Research Article
BibTex RIS Cite

PROMOTION ACTIVITIES OF SUSTAINABLE BUSINESSES IN MARKETING NEW PRODUCTS: LITERATURE REVIEW

Year 2023, Volume: 3 Issue: 2, 122 - 138

Abstract

The existence of production factors is very important for businesses to be sustainable and to meet the supply and demands of consumers. In order for businesses to make a profit, the marketing promotion activities of manufacturing companies must be sustainable by introducing new products in the new market. New product development is also important for businesses to be sustainable and provide a competitive advantage to other businesses. In addition, businesses need to implement the most appropriate promotional strategies in order to maintain their existence, compete, and offer and purchase the goods and services they produce to consumers. If businesses attach importance to promotional activities, they will achieve more effective results in promotional activities. In this context, the aim of the research is to create a literature review of the studies carried out in the field of "Sustainable Business", "New Product" and "Promotional Activities" between the period of 2000-2023 May and to provide access to a lot of information such as on which subjects the studies are concentrated. The research is to reveal many features of the studies published in DergiPark by scanning them within some restrictions (in the business field of 2000-2023, in the title and keyword, "Sustainable Business", "New Product" and "Promotional Activities" Turkish and English words), and to reveal many features of the studies in the near future. It is thought that it will be useful in terms of prediction. When the research results were evaluated, a total of 44 articles in Turkish and English on the subject of 'Promotional Activities in Marketing New Products of Sustainable Businesses' published in DergiPark were found. Again, the studies are mostly written in Turkish, and as a result of the literature review, it is seen that most of the studies are under the article title "New Product". As a result of the literature review, it was concluded that businesses should create their vision based on the concept of sustainability, that developing and launching products by differentiating existing products in the competitive market and making a correct pricing decision will provide the business with a sustainable competitive advantage, and that marketing and promotion efforts are very important in the new product development process in order for businesses to sustain their existence. is reached. This study was presented as an oral presentation at the International Economy, Finance and Business Administration (EFİ 2023) Congress on 26-27 May 2023.

