Research Article

İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma

Volume: 8 Number: 5 October 15, 2025
EN TR

İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma

Abstract

İş güçlüğü, bir işletmede çalışanlara verilen görevler yerine getirilirken normal performans yerine çalışanın bedensel ve zihinsel açıdan daha fazla çaba harcamasına neden olan tüm faktörler olarak tanımlanabilmektedir. İşletmelerde iş güçlüğüne sebep olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler, çalışanların iş tatmini, motivasyonu ve örgütsel bağlılığı üzerinde olumlu veya olumsuz etkilere sahiptir. Otel işletmeleri düşünüldüğünde ise; misafir ağırlayabilmek ve temel fonksiyonlarını yerine getirebilmek için yoğun emek isteyen işletmeler olması sebebiyle, iş güçlüğünün daha fazla görüldüğü sektörler arasında sıralanabilmektedir. İş güçlüğünün yoğunluğu çalışanların performansını düşürebilmekte, işten ayrılma ya da devam kararlarını yönlendirmekte hatta işletme başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle araştırmadaki temel amaç işletme çalışanlarının iş güçlüğü düzeylerinin örgütsel bağlılığa olan etkisini araştırmaktır. Afyonkarahisar il merkezinde bulunan 5 yıldızlı tüm otel işletmelerindeki çalışanlar araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. İl Kültür ve Turizm müdürlüğünden alınan bilgiye göre toplamda 1160 kişi söz konusu otellerde çalışmaktadır. Tüm çabalara rağmen anket formunu cevaplayan kişi sayısı 576’dır. Anket sonuçları SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerine bakıldığında, personelin demografik özelliklerine göre; iş güçlüğü düzeylerine ve örgütsel bağlılıklarına ilişkin görüşleri farklılık göstermektedir. İş güçlüğünü azaltmak ve örgütsel bağlılığı artırmak için; çalışanların başarılarını kutlayıp, ödüllendirerek çalışan motivasyonu artırmak ve çalışanların yüksek tempoda çalışacağı günlerde ekstra takviye personel ve ilave malzeme tedarik ederek, iş güçlüklerini azaltmak gerektiği de tespit edilmiştir.

Keywords

Supporting Institution

Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kar amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.

Ethical Statement

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

References

  1. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. Ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 4.Baskı. Avcı Ofset. İstanbul.
  2. Balay, R. (2014). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık. Pegem Akademi. Ankara.
  3. Bolat, O. İ. ve Bolat, T. (2008). Otel işletmelerinde örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(19):75-94. Balıkesir.
  4. Çağlar, A. (2018). İş Güçlüğünün İşten Ayrılma Niyetine Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Ankara’daki 4 ve 5 Yıldızlı Oteller Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  5. Çamlıbel, Z. (2010). İş Güçlüğü ve İş Değiştirme Niyeti İlişkisi: Konaklama İşletmelerinde Kadın Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.
  6. Çavundurluoğlu, E. (2016). İlköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı. Ankara.
  7. Demirtaş, H. (2010). The Organizational Commitment and Job Satisfaction among Teachers Working at Private Courses. Inonu University Journal of the Faculty of Education (INUJFE), 11(2), 177-206.
  8. Gedik, A. ve Üstüner, M. (2017). Eğitim Örgütlerinde Örgütsel Bağlılık ve İş Doyumu İlişkisi: Bir Meta Analiz Çalışması. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8 (2), 41-57.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Human Resources Management

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 15, 2025

Submission Date

May 28, 2025

Acceptance Date

October 14, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 5

APA
Kula Ölmez, S., & Özdemir Zenger, G. (2025). İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 8(5), 456-474. https://doi.org/10.59445/ijephss.1708414
AMA
1.Kula Ölmez S, Özdemir Zenger G. İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025;8(5):456-474. doi:10.59445/ijephss.1708414
Chicago
Kula Ölmez, Sibel, and Gül Özdemir Zenger. 2025. “İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi 8 (5): 456-74. https://doi.org/10.59445/ijephss.1708414.
EndNote
Kula Ölmez S, Özdemir Zenger G (October 1, 2025) İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 8 5 456–474.
IEEE
[1]S. Kula Ölmez and G. Özdemir Zenger, “İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”, Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 5, pp. 456–474, Oct. 2025, doi: 10.59445/ijephss.1708414.
ISNAD
Kula Ölmez, Sibel - Özdemir Zenger, Gül. “İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 8/5 (October 1, 2025): 456-474. https://doi.org/10.59445/ijephss.1708414.
JAMA
1.Kula Ölmez S, Özdemir Zenger G. İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025;8:456–474.
MLA
Kula Ölmez, Sibel, and Gül Özdemir Zenger. “İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 5, Oct. 2025, pp. 456-74, doi:10.59445/ijephss.1708414.
Vancouver
1.Sibel Kula Ölmez, Gül Özdemir Zenger. İş Güçlüğü Faktörlerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025 Oct. 1;8(5):456-74. doi:10.59445/ijephss.1708414

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC)