pangeran/#.XQiZOy2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2014b). Kacang Panjang Impala. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-impala/#.XQiZZC2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2014c). Kacang Panjang Sonia. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-sonia/#.XQibKi2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2015a). Kacang Panjang Pertiwi. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pertiwi/#.XQiUFC2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan, 2019).
  • Benih Pertiwi. (2015b). Kacang Panjang Pangeran Anvi. http://benihpertiwi.co.id/kacang-panjang-pangeran-anvi/#.XQiUYy2B1QI (Erişim tarihi 27 Nisan 2019).
  • BPS. (2015). Statistik Indonesia- Statistical Yearbook of Indonesia 2015. Badan Pusat Statistik, Jakarta. 670 s.
  • FAO. (2015). Faostat, Crops. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Ghulamahdi, M., Melati, M., & Sagala, D. (2009). Production of soybean varieties under saturated soil culture on tidal swamps. J. Agron. Indonesia, 37(3):226-232.
  • Haliza, W., Purwani, E. Y., & Thahir, R. (2010). Pemanfaatan kacang-kacangan lokal mendukung diversifikasi pangan. Pengembangan Inovasi Pertanian, 3(3):238-245.
  • Hanafiah, D. S., Trikoesoemaningtyas, Yahya, S., & Wirnas, D. (2010a). Induced mutations by gamma ray irradiation to Argomulyo soybean (Glycine max) variety. Nusantara Bioscience, 2(3):121-125.
  • Hanafiah, D. S., Trikoesoemaningtyas, Yahya, S., & Wirnas, D. (2010b). Agronomic improvement of Argomulyo soybean variety [Glycine max (L.) Merr] through induced mutation by gamma irradiation in M1 and M2 generation. Biosfera, 27(3):103-111.
  • Julfri, P. A. (2010). Analisis Finansial Usaha Kacang Kapri (Studi Kasus: Desa Suka, Kecamatan Tiga Panah Kabupaten Karo) (Lisans Tezi). Sumatra Utara Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Ziraat Fakültesi Sumatra Utara, Indonesia.
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2015). Rencana Strategis Kementrian Pertanian 2015-2019. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 340s. (Endonezya dili)
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2017). Statistik Pertanian 2017. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 362s. (Endonezya dili)
  • Kementrian Pertanian Republik Indonesia (Tarım Bakanlığı). (2018). Statistik Pertanian 2018. Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta. 427s. (Endonezya dili)
  • Messakh, O. S. (2004). Kacang-kacangan: sumber protein dan pupuk nitrogen. Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. Sayfa 32.
  • Poerwoko, M. S. (2016). Breeding of the soybean varieties, aged maturity and resistant to rust disease. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 9:197-201.
  • Prawiradipura, B. R., Sutedi, E., Sajimin, & Fanindi, A. (2012). Hijauan pakan ternak untuk lahan sub-optimal. IAARD Press, Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementrian Pertanian, Jakarta. 63s.
  • Purwanti, N. D. (2016). Revitalisasi perbenihan tanaman pakan ternak di Indonesia (Revitalization of Forage Seed Production in Indonesia). Wartazoa 26:1-8.
  • Rasyid, H. (2013). Peningkatan produksi dan mutu benih kedelai varietas hitam unggul nasional sebagai fungsi jarak tanam dan pemberian dosis pupuk P. Jurnal Gamma, 8(2):46-63.
  • Sajimin. (2011). Medicago sativa L. (Alfalfa) sebagai tanaman pakan ternak harapan di Indonesia (Alfalfa (Medicago sativa L.) as a promising forage in Indonesia). Wartazoa, 21(2):91-98.
  • Sri Puryono, K. S. (2016). Mengelola Laut untuk Kesejahteraan Rakyat. PT Gramedia Pustaka Utama, Jakarta. 164s
  • Subantoro, R. (2009). Mengenal karakter alfafa (Medicago sativa L.). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 5(2):50-62.
  • Subantoro, R. (2013). Pertumbuhan dan Hasil Tiga Varietas Alfalfa (Medicago sativa L.) dengan Perlakuan Macam Rhizobium Pada Media Tanam Regosol Asal Banguntapan (Yüksek Lisans Tezi). Gajah Mada Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yogyakarta. (Endonezya dili)
  • Subantoro, R., Sasongko, L. A., & Prabowo, R. (2014). Pengaruh panjang hari terhadap produksi biji alfalfa (Medicago sativa L.) di Semarang. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 10(2):1-13.
  • Widyati-Slamet, Sumarsono, Anwar, S., & Widjajanto, D. W. (2014). Pertumbuhan generatif alfalfa (Medicago sativa L.) mutan tropis, respon terhadap pemupukan fosfat (hasil mutasi induksi EMS). Pastura, 3(2):61-64.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Derlemeler (Review Articles)
Authors

Siti Maesaroh This is me 0000-0003-1024-284X

Nurdan Şahin Demirbağ This is me 0000-0002-8345-1768

Publication Date June 20, 2020
Submission Date March 20, 2020
Acceptance Date June 18, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Maesaroh, S., & Şahin Demirbağ, N. (2020). Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 3(1), 39-52.
AMA Maesaroh S, Şahin Demirbağ N. Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu. IJEMAR. June 2020;3(1):39-52.
Chicago Maesaroh, Siti, and Nurdan Şahin Demirbağ. “Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik Ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 3, no. 1 (June 2020): 39-52.
EndNote Maesaroh S, Şahin Demirbağ N (June 1, 2020) Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 3 1 39–52.
IEEE S. Maesaroh and N. Şahin Demirbağ, “Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu”, IJEMAR, vol. 3, no. 1, pp. 39–52, 2020.
ISNAD Maesaroh, Siti - Şahin Demirbağ, Nurdan. “Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik Ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 3/1 (June 2020), 39-52.
JAMA Maesaroh S, Şahin Demirbağ N. Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu. IJEMAR. 2020;3:39–52.
MLA Maesaroh, Siti and Nurdan Şahin Demirbağ. “Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik Ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, vol. 3, no. 1, 2020, pp. 39-52.
Vancouver Maesaroh S, Şahin Demirbağ N. Endonezya’da Ekonomik Öneme Sahip Yemeklik ve Yemlik Baklagillerin Tarımının Durumu. IJEMAR. 2020;3(1):39-52.

Manuscript Submission