References

  • Ahmed, S. W. ve Khan, I. (2021). Development Of A Sustaınable Busıness Model For Small Busınesses Usıng Data Mınıng . İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), 7 (1), 111-144.
  • Arı, E. S., ve Ergin, E. (2018). Sürdürülebilir İşletme Olma Yolunda Çözüm Önerileri, Bitlis Eren Üniversitesi Akademik İzdüşüm Dergisi, 3(4), 1-18.
  • Bir, A. A. (2015). Yeni Mamul Tutundurma Stratejisi Petlas Uygulaması (Doctoral dissertation, Anadolu University (Turkey).
  • Büyükmehmetoğlu, N. ve Oktay, K. (2019). Turizmde Yeni Ürün Geliştirme ve Pazarlama Stratejileri: Kastamonu Şehir Merkezi Destinasyonu Örneği. İşletme Bilimi Dergisi, 7(3), 653-676.
  • Cengiz, A. G. E., ve Ayyıldız, H. (2005). Yeni ürün geliştirme sürecinin başarısında etkili olan faktörler. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (24), 133-148.
  • Çalış Duman, M. (2023). Sürdürülebilir İşletmeler İçin Yeni Bir Çözüm Olan Blok Zinciri Teknolojisi Üzerine Sistematik Bir İnceleme. İzmir İktisat Dergisi, 38(1), 192-214.
  • Çiçekli, U. G., Ventura, K. ve Bilgehan, H. (2018). Determining Multi-Criteria Decisions For The Selection Of Discounted Products In Sales Promotion Activities Through Promethee Method . Ege Academic Review, 18 (4), 727-739.
  • Demir, B. ve Kazançoğlu, İ. (2020). Mobilya Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme Kararlarında Müşteri Katılımının Önemi: Ofis Mobilyaları Üzerinde Bir Çalışma . Alanya Akademik Bakış, 4 (2), 445-470.
  • Demircan Keskin, F. ve Baybars, M. (2015). Kar Maksimizasyonu Temelli Üretim-Tutundurma Faaliyetleri Entegrasyonu: Bir İşletme Örneği. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 15-36.
  • Demirdöğen, S. ve Sarı, S. S. (2016). Erzincan Tulum Peyniri İşletmelerinde Tutundurma Faaliyetleri ve Bir Alan Araştırması. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 171-184.
  • Güler, E. (2009). Konaklama İşletmelerinde Tutundurma Faaliyetleri ve Trakya’daki Oteller Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(2), 233-261.
  • Karayalçın, C. (2020). Comparatıve Analysıs Of Three Empırıcal Studıes Regardıng New Product Development/Success. Antalya Bilim Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 5-14.
  • Kaymaz, S. ve Özgüner, Z., (2021). Çevik Üretim Modelinin Yeni Ürün Performansına Etkisi: Gaziantep İlinde Bir Uygulama. Business Economics and Management Research Journal, 4(2), 47-56.
  • Koçak Alan, A., Tümer Kabadayı, E. ve Erişke, T. (2018). İletişimin Yeni Yüzü: Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Pazarlaması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(66), 493-504. DOI: 10.17755/esosder.334699
  • Koçoğlu, D., (2009). Kobiler’in Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Tutundurma Faaliyetleri ve İhracata Olan Etkisi Denizli Metal Eşya ve Teçhizat Sanayinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 12(1-2), 333-342.
  • Kotler, P. (1991). Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control, 7th ed. Prentice Hall, Inc, New Jersey.
  • Mert, I. (2022). The Functıon of Managerıal Accountıng for New Product Development Strategıes . PressAcademia Procedia, 15(1), 147-148.
  • Mutdoğan, K. (2021). Mevcut Pazarlarda Yenı Ürün Lansman Stratejılerı: Türkiye Tüketici Elektroniği Pazarında Vaka Çalışması . Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(51), 333-352.
  • Oguzturk, B. S. , Özbay, F., Arıcan, M. ve Kaleli, F. (2021). The Role And Effect Of Human Capıtal And R&D On The Sales Of New Product: A Study On The Innovatıon Performance Of The Manufacturıng Industry Of Keıhanshın Regıon In Japan. Uluslararası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(11), 1-18 .
  • Özdemir, Ö. (2016). İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Sürdürülebilir İşletme İçin Revizyon ve Enerji Verimliliği: Malatya Örneği. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(5), 9-20.
  • Sanders, N. R. ve K. B. Manrodt (1994). Forecasting Practices in US Corporations: Survey Results. Interfaces, 24(2), 92–100.
  • Taştepe, Ö. (2020). Dijital Pazarlama ile Hazır Giyim Sektöründe Pazarlama İletişimi Bağlamında Tutundurma Faaliyetlerine Yönelik İnceleme. Turkish Journal of Fashion Design and Management, 2(1), 21-29.
  • Ulrıke, B. (2000). Innovative Versus Incremental New Business Services: Different Keys for Achieving Success. Product Innovation Management, 18, 169-187.
  • Ural, T. (2008). Çok Uluslu İşletmelerin Tutundurma Faaliyetleri ve Kitle İletişim Araçlarının Küresel Tüketici Kültürü Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (2), 257-274.
  • Ülker, D. (2009). Yeni Ürünlerde Uygulanan Tutundurma Stratejileri ve Bir Uygulama (Doctoral dissertation, DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü).
  • Yeniaras, V. (2023). Contractual And Relational Governance, Supplier İntegration and New Product Performance: Moderating Roles Of Supplier Dependence and Supplier-Specific İnvestment. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 16(1), 83-116.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETMELERİN YENİ ÜRÜNLERİ PAZARLAMADA TUTUNDURMA FAALİYETLERİ: LİTERATÜR TARAMASI

Year 2023, Volume: 3 Issue: 2, 122 - 138

Abstract

İşletmelerin sürdürülebilir olması bakımından üretim faktörlerinin varlığı, tüketicilerin arz ve taleplerini karşılayabilmesi açısından oldukça önemlidir. İşletmelerin kâr edebilmesi için üretim yapan işletmelerin yeni ürünleri ortaya çıkararak yeni pazarda, pazarlamada tutundurma faaliyetlerinin sürdürülebilir olması gerekmektedir. İşletmelerin sürdürülebilir olması ve diğer işletmelere rekabet avantajı sağlaması açısından yeni ürün geliştirmeleri de önemlidir. Ayrıca işletmelerinin varlıklarını devam ettirmeleri, rekabet edebilmeleri, ürettikleri mal ve hizmetleri tüketicilere sunabilmeleri ve satın alabilmeleri için en uygun tutundurma stratejilerini uygulamaları gerekmektedir. İşletmeler tutundurma faaliyetlerine önem verdikleri takdirde tutundurma faaliyetlerinde daha etkili sonuçlar elde edeceklerdir. Bu bağlamda araştırmanın amacı 2000-2023 Mayıs dönemine kadar olan süreçte “Sürdürülebilir İşletme”, “Yeni Ürün” ve “Tutundurma Faaliyetleri” alanında yapılmış çalışmaların literatür taramasını oluşturmak ve çalışmaların hangi konularda yoğunlaştığı gibi birçok bilgiye ulaşmayı sağlamaktır. Araştırma DergiPark’ta yayımlanmış çalışmaların bazı kısıtlar dahilinde (2000-2023 yılı işletme alanında, başlık ve anahtar kelimede, “Sürdürülebilir İşletme”, “Yeni Ürün” ve “Tutundurma Faaliyetleri” Türkçe ve İngilizce kelimeleri) taratılarak birçok özelliğinin ortaya konulması, yakın gelecekteki çalışmaların öngörülmesi açısından fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, DergiPark’ta yayımlanmış olan ‘Sürdürülebilir İşletmelerin Yeni Ürünleri Pazarlamada Tutundurma Faaliyetleri’ konulu Türkçe ve İngilizce olmak üzere toplam 44 adet makaleye ulaşılmıştır. Yine çalışmaların çoğunlukla Türkçe olarak yazıldığı, literatür incelemesi sonucu en çok çalışmaların “Yeni Ürün” makale başlığında olduğu görülmektedir. Literatür incelemesi sonucunda işletmelerin vizyonlarını sürdürülebilirlik kavramına bağlı olarak oluşturmaları gerektiği, rekabet pazarında mevcut ürünlerde farklılaşmaya gidilerek ürünlerin geliştirip piyasaya sürülmesi ve doğru bir fiyatlandırma kararının verilmesi işletmeye sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayacağı, işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri bakımından yeni ürün geliştirme sürecinde pazarlama ve tutundurma çalışmalarının oldukça önemli olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu çalışma 26-27 Mayıs 2023 tarihinde Uluslararası Ekonomi Finans ve İşletme (EFİ 2023) Kongresinde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

