Research Article

Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği

Volume: 3 Number: 4 October 15, 2020
EN TR

Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği

Abstract

İşgücü göçünün başlangıcının üzerinden yaklaşık 60 yıl geçtikten sonra günümüzde Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanlar ülkede sorumluluk ve haklarla çerçevesi çizilen tam bir sosyal katılımla var olmak eğilimindedirler. Bu topluluğun yeni kuşakları bir taraftan kökenlerinden gelen kültürel kimliklerini koruma uğraşı verirken, diğer yandan birlikte yaşamın gereklerini toplumsal ve siyasal katılım vurgusuyla yerine getirme çabası içinde görünmektedirler. Almanya'da Müslümanların sosyo-kültürel varoluşları katılım teorisi açısından izlenebilir, ölçülebilir. Dördüncü kuşağa ulaşan Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların, Alman toplumunun "yerelleşme" taleplerine karşı geliştirdikleri katılım söylemlerinin ne düzeyde ve nasıl görünürlük kazandığının betimlenmesi bu çalışmanın temel sorunsalını teşkil etmektedir. Bu doğrultuda bu araştırmada Müslümanların sosyal katılımlarının süreli bir yayın üzerinden niteliksel açıdan betimlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada öncelikle sosyal katılım, Türkiye kökenli Almanyalı Müslümanlar ve Perspektif dergisi konularına kavramsal çerçeve çizilmiştir. Ardından Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların sosyal katılımla ilgili yaklaşım ve söylemlerini belirlemek amacıyla Perspektif dergisinin 2014-2019 yılları arasında yayımlanan toplam altmış sayısı içerik analizi tekniği ile incelenmiştir. İncelen dergilerin sosyal katılıma dair içeriklerinin toplam içeriğe oranı %68,33; iç meseleler olarak temalaştırılan içeriklerin oranı ise %31,67 olarak bulgulanmıştır. Avrupalı toplumlara sosyal katılımı kolaylaştırmak çabasıyla dini kimlik Avrupa bağlamında yeniden üretilmektedir. Her türlü tartışmaya rağmen Almanya'da Müslümanların mevcudiyetinin her geçen dönemle birlikte normalleşmesi söz konusudur. Ancak bu kolay ve ihtilafsız bir süreç değildir. Zira Avrupa kimliğinin “öteki”si Avrupalılarla Müslümanların karşılaşmasından bu yana İslam ve Müslümanlardır. Sosyal katılımı odak edinmiş bu çalışma tarzında başka çalışmalar diğer süreli yayınları örneklem seçerek gerçekleştirilebilir.

Keywords

Thanks

İlgileneceğinizi umar iyi çalışmalar dilerim.

References

  1. Abou Taam, Marwan (2017). "Teilhabe und Beteiligung von Menschen mit Migrationshintergrund als notwendige Bedingung für eine moderne pluralistische Gesellschaft", Teilhabe für alle?! Lebensrealitäten zwischen Diskriminierung und Partizipation. Elke Diehl (Ed.), Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung.
  2. Aslan, A. (2019). Entegrasyon, Çokkültürlülük ve Katılım: Almanya Türklerinin Yaklaşımı. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (3), 74-88.
  3. Aslan, A. (2018). Çokkültürlülük ve entegrasyon tartışmaları bağlamında üçüncü kuşağın kimlik algısı ve din: Köln örneği. Yayımlanmamış doktora tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  4. Çetin, İ. (2016). Nitel İçerik Analizi. M. Y. Özden ve L. Durdu (Haz.). Eğitimde Üretim Tabanlı Çalışmalar İçi Nitel Araştırma Yöntemleri, (s.125-148). Ankara: Anı.
  5. Destatis (2017). Statistisches Bundesamt, Fachserie 1, Reihe 2.2, Bevölkerung und Erwerbstätigkeit, Bevölkerung mit Migrationshintergrund – Ergebnisse des Mikrozensus 2015, Wiesbaden.
  6. Diehl, Elke (2017). Teilhabe für alle?! Lebensrealitäten zwischen Diskriminierung und Partizipation. Elke Diehl (Ed.), Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung.
  7. GEW (2016), Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaf, Bildung in der Migrationsgesellschaf, Tagungsdokumentatıon, Frankfurt am Main.
  8. Georges, K. E., T. Baier, J. Schultheiß, u. a. (2017). Der neue Georges. Kleines Deutsch-Lateinisches Handwörterbuch. Darmstadt: Wiss. Buchgesellschaft.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 15, 2020

Submission Date

March 17, 2020

Acceptance Date

October 6, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 4

APA
Aslan, A. (2020). Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3(4), 216-239. https://izlik.org/JA63WM89GZ
AMA
1.Aslan A. Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2020;3(4):216-239. https://izlik.org/JA63WM89GZ
Chicago
Aslan, Ahmet. 2020. “Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi 3 (4): 216-39. https://izlik.org/JA63WM89GZ.
EndNote
Aslan A (October 1, 2020) Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3 4 216–239.
IEEE
[1]A. Aslan, “Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği”, Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 4, pp. 216–239, Oct. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63WM89GZ
ISNAD
Aslan, Ahmet. “Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3/4 (October 1, 2020): 216-239. https://izlik.org/JA63WM89GZ.
JAMA
1.Aslan A. Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2020;3:216–239.
MLA
Aslan, Ahmet. “Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 4, Oct. 2020, pp. 216-39, https://izlik.org/JA63WM89GZ.
Vancouver
1.Ahmet Aslan. Türkiye Kökenli Almanyalı Müslümanların Sosyal Katılımı: Perspektif Dergisi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi [Internet]. 2020 Oct. 1;3(4):216-39. Available from: https://izlik.org/JA63WM89GZ

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC)