Baharat olarak tüketilen kimyon (Cuminum cyminum L.), defne (Laurus nobilis L.), kekik (Oreganum vulgare L.) ve karabaş kekiği (Thymbra spicata L.) uçucu yağlarının kimyasal bileşenleri GC-MS’de belirlenmiş ve bu uçucu yağların antifungal etkileri, kültür mantarında (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) ıslak kabarcık hastalığı etmeni olan Mycogone perniciosa'ya karşı in vitro olarak test edilmiştir. Kimyon, defne, kekik ve karabaş kekiği uçucu yağlarının farklı dozlarının (1, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200, 300, 400, 500, 1000 ppm) antifungal etkileri, M. pernisiosa'nın miselyal büyümesi üzerindeki inhibe edici etkisi açısından in vitro olarak araştırılmıştır. Kontrol olarak steril deiyonize su kullanılmıştır. 7 günlük patojen fungusa ait 5 mm çapındaki diskler mantar delici ile alınarak Patates Dekstroz Agar (PDA) besiyerine konulmuştur. Uçucu yağların farklı dozları, petri kabı kapağının ortasına pipetle konularak hemen petri kutuları parafilm ile sarılmış ve ayrıca petri kutuları ters çevrilerek 270C'de inkübe edilmiştir. Kekik yağının daha düşük dozları bile M. perniciosa’nın miselyal gelişimi üzerinde %100 antifungal etki göstermiştir. Kimyon ve defnenin M. perniciosa üzerindeki antifungal etkileri, kullanılan uçucu yağların dozlarına göre farklılık göstermiştir. Kimyon, defne, kekik ve karabaş kekiği uçucu yağları, ıslak kabarcık hastalığı patojeni M. perniciosa'yı kontrol etmekiçin doğal ajanlar olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Uçucu yağların pratik kullanımı, doğrudan kültür mantarları üzerinde gelecekte yapılacak detaylı çalışmalarla tamamlanmalıdır.
-
The chemical components of the essential oils (EOs) from cumin (Cuminum cyminum L.), laurel (Laurus nobilis L.), oregano (Oreganum vulgare L.), and thyme (Thymbra spicata L.), which are used as spices, were determined through GC-MS analysis. These EOs were tested in vitro for their antifungal effects against Mycogone perniciosa, the causal agent of wet bubble disease in cultivated mushrooms (Agaricus bisporus (Lange) Sing.). The antifungal effects of various doses (1, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200, 300, 400, 500, 1000 ppm) of the essential oils from cumin, laurel, oregano, and thyme were examined in vitro to assess their inhibition of M. perniciosa mycelial growth. Sterile deionized water served as the control. A 5 mm diameter disc, taken with a cork borer from the colony edge of the 7-day-old pathogen fungus, was placed on Potato Dextrose Agar (PDA) medium. Different doses of the essential oils were added to the center of the petri dish lid. The dishes were wrapped with parafilm, inverted, and incubated at 27°C. Notably, the lower doses (100 ppm of thyme oil and 200 ppm of oregano oil) resulted in 100% inhibition of M. perniciosa mycelial growth. The antifungal effects of cumin and laurel oils varied depending on the doses used. Overall, the essential oils of cumin, laurel, oregano, and thyme show potential as natural control agents against the wet bubble disease pathogen, M. perniciosa. Further research on the practical application of these oils in direct cultivation of mushrooms is needed to explore their full potential.
Ethics committee approval was not required for this study because of there was no study on animals or humans. The author declared that there is no conflict of interest.
-
-
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Phytopathology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Early Pub Date | September 29, 2025 |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | July 24, 2025 |
Acceptance Date | September 27, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 5 Issue: 2 |