References

  • Ahmed, S. W. ve Khan, I. (2021). Development Of A Sustaınable Busıness Model For Small Busınesses Usıng Data Mınıng . İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), 7 (1), 111-144.
  • Arı, E. S., ve Ergin, E. (2018). Sürdürülebilir İşletme Olma Yolunda Çözüm Önerileri, Bitlis Eren Üniversitesi Akademik İzdüşüm Dergisi, 3(4), 1-18.
  • Bir, A. A. (2015). Yeni Mamul Tutundurma Stratejisi Petlas Uygulaması (Doctoral dissertation, Anadolu University (Turkey).
  • Büyükmehmetoğlu, N. ve Oktay, K. (2019). Turizmde Yeni Ürün Geliştirme ve Pazarlama Stratejileri: Kastamonu Şehir Merkezi Destinasyonu Örneği. İşletme Bilimi Dergisi, 7(3), 653-676.
  • Cengiz, A. G. E., ve Ayyıldız, H. (2005). Yeni ürün geliştirme sürecinin başarısında etkili olan faktörler. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (24), 133-148.
  • Çalış Duman, M. (2023). Sürdürülebilir İşletmeler İçin Yeni Bir Çözüm Olan Blok Zinciri Teknolojisi Üzerine Sistematik Bir İnceleme. İzmir İktisat Dergisi, 38(1), 192-214.
  • Çiçekli, U. G., Ventura, K. ve Bilgehan, H. (2018). Determining Multi-Criteria Decisions For The Selection Of Discounted Products In Sales Promotion Activities Through Promethee Method . Ege Academic Review, 18 (4), 727-739.
  • Demir, B. ve Kazançoğlu, İ. (2020). Mobilya Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme Kararlarında Müşteri Katılımının Önemi: Ofis Mobilyaları Üzerinde Bir Çalışma . Alanya Akademik Bakış, 4 (2), 445-470.
  • Demircan Keskin, F. ve Baybars, M. (2015). Kar Maksimizasyonu Temelli Üretim-Tutundurma Faaliyetleri Entegrasyonu: Bir İşletme Örneği. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 15-36.
  • Demirdöğen, S. ve Sarı, S. S. (2016). Erzincan Tulum Peyniri İşletmelerinde Tutundurma Faaliyetleri ve Bir Alan Araştırması. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 171-184.
  • Güler, E. (2009). Konaklama İşletmelerinde Tutundurma Faaliyetleri ve Trakya’daki Oteller Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(2), 233-261.
  • Karayalçın, C. (2020). Comparatıve Analysıs Of Three Empırıcal Studıes Regardıng New Product Development/Success. Antalya Bilim Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 5-14.
  • Kaymaz, S. ve Özgüner, Z., (2021). Çevik Üretim Modelinin Yeni Ürün Performansına Etkisi: Gaziantep İlinde Bir Uygulama. Business Economics and Management Research Journal, 4(2), 47-56.
  • Koçak Alan, A., Tümer Kabadayı, E. ve Erişke, T. (2018). İletişimin Yeni Yüzü: Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Pazarlaması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(66), 493-504. DOI: 10.17755/esosder.334699
  • Koçoğlu, D., (2009). Kobiler’in Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Tutundurma Faaliyetleri ve İhracata Olan Etkisi Denizli Metal Eşya ve Teçhizat Sanayinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 12(1-2), 333-342.
  • Kotler, P. (1991). Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control, 7th ed. Prentice Hall, Inc, New Jersey.
  • Mert, I. (2022). The Functıon of Managerıal Accountıng for New Product Development Strategıes . PressAcademia Procedia, 15(1), 147-148.
  • Mutdoğan, K. (2021). Mevcut Pazarlarda Yenı Ürün Lansman Stratejılerı: Türkiye Tüketici Elektroniği Pazarında Vaka Çalışması . Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(51), 333-352.
  • Oguzturk, B. S. , Özbay, F., Arıcan, M. ve Kaleli, F. (2021). The Role And Effect Of Human Capıtal And R&D On The Sales Of New Product: A Study On The Innovatıon Performance Of The Manufacturıng Industry Of Keıhanshın Regıon In Japan. Uluslararası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(11), 1-18 .
  • Özdemir, Ö. (2016). İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Sürdürülebilir İşletme İçin Revizyon ve Enerji Verimliliği: Malatya Örneği. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(5), 9-20.
  • Sanders, N. R. ve K. B. Manrodt (1994). Forecasting Practices in US Corporations: Survey Results. Interfaces, 24(2), 92–100.
  • Taştepe, Ö. (2020). Dijital Pazarlama ile Hazır Giyim Sektöründe Pazarlama İletişimi Bağlamında Tutundurma Faaliyetlerine Yönelik İnceleme. Turkish Journal of Fashion Design and Management, 2(1), 21-29.
  • Ulrıke, B. (2000). Innovative Versus Incremental New Business Services: Different Keys for Achieving Success. Product Innovation Management, 18, 169-187.
  • Ural, T. (2008). Çok Uluslu İşletmelerin Tutundurma Faaliyetleri ve Kitle İletişim Araçlarının Küresel Tüketici Kültürü Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (2), 257-274.
  • Ülker, D. (2009). Yeni Ürünlerde Uygulanan Tutundurma Stratejileri ve Bir Uygulama (Doctoral dissertation, DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü).
  • Yeniaras, V. (2023). Contractual And Relational Governance, Supplier İntegration and New Product Performance: Moderating Roles Of Supplier Dependence and Supplier-Specific İnvestment. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 16(1), 83-116.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Marketing Management
Journal Section Research Article
Authors

Perizat Demirtaş This is me

Özgül Kip Karamercimek

Early Pub Date October 9, 2024
Publication Date
Published in Issue Year 2023 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Demirtaş, P., & Kip Karamercimek, Ö. (2024). SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETMELERİN YENİ ÜRÜNLERİ PAZARLAMADA TUTUNDURMA FAALİYETLERİ: LİTERATÜR TARAMASI. Uluslararası İktisadi Ve İdari Akademik Araştırmalar Dergisi, 3(2), 122-138.