EN
TR
Bingöl Ovası’nda Yetiştiriciliği Yapılan Yoncaların Makro Element İçerikleri Açısından Değerlendirilmesi
Öz
Bu çalışma, Bingöl Ovası’nda yetiştirilen yoncaların, makro element içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda, Bingöl Ovası’nda bulunan 39 adet yonca tarlasından tesadüfi ve üç tekerrürlü olacak şekilde yeşil ot örnekleri alınmıştır. Kurutulan ve öğütülen ot örneklerine ait fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) içerikleri, NIRS (Near Infrared Spectroscopy) cihazı yardımıyla tespit edilmiştir. İncelenen P, K, Ca ve Mg içerikleri ile Ca:P ve K:(Ca+Mg) oranları açısından tarlalar arasında görülen farklılıklar, istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Çalışmada; P içerikleri %0.36-0.44, K içerikleri %1.71-2.76, Ca içerikleri %1.50-2.05, Mg içerikleri %0.33-0.47, Ca:P oranları 3.94-5.74 ve K:(Ca+Mg) oranları da 0.70-1.40 arasında değişim göstermiştir. Bingöl Ovası’da yetiştiriciliği yapılan yoncaların makro element içerikleri ile K:(Ca+Mg) oranlarının olması gereken sınır değerler içerisinde ve yeterli olduğu, ancak Ca:P oranının ise yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu yoncalar ile beslenen hayvanların yeteri kadar D vitamini almaları durumunda da Ca:P oranının tolere edilebilir seviyede olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Supporting Institution
Bingöl Üniversitesi
Thanks
Bu çalışma ile ilgili materyaller, İhsan ARSLAN’ın yüksek lisans tezi kapsamında toplanmış olup, çalışma Bingöl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (Proje No: BAP-GMYO.2019.00.001).
References
- Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182, Bursa, s. 41-66.
- Alp, M., Kocabağlı, N., Kahraman, R., Bilal, T., Akbaş, İ., Demirel, G. & Pekel, A.Y. (2016). Yem Maddeleri ve Yem Teknoloji Kitabı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2016.
- Anonim (2023). Tarımsal Değerleri̇ Ölçme Denemeleri̇ Tekni̇k Tali̇matı, Yonca Türleri (Medicago L. species). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
- Avcıoğlu, R., Geren, H., Tamkoç, A. & Karadağ Y. (2009). Yonca (Medicago sp. L.). In: Avcıoğlu R, Hatipoğlu R, Karadağ Y, editors. Yem Bitkileri Baklagil Yem Bitkileri Cilt II. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir.
- Barnes, T.G., Varner, L.W., Blankenship, L.H., Fillinger, T.J. & Heineman, S.C. (1990). Macro and trace mineral content of selected South Texas deer forages. Journal of Range Management, 43, 220‐223.
- Basbag, M., Sayar, M.S. & Cacan, E. (2023). The effect of different cutting times on the macro mineral content of alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes. Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences, 77 (1), 20-28.
- Başbağ, M., Aydın, A., Çaçan, E. & Sayar, M.S. (2015). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bazı baklagil yem bitkilerinin kalite değerleri. 11. Tarla Bitkileri Kongresi, 7-10 Eylül, 2015, Çanakkale.
- Buxton, D.R. & Fales, S.L. (1994). Plant Environment and Quality, 155‐199. Forage Quality, Evaluation and Utilization. (ed) Fahey, G.C., Collins, M., Mertens, D.R. & Moser, L.E. Madison, WI, USA, pp. 998.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Agronomy
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
March 28, 2024
Publication Date
March 29, 2024
Submission Date
December 22, 2023
Acceptance Date
March 28, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 4 Number: 1