Research Article

Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi

Volume: 8 Number: 5 October 15, 2025
TR EN

Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi

Abstract

Refleksif ve eleştirel yaklaşımların antropolojideki öncülerinden biri olan Bob Scholte, araştırmacının konumlanışını ve yöntemini refleksif biçimde sorgulamasının bilimsel sürecin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulamaktadır. Ona göre antropoloji yalnızca ampirik verilerin toplanmasına adanmış bir disiplin değil, aynı zamanda siyasi ve ideolojik bağlamlar tarafından derinden koşullanan bir pratiktir. 1960’ların sonu ve 1970’lerin başındaki küresel toplumsal hareketler -savaş karşıtı protestolar, öğrenci gösterileri ve karşı kültür akımları- araştırmacıların çalışmalarının sosyal, ekonomik ve kültürel koşullarını eleştirel biçimde incelemeye yönelmelerini sağlayan entelektüel bir ortam yaratmıştır. Bu bağlamda Scholte’nin 1969 tarihli Toward a Reflexive and Critical Anthropology başlıklı makalesi, araştırmacının öznel duruşunu, değerlerini ve metodolojik tercihlerini dikkate almanın gerekliliğini vurgulayan en erken katkılardan birini oluşturmaktadır. Bu perspektif, halk edebiyatı çalışmalarına kuramsal bir temel sunmakta; araştırmacıları kültürel önyargıları fark etmeye, derleme sürecindeki iktidar dinamiklerini hesaba katmaya ve anlatıların üretildiği daha geniş toplumsal bağlamları analiz etmeye teşvik etmektedir. Dolayısıyla refleksivite, yalnızca metin çözümlemelerinde değil; performans, jestler, izleyici katılımı ve sözlü geleneklerin dijital yeniden üretimi gibi alanlarda da metodolojik sorgulamayı derinleştirmektedir. Bu makale, Scholte’nin refleksif ve eleştirel antropolojisini Türk halk edebiyatı bağlamında yeniden yorumlamayı, çağdaş halkbilimi araştırmaları için geçerliliğini ve uygulanabilirliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Keywords

Supporting Institution

Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kar amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.

Ethical Statement

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

References

  1. Alptekin, A. B. (1997). Halk hikâyelerinin motif yapısı. Akçağ Yayınları.
  2. Altuntek, N. S. (2009). Yerli’nin bakışı, etnografya ve yöntem, Ütopya Yayınları.
  3. And, M. (1974). Oyun ve bügü: Türk kültüründe oyun kavramı. İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. Asad, T. (Ed.). (1973). Anthropology and the colonial encounter. Ithaca Press.
  5. Barnard A. (1990). Hunters and herders of southern africa: A comparative ethnography of the khoisan peoples, Cambridge University Press.
  6. Başgöz, İ. (1986). Folklor yazıları. Adam Yayınları.
  7. Boratav, P. N. (1988). Halk hikâyeleri ve halk hikâyeciliği. Adam Yayınları.
  8. Bourdieu, P. ve Wacquant, L. (1992). Réponses. pour une anthropologie réflexive, Seuil.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Digital Literature, Comparative and Transnational Literature, Turkish Language and Literature (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 15, 2025

Submission Date

August 23, 2025

Acceptance Date

October 6, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 5

APA
Bazancir, R. (2025). Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 8(5), 573-586. https://doi.org/10.59445/ijephss.1770620
AMA
1.Bazancir R. Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025;8(5):573-586. doi:10.59445/ijephss.1770620
Chicago
Bazancir, Recai. 2025. “Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel Ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi 8 (5): 573-86. https://doi.org/10.59445/ijephss.1770620.
EndNote
Bazancir R (October 1, 2025) Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 8 5 573–586.
IEEE
[1]R. Bazancir, “Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi”, Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 5, pp. 573–586, Oct. 2025, doi: 10.59445/ijephss.1770620.
ISNAD
Bazancir, Recai. “Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel Ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 8/5 (October 1, 2025): 573-586. https://doi.org/10.59445/ijephss.1770620.
JAMA
1.Bazancir R. Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025;8:573–586.
MLA
Bazancir, Recai. “Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel Ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 5, Oct. 2025, pp. 573-86, doi:10.59445/ijephss.1770620.
Vancouver
1.Recai Bazancir. Halk Edebiyatı Araştırmalarında Düşünümsel ve Eleştirel Yaklaşımlar: Bob Scholte Perspektifi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2025 Oct. 1;8(5):573-86. doi:10.59445/ijephss.1770620

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC)